O Nokie verde, într-un dosar de răzbunare

După ce ZdG a publicat două articole despre abuzurile unor poliţişti din Anenii Noi (“Legea junglei în poliţie“, 22 aprilie 2010, şi “Poliţist ‘bătăuş’, avansat în funcţie“, 15 iulie 2010), cei vizaţi în ele încearcă să se răzbune pe victimele care i-au denunţat public.

Acum câteva zile, la ZdG a venit Vasilisa Golban, din satul Geamăna, Anenii Noi. Femeia îi însoţea pe fraţii Ion şi Constantin Bulgari, de 18 şi, respectiv, 16 ani, şi pe sora acestora, Valentina, de 24 de ani. “Ne-am adresat la Primărie, iar primarul ne-a recomandat să apelăm la ZdG”, ne-a spus Valentina Golban, precizând că a decis să-i însoţească la Chişinău pe cei doi fraţi şi pe sora lor, deoarece unul dintre ei, Constantin, este minor, iar familia lor este una cu venituri modeste, astfel încât nu-şi poate permite angajarea unui avocat. “Am şi eu copii, iar ceea ce se întâmplă la noi, în relaţiile sătenilor cu poliţiştii, i-ar putea afecta, într-o bună zi, şi pe copiii mei. De asta m-am gândit să-i ajut, pentru că, de obicei, anume cei fără de ajutor ajung să fie condamnaţi în locul adevăraţilor făptaşi. Nu vedeţi cu cine au încărcat închisorile?”, spune Vasilisa Golban, indignată că forţele de ordine ar încerca să-i implice într-un dosar fals pe fraţii Bulgari.

Vasilisa ne-a povestit cum majoritatea tinerilor din satele Geamăna, Ciobanovca, Ruseni, Albiniţa îşi câştigă existenţa răscolind prin gunoiştea de la marginea acestor sate. “Adună tot ce găsesc pe acolo. Documente, haine, resturi de mâncare, cu care hrănesc porcii… Uneori, găsesc şi obiecte mai preţioase”, spune femeia, scoţând dintr-o pungă mai multe lucruri, în stare bună, despre care spune că au fost găsite la gunoişte. “Iată un ceas destul de bun, care funcţionează exact. Asta-i o sabie, dar am şi un telefon mobil, găsit tot acolo… Ştiţi cum sunt tinerii, observă tot ce luceşte”, mai precizează ea, povestind cum, acum câteva zile, unul dintre fraţii Bulgari a găsit la gunoişte un telefon mobil Nokia. “În scurt timp, a venit un poliţist cu nişte citaţii şi i-a anunţat pe fraţii Bulgari că ei ar figura într-un dosar penal, pentru furtul unui telefon mobil, şi că trebuie să se prezinte pe 10 august, ora 11.00, la Comisariatul de Poliţie al sectorului Râşcani, din Chişinău, la ofiţerul de urmărire penală Dumitru Zaharco.

Valentina, sora celor doi tineri citaţi la poliţie, spune că poliţistul care le-a adus citaţiile i-ar fi reproşat că fraţii săi au aceste probleme din cauza că, în ZdG, a apărut articolul “Poliţist ‘bătăuş’, avansat în funcţie“. Amintim că, în acest articol se relata despre faptul că doi tineri din satul Geamăna, Anenii Noi, au fost maltrataţi de poliţistul de sector, în noaptea de 6 spre 7 iulie 2010. Ei argumentau că fuseseră confundaţi cu braconierii care pescuiesc noaptea în iazul din sat. La rândul său, poliţistul suspectat de violenţă, Mihai Modvală, a respins acele acuzaţii. De altfel, Modvală este anchetat şi în cazul unui alt tânăr, care s-a sinucis din cauza că era terorizat de poliţişti şi despre care ZdG a scris în articolul “Legea junglei în poliţie“.

“S-au legat de noi deoarece soţul meu s-a plâns la ZdG”

Unul dintre eroii investigaţiei “Poliţist ‘bătăuş’, avansat în funcţie”, care s-a plâns pe Modvală la ZdG, este chiar cumnatul celor doi fraţi Bulgari, care, la scurt timp după publicarea articolului, au început a fi târâţi pe la Poliţia Râşcani din Chişinău, sub pretextul că ar figura într-un dosar penal pentru furtul unui telefon mobil. “Este adevărat că nu avem de lucru şi toată ziua scotocim pe la gunoişte. Din ce găsim acolo hrănim şi creştem nişte animale, iar lucrurile mai bunişoare le folosim”, spune Ion Bulgari.

“Nu fură, nu fac prostii… S-au legat de noi deoarece soţul meu s-a plâns la ZdG atunci când a fost bătut de poliţistul Modvală”, explică Valentina, sora celor doi băieţi, citaţi la Poliţia Râşcani.

Ion Boghiu, angajat la gunoişte, spune că el, personal, a văzut cum unul dintre cei doi fraţi a găsit o Nokie de culoare verde… “Deseori se întâmplă să găsim aici lucruri aproape noi sau chiar noi. Unii fură genţi, iau din ele tot ce-i interesează, după care le aruncă, pentru a şterge urmele. Acestea ajungând la noi, la gunoişte. Şi eu am găsit nu demult nişte documente. Am căutat posesorii şi le-am restituit”, spune Ion Boghiu.

Anchetatorul Dumitru Zaharco a confirmat că cei doi fraţi sunt citaţi la poliţie, fiind suspectaţi că ar fi implicaţi în dispariţia unui telefon mobil. În urma vizitei la anchetatorul Zaharco, cei doi fraţi şi sora lor au fost întrebaţi de ce au apelat la ZdG. Totodată, li s-a explicat că telefonul căutat, într-adevăr, ar fi fost pierdut de o tânără, şi nu furat. “Le-au spus că sunt liberi, dar nu i-au anunţat dacă mai există sau nu un dosar penal pe numele lor”, spune Vasilisa Golban, care i-a însoţit pe fraţi la Comisariatul de Poliţie Râşcani. Ea admite că, în acest fel, cei doi fraţi şi familia lor vor fi ameninţaţi şi şantajaţi şi în continuare, ca să nu mai facă publice niciun fel de abuzuri poliţieneşti.

Marţi, 17 august, anchetatorul Zaharco a refuzat să ne spună dacă mai există sau nu acel dosar, motivând că nu mai dispune de timp.

Modvală: “Acum sunt şef pe Ordinea Publică”

Şi poliţistul Mihai Modvală nu a dorit să dea detalii despre relaţia sa cu familia Bulgari şi despre o eventuală implicare a sa în “înscenarea” unui dosar cu o Nokie furată de fraţii Bulgari. “Eu nu mai lucrez la Geamăna şi nu am ce vă spune, chiar dacă locuiesc în sat. Acum sunt şef pe Ordinea Publică la Comisariatul de Poliţie Anenii Noi. Ce am eu cu Geamăna?” – ne-a explicat Modvală, cel despre care ZdG constata că a fost avansat în această funcţie pe când mai era încă cercetat pentru aplicarea forţei în cazul unor tineri din Geamăna, inclusiv asupra lui Vasile Coţofan, care s-a sinucis, nemaidorind să suporte presiunile şi abuzurile poliţiştilor Andrei Creangă şi Mihai Modvală.

Constatăm, deci, că Modvală a fost avansat în funcţie, iar Andrei Creangă a plecat la odihnă, la mare, fapt confirmat de membrii familiei acestuia, la telefonul său de la domiciliu.

“Cei doi poliţişti cred că nu mai au nicio treabă cu familia lui Vasile Coţofan, după ce, găsind un cal rătăcit, l-au dus la gospodăria defunctului, aşa, ca un fel de “recompensă” pentru “pagubele” suportate. Familia a vândut căluţul pe care-l avea şi acum munceşte cu acel cal, transmis de poliţişti”, ne spun sătenii din Geamăna.

Cât despre cele descrise în “Poliţist ‘bătăuş’, avansat în funcţie“, Valentin Cârlan, cumnatul fraţilor Bulgari, care, la început de iulie, venise bătut la ZdG, invocând că fusese abuzat de cei doi poliţişti, a primit, acum câteva zile, un răspuns la plângerea sa. El este informat că Modvală ar fi fost sancţionat disciplinar.

“Vom depune o cerere la MAI şi la Procuratura Generală, să vedem ce va urma. Din urma noastră n-au ce umbla nici cu un cal sau cu vreo mârţoagă”, spun apropiaţii familiei Bulgari.

Aneta Grosu


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

8 comentarii

 1. diana cotuna

  Mult stimat ZdG. Sunt sigur că în acest raion există o mafie foarte puternică în rîndurile colaboratorilr organelor de drep (poliţie, procuratură şi chiar judecată), există o aşa “круговая порука”, cînd şeful acoperă sau apără fărădelegile supuşilor săi, cîn procuratura şi judecata apără fărădelegile poliţiştilor. Cred aceasta există nu numai în Aneni Noi. Plecaţi în s.Hîrbovăţ şi o să aflaţi mai multe fărădelegi ale poliţistului de sector, care sunt “крышуите” de şeful Comisariatului de poliţie Anenii Noi(care printre altele îi este şi cumătru) – iau mită (pe ce credeţi şi-au construit case mari şi luxoase), îi bat şi îi pedepsesc samovolnic pe cei bănuiţi de comterea cărorva încălcări(deaceea şi este cel mai scăzut nivel de infracţiuni) etc. Cu părere de rău, oameii se cam tem să-i denunţe, deoarece repede se pomenesc cu dosare deschise. Vă rog să ajutaţi prin aportul Dvs la strivirea “caracatiţei” din rîndul colaboratorilor organelorde drept din Anenii Noi.

 2. carol

  Corect ar fi “UN NOKIA” nu “O Nokie”! Nokia e la masculin – telefon mobil. Acest substantiv nu se declina: Un Nokia, doi Nokia etc.
  Deci just e “Un Nokia verde intr-un dosar de razbunare”.
  Merci pentru atentie.

 3. mara

  dacà ai fi spus si 2 cuvinte referitor la articol,adicà atitudinea vis-à-vis de sectoristi analfabeti si morti-beti,s-ar fi incadrat,printre altele, si lectia de l.romànà.te-ai bàgat in tàràte si eu mà bag in extreme mereu.deci,nu “nokia” e la masculin,ci “telefon”-ul (celular) e ambigen.”nokia” nu e un substantiv in sine,ci o marcà,la asta se referea autorul.dar marca trebuia acordatà cu substantivul “telefon”:un “nokia”-douà “nokia”.atunci ar trebui sà spunem si doi “mercedes”-uri?…

 4. AVRAAM

  Deci mergem la temă: Voi,ce nu inghiţiţi,că un poliţist crutoi nu poate fără BMW şi NOKIE,un “lanţuh” la găt de juma’de kilă din “gold”-ă,pe maini cu “cătuşe” de aur,şi 100 de kile de “ponturi”,ku Parlament in gură,fie şi Malboro/Kamel,cei mai “krutâe” şi cu bespredel sunt căpitanii şi maiorii,locotenenţii incă sunt “verzi”,da polkovnicii “răscopţi”.La noi in MOLDOVA cel mai impotent organ e Securitatea Internă a MAI,ei sunt responsabili de infracţiunile şi crimele comise de poliţişti.Dar de ce trebuie de făcut ceva dacă oricum slujba merge,salariul e lunar şi stelele de pe epoleţi cresc cu timpul,de ce sa mai faci ceva?De fapt responsabil de supravegherea poliţiei e “fratele” superior SISul,ar nici aiştea nu prind şoareci,cum bre sa facă ceva dacă au trecut co ochii evenimentele din 07-09 aprilie 2009?Fugăriţi toţi MAIul cu SIS şi incadraţi noi absolvenţi a Academiilor şi Universităţilor cu gândire nouă cum a făcut Saakaşvili in Georgia.Lasă să plece polkovnicii de mânuţe cu căpitanii şi maiorii la negru in ITALIA.De acolo ProTV sa arăte cum se ispravesc…

 5. carol

  mara, oricum “O Nokie”, ça va pas. Se lezeaza fiabilitatea marcii. :))) Nokia e Nokia, si niciodata “Nokie”. Intre ghilimele ar merge. Fara ele e derizoriu.

 6. mara

  carol,pardon,dar mai citesti o datà ce-am scris.nu vorbesc de “noki-e”,am scris:un “nokia”,douà “nokia”,cà marca e una si nu poate fi nici “nokie”,nici “nokii”.ca “samsung”,e o marcà unicà:nu zic cà mi-am luat un televizor “samsung” de cutare si tu ti-ai luat un televizor la fel “samsung”,dar de alt cutare si in total avem si aici douà “samsung”,nu doi “s.”. àsta-i miezul cu “nokia”,nu genul.poti sà arunci mecanic “scaunul” la masculin ca si telefonul.miezul e cà telefonul comandà aici ca substantiv,nu “nokia”,ca atribut,ea stà fixà si linistità unde e,n-o intreabà nimeni ce si cum. nu merge nici intre ghilimele:mi-am luat càteva “nokii”,gresit.marca ràmàne teapànà si n-o atinge nimeni ca atribut de precizare a substantivului.

 7. carol

  mara, m-am referit la titlul articolului, nu la tine.
  Dar in limbajul familiar, totul e posibil, chiar si doua nokii, sau doua samnsunguri.
  Pe mine m-a frapat, ca un ziar serios scrie la serios, pardon pentru calambur, “O Nokie”, adica declina marca.
  Dar cum spun aia din regat, stii?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *