Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   O zi la Banca de…

O zi la Banca de Sânge

232-sangeDe Ziua Internaţională a Donatorului de Sânge (14 iunie), Centrul Naţional de Transfuzie a Sângelui (CNTS) a fost vizitat de numeroşi donatori, şi asta pentru că, din ajun, au avut loc acţiuni de promovare a importanţei donării de sânge, în scopul sensibilizării unor potenţiali donatori.

De dimineaţă, uşile CNTS au fost larg deschise pentru toţi doritorii de a dona sânge. Cei care veneau încoace ocupau rând şi efectuau câteva teste medicale obligatorii pentru a stabili starea lor de sănătate şi a constata dacă li se permite sau nu să doneze sânge. Cei care aveau probleme de sănătate sau consumaseră alcool în ajun nu erau admişi în sala de transfuzie.

Primul donator în acea zi a fost Veaceslav Vararu, de 22 de ani. El ne-a spus că a venit să doneze sânge pentru binele şi folosul oamenilor. „Îmi place să-i fac fericiţi pe cei mai trişti decât mine. De aceea am donat astăzi 450 ml, în speranţa că pot salva pe cineva. Am venit la îndemnul prietenei mele şi nu regret. Sunt fericit că pot fi de folos”, ne-a spus tânărul.

Cei mai activi donatori prezenţi în acea zi au fost persoanele de 30-40 de ani. Asistenta medicală Stela Sârbu, de 37 de ani, ne spune că a venit să facă un act de binefacere pentru că este conştientă ce înseamnă şi cât de preţioasă este sănătatea omului. „Am donat 450 ml de sânge şi mă simt mai bine sufleteşte.”

Centru de nivel european la Chişinău

CNTS dispune de condiţii excepţionale pentru donatori. Aici sângele este testat la prezenţa unor infecţii hemotransmisibile. Ulterior, donaţiile sunt prelucrate şi ambalate conform standardelor internaţionale.
Zilnic, dintre cei care se prezintă la punctul de colectare, ne spune directoarea CNTS, Svetlana Cebotari, 25% sunt voluntari, adică donatori care vin şi fac acest lucru fără a şti cine va beneficia de sângele lor. Alţii, 75%, sunt persoane care donează ocazional, pentru vreo rudă sau vreun prieten.

Donatorii voluntari vin la CNTS o dată la două luni. Directoarea ne-a oferit şi nişte date statistice. Pe parcursul anului 2008, au fost înregistrate circa 75 mii de donaţii. CNTS a acordat suport sistematic, inclusiv de urgenţă, unui număr de 300 mii de pacienţi. În primele cinci luni ale anului curent, au fost înregistrate 33 mii de donaţii, 25% dintre acestea fiind de la donatori sistematici şi de la voluntari. În 2008, în aceeaşi perioadă, indicele constituia 18%.
Serviciul de sânge este considerat un element prioritar în sistemul ocrotirii sănătăţii. Organizaţiile nonguvernamentale, în parteneriat cu Asociaţia Donatorilor de Sânge din R. Moldova, promovează donarea de sânge voluntară. Zilnic au loc cursuri de instruire, la care donatorii urmează sfaturi şi recomandări ce ţin de alimentaţia corectă şi de modul sănătos de viaţă.

Un alt donator, Sergiu Samson, de 33 de ani, ne spune că a venit cu mare dragoste încoace. E pentru a zecea oară când donează sânge voluntar. „Am donat 400 ml şi mă simt de parcă m-am născut a doua oară. Nu pot să redau prin cuvinte sentimentul ce mă încearcă”, mai spune Sergiu.

În cadrul proiectului ,,Securitatea Transfuzională” acest centru are şase parteneri internaţionali, dintre care cinci au venit cu granturi şi cu toată asistenţa tehnică, inclusiv materială, privind aplicarea echipamentelor şi tehnologiilor moderne la nivelul standardelor europene.

E în puterea fiecăruia să-i ajute pe alţii

CNTS încearcă să acopere integral necesităţile pacienţilor. Sângele necesar bolnavilor este solicitat de instituţia în care sunt trataţi aceştia. Pe parcursul ultimilor ani, se încearcă susţinerea, de rând cu donatorii de sânge permanenţi, a unor donatori voluntari care ar oferi cu regularitate o doză de sânge importantă pentru suplinirea rezervelor băncii de sânge.

Rodica Nani, de 36 de ani, este donator voluntar. Ea ne-a spus că speră ca donaţia sa să fie de folos oamenilor care au nevoie. „Încerc să urmez principiul: bine faci, bine primeşti”, spune Rodica.

În 2004, numărul donatorilor constituia 11 dintr-o mie de oameni. În 2008, acest indicator era de 22 de donatori la o mie. Se consideră că un indice favorabil ar fi 30-40 de donatori la o mie de oameni.

Luminiţa PASCARI, pentru ZdG