O mamă luptă pentru viitor

Violeta Niţă are 28 de ani şi este din Ialoveni. Ar trebui să se simtă fericită alături de soţul iubitor şi de scumpul lor fiu, dar de un an şi ceva ea plânge mereu. În aprilie 2011 a aflat că suferă de Sindromul Cushing. N-a auzit anterior despre această maladie şi n-a prea înţeles ce i-a spus medicul. «Mi se părea o glumă, dar, apoi, când am înţeles gravitatea situaţiei, m-am alertat foarte mult», spune Violeta printre lacrimi.

Sindromul Cushing este o anomalie (boală) rară care apare atunci când organismul este expus la o cantitate mult prea mare a unui hormon, numit cortizol. Este o boală destul de rară, iar simptomele acesteia deseori pot fi confundate cu simptomele altor maladii, din care cauză ea nu este întotdeauna depistată la timp. Totuşi, netratarea Sindromului Cushing poate duce la un sfârşit fatal.

Violeta a început să caute informaţii despre această maladie pe internet. A aflat multe despre simptome, efecte grave ale maladiei, dar mai puţin despre tratamentul acesteia. Puţinele articole găsite pe reţeaua globală despre persoanele care au avut succes în tratament le recitea de câteva ori, pentru că astfel îi reapărea încrederea în ziua de mâine.

Şi colegele de muncă ale Violetei au remarcat că Violeta deseori citeşte pe site acelaşi articol, în care sunt descrise cazuri similare cu al ei şi cu un final fericit. “Cred că se linişteşte prin aceasta. Ea are nevoie să cunoască astfel de cazuri pentru a se încărca cu energie pozitivă şi a continua să lupte”, îşi dă cu părerea Elena Marfotin, colega de serviciu a Violetei. Îi doreşte din tot sufletul să obţină acces la tratament: “Întotdeauna îţi vine în ajutor. Este o colegă responsabilă şi o prietenă devotată. Nu înţeleg de ce trebuia să i se întâmple anume ei aceasta”.

Dureri acute de cap

Din primăvară, a observat că vede tot mai prost cu ochiul stâng, situaţie care se agravează pe zi ce trece. Mai mult, corpul îi este acoperit cu pete roşii, transpiră mult, are acnee pe tot corpul, vergeturi, depresie, dureri de cap durabile, care nu pot fi ameliorate cu pastile. Totodată, tânăra a acumulat mult în greutate, asta în pofida faptului că urmează o dietă strictă, prescrisă de medic. «Credeam că de vină este modul meu de viaţă static, iar imediat ce voi reveni la muncă, după concediul de maternitate, totul va reveni la normal. Aceasta însă nu s-a întâmplat. Mai târziu am aflat că motivul supraponderabilităţii mele este cu totul altul», spune Violeta cu o voce tristă.

Cel mai mult suferă din cauza faptului că nu mai poate comunica ca alteori cu fiul ei. Băiatul are doar cinci anişori şi nu conştientizează ce nenorocire a intrat în casa lor. El nu înţelege de ce mama îl roagă să nu facă zgomot, să se joace în linişte sau să vorbească mai încet. Pentru mamă, însă, orice sunet, oricât de mic ar fi acesta, este urmat de dureri acute de cap. Micuţul nu înţelege de ce mămica lui, mereu zâmbitoare, acum plânge întruna.

Pe 23 august 2012, în urma unei tomografii, i-a fost depistată o tumoare în regiunea creierului. Aceasta cauzează problemele hormonale, dar şi alte efecte. Este plasată în partea stângă, presând nervul optic, din care cauză femeia a început să-şi piardă vederea. Microadenomul depistat ar trebui operat urgent, căci medicii spun că în 80% din asemenea cazuri efectul intervenţiei chirurgicale este reuşit. Totuşi, medicii i-au recomandat să se adreseze la clinicile de peste hotare. Violeta a continuat căutările şi a stabilit o clinică în România unde este aşteptată pentru un consult şi o posibilă operaţie. Tot de ce are nevoie acum sunt sume de bani de care familia Violetei nu dispune.

Fiecare ajută cu ce poate

Pentru a i se face o intervenţie chirurgicală în România, Violeta are nevoie de 10 000 de euro, care ar acoperi operaţia şi tratamentul postoperatoriu. Rudele au oferit cu împrumut tinerei familii suma de 2000 de euro, însă aceşti bani sunt insuficienţi şi, în situaţia în care se află aceasta, vor fi dificil de restituit. Mama Violetei, la rândul său, a scris un anunţ la magazinul unde munceşte despre necazul ce-a bătut la uşa lor. Oamenii din sat, necăjiţi şi ei de propriile lor probleme, n-au rămas indiferenţi, donând fiecare cât a putut pentru a salva viaţa unei mame şi, totodată, viitorul unui copil. Până în prezent, ea a reuşit să adune 5000 de lei. Nu este o sumă mare, dar este un pas înainte.

Părinţii Violetei au divorţat pe când era încă micuţă. Deşi i-a lipsit de multe ori sprijinul tatălui, spune că acum chiar i-ar fi de ajutor. «Poate că-i pare o glumă ceea ce se întâmplă cu mine. Nu ştiu. Este o catastrofă pentru familia noastră, şi orice ajutor ne poate aduce salvarea», spune Violeta printre lacrimi.

Şi colegele de la serviciu adună cât pot în speranţa că aceasta o va ajuta. «Ea are mare nevoie de suport moral atât — din partea familiei, cât şi din partea celor din jur», susţine prietena Violetei, Elena, care explică cât de important este ca aceasta să-şi recapete încrederea în foţele proprii şi în ziua de mâine.

“Sunt foarte recunoscătoare fiecărei persoane pentru ajutor, oricât de mic ar fi acesta. Colegele de la serviciu susţin că totul va fi bine şi, uitându-mă la ele, dar şi la persoanele care au reuşit că învingă această maladie, cred că şi eu aş putea s-o fac, dar am mare nevoie de ajutor».

Tot la insistenţa colegelor de la secţia Asistenţă Socială, familia Violetei a deschis un cont bancar, unde oamenii care au posibilitate pot transfera bani pentru operaţie. Sindromul Cushing se întâlneşte rar, dar este o maladie foarte gravă, care afectează circa 0,1% din populaţia generală. Pe 23 octombrie, Violeta Niţă urmează să se ducă la o clinică din România pentru o consultaţie şi, posibil, o ulterioară intervenţie chirurgicală, iar pentru aceasta ea contează pe mărinimia oamenilor şi speră să adune suma necesară de bani.

Olga BULAT

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

4 comentarii

 1. marin

  rog redactia sa ia act de un fapt,ca cu mult mai usor se vor acumula bani, cind se face cont direct la transfer de pe telefonul mobil,. omul de natura sa este lenes si ii este greu sa se deplasdeze la posta sau la banca ca sa faca un transfer

 2. Liuba

  Violeta fii tare si puternica.. totul va fi bine, vom reusi impreuna…. si nu uita esti importanta pentru toti. si in special Gabi este ingerul tau pazitor. totul va fi bine… P.S. TE IUBIM….

 3. Xiusha

  Violeta, fii puternika…Oamenii la fel de buni ka tine, mereu vor fi ajutatzi…Imi pare rau pt ce se intimpla…Noi ne vom ruga pentru tine.

 4. Ioana Popa

  Buna!

  URGENT!!!!!!

  Va rog sa ii spuneti Violetei sa ma contscteze URGENT!!!!!!!
  Eu sunt operata de adenom hipofizar secretant de ACTH (25 neiembrie 2011) si acum sunt perfect! Sunt cazul la care toata Europa s-a mirat de eficienta medicilor romani si puterea mea de a-mi reveni.
  Vreau sa vb cu ea, sa o incurajez si sa o ajut, ca noi, cei cu Boala Cushing….suntem foarte rari!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *