Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   O certitudine: Se scumpesc gazele…

O certitudine: Se scumpesc gazele naturale

Scumpirea gazelor se amână, cel puţin până săptămâna viitoare, când urmează o nouă şedinţă comună a Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) şi Moldovagaz. Părţile nu au ajuns la un numitor comun privind ajustarea tarifelor pentru consumatorii casnici, deşi au dezbătut această problemă într-o şedinţă maraton, de aproape patru ore.

ANRE a organizat miercuri, 7 septembrie, la ora 14.00, o şedinţă de audieri publice pe marginea proiectului SA “Moldovagaz” privind actualizarea tarifelor pentru serviciile de transport, distribuţie şi furnizare a gazelor naturale şi a tarifului mediu de livrare a gazelor naturale consumatorilor finali. Proiectul, însoţit de un demers al conducerii SA “Moldovagaz”, a parvenit la ANRE vineri, 2 septembrie. Aceasta a solicitat ANRE declanşarea procedurii de ajustare a tarifelor în vigoare şi a cerut majorarea tarifului mediu de livrare a gazelor naturale consumatorilor finali cu 21,2%: de la 4599 lei/1000 m3, tarif aprobat de ANRE la 26 ianuarie 2011, la 5572 lei/1000 m3.

Dezbateri maraton

La audierile publice, responsabili din cadrul SA “Moldovagaz” au argumentat necesitatea majorării tarifelor la gazele naturale, inclusiv mărimea costurilor incluse de întreprindere în noile tarife. La şedinţă au fost prezenţi reprezentanţi ai structurilor de stat, patronatelor, sindicatelor, asociaţiilor de protecţie a consumatorilor şi ai altor organizaţii neguvernamentale.

După mai bine de trei ore de dezbateri, cele două părţi nu au ajuns la un consens, fiind stabilită o nouă şedinţă, care va avea loc, cel mai probabil, săptămâna viitoare.

„A fost o primă şedinţă, unde “Moldovagaz” şi-a prezentat solicitarea sa iniţială. Noi le-am solicitat ca în următoarea lor solicitare să se conformeze la prevederile metodologiilor în vigoare, atât cea tarifară cât şi cea care ţine de pierderile în reţeaua de distribuţie. Aşteptăm ca ei să vină cu noua solicitare, corectată la prevederile metodologice existente. Eu consider că ei nu şi-au expus solicitarea conform metodologiei. Ei au solicitat preţul mediu pe două trimestre, dar costurile pentru un an întreg. Se primeşte o harababură”, spune, pentru ZdG, Victor Parlicov, directorul general al ANRE. “În solicitarea lor există rezerve, iar o parte din ele sunt deja clar vizibile. E clar totuşi că gazul se va scumpi. Când în primul trimestru ai preţul de achiziţie de 290 USD, iar în ultimul de 400, e clar. Poţi să vrei, sau poţi să nu vrei, dar e logic că aşa va fi. Probabil din octombrie, gazul va fi mai scump”, a mai spus Parlicov.

Vor 21 %, cer 24%

„Le-am cerut să-şi prezinte poziţia lor, din ce cauză cer o majorare atât de mare. Cred că e o cerere nejustificată şi le-am spus ca până săptămâna viitoare să vină cu argumente din ce cauză cer vreo 50 de milioane la capitolul pierderi. Pentru data viitoare trebuie să vină pregătiţi, cu acte. Ei au vrut să facă show, dar nu le-a reuşit”, ne-a spus şi Nicolae Răilean, director la ANRE.

„Ei au cerut deja o mărire cu 24 %, dar ei nu-şi dau seama că noi nici o mărire cu 21 % nu vom accepta. Clar că se va majora gazul, pentru că l-au majorat ruşii, dar nu cu atât de mult cu cât vor ei. Vom stabili cum e cu cursul valutar şi alte chestii şi apoi vom stabili. Mai este o problemă. Ei vor o majorare până la 31 martie, dar noi nu vom permite asta. Se va majora până în ianuarie, pentru că nu ştim care va fi cursul valutar pentru anul viitor”, a mai spus Răilean.

Anterior, ANRE spunea că este posibil chiar ca cererea celor de la Moldovagaz nici să nu fie luată spre examinare, din cauza unor datorii pe care aceasta le are către ANRE. Nicolae Răilean declara luni, cinci septembrie, pentru ZdG că ,”Moldovagaz” nu a plătit de la începutul anului plăţile regulatorii, pe care trebuie să le plătească toţi deţinătorii de licenţe. “Anterior, ei plăteau la începutul anului, dar de când a început conflictul dintre ANRE şi Moldovagaz, ei nu au mai plătit. Sunt peste cinci milioane de lei pe care Moldovagaz şi toate celelalte subdiviziuni ale ei le au către ANRE», ne-a spus Nicolae Răilean.

Moldovagaz, datoare ANRE-ului

Da, ei nu vor să achite plata regulatorie, instrumentul prin care se formează bugetul agenţiei. Ei refuză s-o facă”, susţine Parlicov. Surse din cadrul ANRE susţin că acesta este instrumentul pe care îl folosesc pentru a sabota activitatea agenţiei. Nu e frumos din partea lor. Se comportă urât”. “Ne-au spus că au probleme financiare, dar că ne vor plăti datoria”, a conchis Nicolae Răilean.

SA «Moldovagaz» notează în demersul său de majorare a tarifelor că modificarea lor este determinată de doi factori obiectivi: majorarea preţului de procurare a gazelor naturale şi fluctuaţia cursului de schimb al valutei naţionale faţă de dolarul SUA. Preţul de achiziţie a gazelor naturale pentru trimestrul III al anului 2011 s-a ridicat la 367,09 dolari SUA/1000 m3, iar preţul estimat de SA «Moldovagaz» pentru trimestrul IV al anului 2011 va constitui 400,47 dolari SUA/1000 m3. Calculele tarifului mediu de livrare a gazelor naturale efectuate de SA «Moldovagaz» se bazează pe cursul mediu de schimb al monedei naţionale de 12,05 lei pentru un dolar SUA.

Actualul tarif mediu de livrare a gazelor naturale consumatorilor finali include preţul mediu de procurare a gazelor naturale în mărime de 304,57 dolari SUA/1000 m3 şi cursul mediu de schimb de 12,3 lei pentru un dolar SUA.

Victor MOŞNEAG