O zi distanţă de România

265-lapusnaDe mâine, aproximativ 1,25 milioane de cetăţeni ai R. Moldova nu vor mai avea nevoie de viză ca să intre în România. Este vorba de cei care au domiciliu la cel mult 50 km de linia de frontieră şi care, din 26 februarie, vor avea acces în România doar în baza paşaportului şi a unui permis special.

“De când a fost introdus sistemul de vize pentru România, nu am mai trecut Prutul. Îmi era mai uşor să plec în Ucraina, la mare sau în excursii. Mă bucur de semnarea acestui acord. Voi depune şi eu actele pentru permis, ca să vizitez România”, spune Veronica Pârău, profesoară de dansuri populare din comuna Lăpuşna.

Comuna Lăpuşna, r. Hânceşti, este situată aproape de Prut şi e una dintre cele 361 localităţi de frontieră care vor beneficia de privilegiile acordului moldo-român privind micul trafic de frontieră, care intră în vigoare la 26 februarie 2010. Acordul semnat la 13 noiembrie 2009, la Bucureşti, permite rezidenţilor din ambele ţări care domiciliază legal în localităţi situate în zona cuprinsă între 30 şi 50 km de la frontiera comună să circule fără vize, pe o distanţă similară, în baza paşaportului şi a permiselor de mic trafic de frontieră.

Când vrei, urci în autobuz şi eşti în România

Sofia Munteanu, directoarea centrului pentru copii “Perspectiva” din Lăpuşna, de fiecare dată când a plecat în România, a solicitat o viză. “Acum îmi va fi mult mai uşor să mă deplasez încolo datorită acestui acord. Când vrei, urci în autobuz şi eşti în România. Cu toate acestea, eu nu vreau să circulăm doar în zona de 50 km, ci în toată ţara”, precizează Sofia. Chiar dacă a auzit de mai multe ori vorbindu-se despre acest document, ea nu cunoaşte detalii. “Nu ştiu unde trebuie să depun dosarul, dar asta nu-i cea mai mare problemă. Dacă mă interesez, aflu”, spune ea.

Conform acordului, rezidenţii care locuiesc în mod legal de cel puţin un an în zona frontierei comune, au paşaport şi buletin de identitate valabil, pot solicita permisul. Cetăţenii R. Moldova trebuie să demonstreze că există motive pentru trecerea frecventă a frontierei. Permisul poate fi obţinut la unul din cele trei consulate ale României în R. Moldova şi va fi valabil pentru 2—5 ani. Termenul de eliberare a documentului nu va fi mai mare de 60 de zile. Potrivit presei româneşti, permisele vor fi acordate gratuit, până la aderarea României la Spaţiul Schengen, după care preţul va fi stabilit cu acordul Comisiei Europene. Cetăţenii R. Moldova vor putea intra şi rămâne în zona de frontieră a statului vecin pe-o perioadă neîntreruptă de maximum trei luni, calculată de la data trecerii frontierei.

Vreau să circul în toată ţara

“Aş vrea să iau şi eu acest permis, dar pentru o rază mai mare. Am fiică în Satul Mare. Cum să ajung la ea?! Să mă duc la Iaşi sau Huşi, nu-mi convine”, spune Galina Bârcă, din aceeaşi localitate.

Vasile Buioc aude în fiecare zi la radio sau la televizor vorbindu-se despre acest permis. Şi-ar face, dar nu îi vede utilitatea. “Nu am nici neamuri, nici prieteni în România. Nu văd cum l-aş folosi, dacă nu am la cine pleca”, e de părere Vasile.

Un alt lăpuşnean, Vasile Pârău, de 20 de ani, nu a fost niciodată în România. “Nu cred că voi depune actele pentru permis, chiar dacă va fi mai uşoară obţinerea acestuia. Prefer să plec în alte ţări”, consideră tânărul.

Minorii care nu au 16 ani împliniţi şi nu dispun de paşapoarte individuale vor circula împreună cu un părinte, datele acestora fiind incluse în paşaportul unuia dintre ei. În prezent, funcţionează un Consulat al României la Chişinău, alte două urmând a fi deschise la Bălţi şi Cahul, peste o lună.

Ruxandra TEODORPreluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

14 comentarii

 1. costel

  unire unire unire fratilor cu patria mama romania ,noi suntem romani de la nistru pin la tisa,traiasca neamul romanesc liber si unit si patria mama romania

 2. Alex

  Va asteptam acasa, dragii nostri frati basarabeni! Sper sa nu ratati si acest “tren”! Deschideti ochii, lasati deoparte indoctrinarea la care ati fost supusi si uniti-va cu Patria-Mama si va va fi mai bine! Va salut din Targoviste, cu toata dragostea!

 3. Misha

  Stimata Nona,

  tu, din pacate, nici nu stii CINE este…

  Daca citeai ceva istorie, stiai, ca nationalitatea de ”moldovean” a fost pentru prima oara nascocita de catre sovietici, care aveau o politica de deznationalizare(stiau ei ca la un moment dat, cand vor fi mai slabi, vor vrea ”moldovenii” independenta)

  Aceasta teorie, se numeste ”Teoria celor 2 popoare” si a fost inventata la Leningrad, pentru a servi ca propaganda si a fi studiata obligatoriu in scoli si universitati in Moldova – adica Exista 2 popoare: moldoveni si romani, cu limbi diferite, istorie diferita(de parca Stefan cel mare avea o clona), stramosi diferiti, traditii si cultura diferita…

  Chiar si savantii rusi, sovietici, inca in anii 60 au condamnat aceasta ”pseudoteorie” si istoricii de valoare din universitatile din Rusia au recunoscut ca a fost o prostie, impusa de catre politica stalinista de dupa razboi…

  PE tine Nona, te-au prostit, ti-au spalat creierii, pe langa asta, se pare ca nici nu ai citit o carte in viata ta si asa si iti vei termina viata ta jalnica – fara sa stii cine au fost stramosii tai, cine esti tu, care este adevarul si fara a-ti da SEAMA ca te-au prostit ca pe o OAIE(imi cer scuze, ma exprim pe intelesul tau…) pentru a te putea subjuga in imperiul sovietic…

  Doamne, da-le minte la prosti

 4. ALEA

  AUZI, MISA vreau sa-ti spun ca eu sunt de acord cu NONA intradevar suntem moldoveni si nu romani, TU DACA VREI SA PLECI LA TIGANII DIN ROMANIA SA LE SPELI PICIOARELE DUTE, citeste si tu istoria ca istoria a fost o minciuna intotdeauna si credca nu ai ce pune pe altii sa o citeasca, CA NU LA TOTI LE PLACE POLITICA.
  Doamne da-i minte lui MISA(BOUL)!!!!!!!!

 5. livache RO

  Frati basarabeni-romani nu uitati cine sunteti cu adevarat, bunicii nostrii au luptat pentru a fi intr-o tara cu toti de aceasi limba , sange, neam, toti suntem romani : moldoveni, ardeleni, olteni, munteni etc vorbim aceasi limba cea romana, suntem romani si punctum.

 6. livache RO

  Draga ALEA in multe tari sunt tigani, nu numai in Ro, unde sunt conform statisticilor 500.000 de mii, in Ungaria sunt 10% din populatiea de 10 milioane, in Slovacia , Serbia, Bulgaria, Moldova, peste tot sunt tigani in Europa de Est veniti din India, asa ca mai usor cu tiganii din Ro ca si la voi sunt o gramada. Tiganii au venit in Tara Romaneasca si Moldova pe la 1385 la curtile boieresti (romane) si la manastiri, au fost sclavi in cele doua tari romane pana pe la 1856 cand a fost promulgata legea pentru desfintarea robiei. Si apropo nu exista natiune moldoveneasca cum nu exista nici natiune olteneasca sau ardeleneasca cu limbi difereite, ci doar cea romana cu o singura limba pe care si Eminescu, Creanga, Vieru o vorbea, suntem romani si punctum, toti europenii vorbesc de cele doua state romane, istoria toti o cunosc ,capisi?

 7. tudor RO

  Deja planurile despre unire s-au pus in miscare: scoaterea sarmei ghimpate, micul trafic, limba romana limba de stat, redobandirea cetateniei romane, scutul in Ro care acopera si Basarabia romana, foarte multe burse acordate tinerilor, etc si asta nu este tot, mor de ciuda rusnacii si urmasii lor care acum urla ca ei nu sunt romani (dar scriu in romaneste) ci sunt de nationalitate moldoveana, o aberatie stalinista toata lumea stie asta, in Parlamentul European un europarlamentar german a raspuns unui europarlamentar roman in vazul tuturor: noi stim (europenii) ca moldovenii sunt romani, si mai stim ca nu toti romanii sunt moldoveni.

 8. Kleopatra

  Pentru ALEA si NONA!
  Voi nu sunteti nu numai romance,dar nici moldovence!Moldovenii locuiesc nu numai in Moldova,dar si intr-o buna parte din Romania!
  Asa ca ar fi bine sa va faceti bagajele si “”tu-tu na Vurcutu”!!!!!!!!!!!

 9. katrina

  Toti cunoastem istoria noastra, adevarul a iesit l-a iveala, toti care suntem nascuti dupa 1990 am aflat ca am fost mintiti tot timpul de sovietici-rusi care impuiau capul parintilor nostrii ca noi nu suntem romani, dar culme ca bunicii nostrii au fost romani, NOI SUNTEM ROMANI-MOLDOVENI, cum si moldovenii din Ro sunt romani si vorbim aceasi limba, vrem unire, libertate, democratie, si afara cu trupele ruse de ocupatie.

 10. Paul din Ardeal

  Unire frati basarabeni-romani, va vrem acasa , veniti alaturi de noi in marea familie Europeana , veniti in patria voastra strabuna Romania, TRAIASCA ROMANIA NOASTRA DE LA NISTRU PANA LA TISA.

 11. Bucuresti

  Va asteptam cu drag si prin capitala tuturor romanilor Bucuresti, veniti acasa, suntem romani cu toti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *