Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   Oameni cu „moartea-n faţă"

Oameni cu „moartea-n faţă”

„Când aud bubuiturile, mă arunc la pământ”, îmi spune Vera Cârlan, locuitoare a satului Floreşti, aflat, potrivit bătrânei, la o azvârlitură de băţ de poligonul de la Bulboaca. O întreb cum e să trăieşti aproape de poligon? „Mai rău ca la război”, îmi răspunde bătrâna. „Pe câmpul de luptă te aştepţi să împuşte duşmanul, da’ n sat nu ştim de unde vine bomba”, zice ea. Floreştenii spun că în această iarnă s-a împuşcat mai puţin, dar că nu-şi fac iluzii, deoarece vine vara, perioadă a anului când aplicaţiile militare nu mai contenesc. „Vine sezonul bombelor”, spun oamenii.

111Poligonul de la Bulboaca, în 2007, era numit printre locuitorii satului Floreşti „poligonul morţii”. Atunci, în timpul tragerilor, şi-au pierdut viaţa doi oameni. În primul caz, este vorba de Dumitru Comanac, care, într-o dimineaţă, alături de soţia sa, a ieşit să pască cireada de vaci a satului, mânând vitele spre poligon. În timp ce-i arăta soţiei locul în care vor lăsa vitele să pască, Dumitru a fost împuşcat în frunte. Procuratura Generală a stabilit atunci că tragerile de luptă au fost organizate cu scopul familiarizării unui grup de jurnalişti cu poligonul „Bulboaca” şi s-au efectuat în prezenţa ex-ministrului Apărării, Valeriu Pleşca. Atunci, responsabilii din cadrul ministerului, jucându-se „de-a războiul”, au lăsat fără tată o copilă de doar 4 ani şi văduvă, o invalidă bolnavă de epilepsie.

În cel de-al doilea caz, care a îngrozit locuitorii satelor din preajmă, este vorba de un tânăr militar, împuşcat mortal în timpul aplicaţiilor. Procuratura Militară Chişinău stabilise atunci că aplicaţiile trebuiau să se desfăşoare doar cu gloanţe oarbe, însă printre acestea „a nimerit” şi unul adevărat.

„Culegem recolta în toiul nopţii”
Floreştenii recunosc că îşi lucrează cu frica-n sân pământurile. „Animalele noastre nu au unde paşte, iar recolta o culegem pe furiş, uneori chiar în toiul nopţii”, îmi spune Galina Bodrug, locuitoare a satului Floreşti. „E mare grozăvie atunci când explodează bombele. Ne zboară geamurile de la case. La ultima bubuitură lucram în ogradă, m-am tupilat jos şi am aşteptat să contenească trăsnetele. Schijele de la o bombă au ajuns tocmai la Cobusca Veche, sat aflat la câţiva kilometri distanţă de poligon”, îşi aminteşte femeia. Ea spune că, deşi a venit o comisie de la Chişinău şi li s-au promis despăgubiri, nu li s-a oferit nimic. „Vorbe-n vânt”, spune femeia, dând a lehamite din mână.

„Când aud bubuiturile, unele babe mai bătrâne se scapă-n pantaloni, mă crezi?”, îmi spune Vera Cârlan, o altă locuitoare a satului Floreşti. „Eu am toate ochiurile în hambar sparte, mi-au stricat acoperişul la casă, ne-o crăpat pereţii. Amu nu prea împuşcă, dar astă-toamnă, Dumnezeule, ce fumăraie! Ştii cum îi funinginea? Cerul era mai negru şi plutea un miros greu în aer”, îşi amineşte bătrâna ducând, supărată, mâna la nas.

Satul Cobusca Veche se află la o distanţă de 3 km de comuna Floreşti. Locuitorii acestui sat spun că, deşi sunt mai departe de poligon, se confruntă cu aceleaşi probleme ca şi floreştenii.

„Mi-am pus căldarea-n cap de frică”
„Odată, o bubuitură m-a găsit tocmai când mă pregăteam că mulg vaca. Când am auzit şuierăturile, mi-am pus căldarea-n cap, ca să nu mă trăsnească vreo schijă. Auzeam de sub căldare „pa-pa-pa-pa” şi mă rugam la Dumnezeu să mă păzească”, îşi povesteşte Tamara Zatic despre cea mai mare sperietură din viaţa ei. „De când am deschis ochii, bubuiau bombele, şi la moartea mea tot au să-mi bubuie lângă sicriu. Vin şi buhnesc lângă noi toată otrava. Avem pământuri pe teritoriul poligonului, dar nu putem merge să le lucrăm, că ne alungă”, îmi spune indignată femeia.

Tamara Zatic îmi povesteşte despre un consătean de-al ei care a fost lovit în picior de schije, e vorba de moş Nicolae Rotaru. Insist să-l văd, însă mi se spune că a murit şi că doar soţia i-a mai rămas vie. Pe mătuşa Anica o găsesc singură acasă. Când o întreb de soţ, bătrâna începe-a plânge, spunându-mi printre lacrimi că „de la bombă i s-o tras moartea”. „Lucra în grădină când mi l-o împuşcat. Doamne-Dumnezeule, am crezut atunci că s-a început un război. După aceea o zăcut la pat o vreme şi s-o pierdut, sărmanu’. Trăim cu moartea-n faţă”, concluzionează bătrâna.

În urmă cu 3 ani, rachetele erau lichidate ilegal  în poligon
Chiril Focşa, deşi recunoaşte că se simte acasă ca la război, spune că e mai norocos, deoarece locuieşte în Cobusca Veche, nu în Floreşti. „Mi-au ajuns schijele în uşă, mi-au sfărâmat ferestrele. În timpul bubuiturilor nu se vede om cu om din cauza fumului. Ultima oară când o bubuit eram la o vecină care avea copil de ţâţă. Am luat copilul în braţe şi m-am ascuns. Seara îi mulţumeam lui Dumnezeu că am scăpat cu viaţă. La câţiva metri de casă erau nişte cisterne cu benzină, mare tragedie avea să fie dacă nimerea vreun glonte în ele”, îmi spune moş Chiril.

Asistenta medicală din localitate, Liuba Brăila, spune că oamenii din Cobusca Veche şi din Floreşti  au imunitate la bubuituri. „La Floreşti sunt probleme multe, pentru că ei sunt mai aproape de poligon”.

Primarul satului Cobusca Veche, care răspunde şi de comuna Floreşti, Valentin Tomac, spune că ştie de problemele prin care trec locuitorii satului, dar că nu are cu ce-i ajuta. „Numai noi ştim cum trăim. La ultima bubuitură au fost sparte şi geamurile oamenilor. I-am solicitat atunci Ministerului Apărării şi administraţiei poligonului să ia măsuri. Ei ne-au dus la poligon şi ne-au arătat cum explodează muniţiile. E adevărat că atunci abia am auzit bubuiturile, însă cred că la faţa locului au explodat două muniţii, iar în lipsa noastră câte nouă”, crede Valentin Tomac. Primarul de Cobusca Veche zice că Ministerul Apărării nu a oferit niciodată surse directe pentru despăgubirea sătenilor.

Vladimir Garaba, preşedintele Organizaţiei Teritoriale Chişinău a Mişcării Ecologiste, afirmă că, în urmă cu 3 ani, a descoperit că pe teritoriul poligonului de la Bulboaca erau lichidate rachete vechi, antiaeriene. „Ne-au spus că nu au să mai distrugă acolo rachete, dar nu avem de unde şti ce fac, că pot să le închidă în maşină şi nimeni nu mai ştie ce duc ei într-acolo. În R. Moldova nu avem condiţii pentru lichidarea muniţiilor. Dacă se plâng oamenii, trebuie creată o comisie la faţa locului. Dacă nu reacţionează instituţiile de stat, ar trebui să reacţioneze cele internaţionale.”

Poligonul Bulboaca dăunează grav sănătăţii
Solicitat de reporterul de Gardă, ministrul Apărării, Vitalie Vrabie, a declarat că locuitorii satelor Floreşti şi Cobusca Veche nu au dreptate. „Este adevărat că la poligonul de la Bulboaca o perioadă am nimicit armamentul vechi, însă acum asemenea distrugeri nu se petrec şi sătenii nu sunt deranjaţi”. Referindu-se la acuzaţiile aduse de sătenii care nu-şi pot lucra pământurile, Vitalie Vrabie spune că aceştia sunt foarte rar opriţi de la muncile agricole. „Ei trebuie să înţeleagă că există o instituţie precum armata naţională, şi dacă dânşii se consideră cetăţeni ai R. Moldova, trebuie sa înţeleagă acest lucru şi să nu provoace asemenea discuţii”, a declarat Vrabie.

Psihologul Angela Nicolaou spune că orice zgomot care provine din alte surse decât cele naturale se consideră a fi „poluant”. „Zgomotul se măsoară în decibeli, şi nivelul normal al acestuia este de 40 de decibeli ziua şi de 30 de decibeli noaptea. Gălăgia care depăşeşte norma reprezintă un pericol pentru auz. Dacă persoana se expune la un zgomot ce atinge nivelul de 50 de decibeli, îi este afectat somnul şi scade capacitatea sa de concentrare, la 65 de decibeli se manifestă reacţii de stres, iar într-un mediu în care zgomotul depăşeşte 85 de decibeli, o persoană nu se poate afla mai mult de două ore. Nivelul zgomotului provocat de o explozie depăşeşte 120 de decibeli, ceea ce întrece de câteva ori norma. Dacă copiii învaţă în şcoli care se află în preajma zonelor în care gălăgia depăşeşte norma, ei sunt mai puţin atenţi şi mai puţin ascultători”, atenţionează psihologul. Potrivit Angelei Nicolaou, expunerea îndelungată într-un astfel de mediu poate duce la dereglarea sistemului nervos, creşterea tensiunii intracraniene sau chiar la pierderea auzului, etc.

PS Acum câteva zile, pe poligonul de la Bulboaca s-au desfăşurat, exerciţiile militare de primăvară privind pregătirea militarilor pentru misiuni de menţinere a păcii.

Diana RAILEAN