Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   Oale pentru sarmale — la…

Oale pentru sarmale — la mare căutare

269-ulcioare1Olarul din Hogineşti, Vasile Goncear a luat premiul I la Bâlciul Republican al Olarilor desfăşurat la Iurceni, săptămâna trecută. Diploma «Ion Arseni» i-a revenit Ionelei Miculeac, o maestră a lutului din Iaşi, România.

Devenită deja o tradiţie, întâlnirea meşterilor populari din Moldova a avut loc şi anul acesta în satul Iurceni, raionul Nisporeni. La cea de-a 22 ediţie a Bâlciului Republican al Olarilor au participat peste 30 de meşteri, din Moldova şi din România. Aceştia au adus pentru târg lucrări din lut, ceramică şi chiar lozie. Cele mai căutate au fost anul acesta oalele pentru gătit sarmale şi gavanoasele pentru borş sau lapteacru.

Bani din tradiţie

Organizatorii târgului de olari spun că au fost plăcut surprinşi de numărul mare de vizitatori şi cumpărători. Ion Bălteanu, preşedintele Uniunii Meşterilor Populari din Republica Moldova, a declarat pentru ZdG că este mulţumit de modul cum s-a desfăşurat evenimentul şi cum s-au prezentat participanţii. «Am adunat atâta lume cu ajutorul promovării, la radio şi televiziune», spune Mihai Teleman, primarul satului Iurceni. Şi localnicii s-au bucurat de sărbătoare, mai ales că în preajma târgului au fost instalate două caruseluri, unul pentru maturi şi altul – pentru copii.
Meşterii populari au fost asaltaţi de cumpărători, iar cel mai rapid s-au vândut oalele pentru pregătirea bucatelor. Vasile Goncear, câştigătorul premiului I zice că la anul se va pregăti mai bine cu oale de acest fel, deoarece a observat această cerere din partea vizitatorilor. El a vîndut o mare parte din obiectele expuse şi a venit acasă doar cu câteva, care spune el, sunt doar pentru expoziţie. Preţul unei oale mici din lut varia între 50 şi 75 de lei, iar cele mai mari ajungeau să coste şi până la 200 de lei. Un pahar din lut se putea cumpăra cu 35 de lei, iar un ulcior- începând de la 75 de lei.

Obiectele decorative costau ceva mai scump, precum şi cele din lozie. Vizitatorii nu au plecat cu mâna goală acasă, mai ales că au avut ocazia să vadă, pe loc, cum se face un vas din lut.

Ultima roată – premiul I

Preşedintele Uniunii Meşterilor Populari, Ion Bălteanu zice că Premiul I a fost acordat lui Vasile Goncear şi din cauza roţii sale, cu care poate să modeleze vase mari, până la un metru înălţime. Meşterul confirmă acest fapt, adăugând că la noi, în Moldova nimeni au are aşa roată şi este ultima inevnţie în Europa, care costă 3-4000 de euro. «Obosesc mai puţin şi lucrul este mai calitativ. Am observat la colegi mai multe greşeli când învârt roata, eu îi invit la mine să-i învăţ», afirmă Vasile Goncear. Zice că e mulţumit de premiu, dar nu se opreşte aici. Se pregăteşte de alte expoziţii şi mai are de lucru la cele două vase de lut, de o tonă, care sunt mai mari decât omul. « Am folosit vreo 400 kg de lut la confecţionarea lor, iar ca să le transport undeva am nevoie de mai multe utilaje-macara şi maşini mari». Meşterul va păstra vasele în atelierul său, pentru vizitatori, de care nu duce lipsă.

Visul său mare râmîne a fi fabrica de ceramică, care să-i permită sa facă lucruri aşa cum vrea el. «La noi, nu-i concurenţă. Este doar fabrica de la Ungheni şi olarii din sate care fac câte 100 de oale într-o vară şi atât». Meşterul din Hogineşti zice că ar organiza un atelier de instrucţie pentru toţi olarii din Moldova, pentru a reuşi să pună pe picioare această îndeletnicire, ca un mod de supravieţuire.

Natalia Dabija