Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   Numiri "la pachet" la şefia…

Numiri „la pachet” la şefia spitalelor

268-hotineanu19 funcţii de directori de instituţii medico-sanitare publice au fost scoase la concurs în ultimele două luni de către Ministerul Sănătăţii (MS). La primele 10, au fost suplinite funcţiile vacante. Celelalte 9 sunt în aşteptarea rezultatelor.

Vineri, 12 martie, a fost ultima zi de recepţionare a dosarelor. Remanierile au pus pe jar o bună parte dintre medici, care au trimis multiple mesaje de îngrijorare pe adresa redacţiei. Ei susţin că aceste numiri „la pachet” sunt menite să ascundă faptul că unele funcţii sunt „comercializate”, că în unele cazuri, în concurs nu au învins cei mai buni, în altele – cadrele fiind selectate pe criterii politice.

La 22 februarie curent, MS a anunţat rezultatele concursului pentru ocuparea funcţiilor vacante de conducători în 10 instituţii medico-sanitare publice din subordinea sa. La 6 dintre acestea a candidat câte o singură persoană: Centrul Republican de Diagnosticare Medicală, Spitalul Clinic de Boli Infecţioase „Toma Ciorbă”, Spitalul Clinic al Ministerului Sănătăţii, Spitalul Clinic Republican pentru Copii „Emilian Coţaga”, Spitalul de Psihiatrie din mun. Bălţi, Institutul de Neurologie şi Neurochirurgie.

Cea mai râvnită instituţie, pentru care au concurat 4 pretendenţi, a fost Institutul de Cercetări Ştiinţifice în Domeniul Ocrotirii Sănătăţii Mamei şi Copilului, iar la Dispensarul Republican de Narcologie, la Spitalul Clinic Republican şi la cel de Psihiatrie, au fost câte doi concurenţi.

Următorul val de funcţii vacante au fost anunţate la 3 zile după ce au devenit cunoscuţi primii 10 noi şefi. Pe 12 martie, s-a încheiat perioada de depunere a dosarelor. Conform Regulamentului privind numirea în funcţie a conducătorilor instituţiilor medico-sanitare publice în bază de concurs, în termen de 3 zile, MS creează Comisia pentru organizarea şi desfăşurarea concursului de selecţie, preşedintele căreia este ministrul sau viceministrul Sănătăţii.

Persoanele care ne-au scris, din motive de securitate nu le publicăm numele, sunt convinse că “la vreo 2 din ele (din cele 9 instituţii, n.r.) vor fi disponibilizaţi şefi de nota 10, fiind numiţi nişte potlogari”.

Un răspuns cu 3 întrebări

Contactat de ZdG, ministrul Sănătăţii, Vladimir Hotineanu, nemulţumit de un articol anterior, iniţial a refuzat să vorbească. Neascultând întrebarea integral, ministrul a răspuns cu alte trei întrebări: “Care spitale? Şi ce probleme aveţi dvs.? Este site-ul Guvernului. Este site-ul fiecărei instituţii. De ce dvs. n-aţi participat să vedeţi site-ul?”. Menţionăm aici că, pe site-ul MS, poate fi găsit doar ordinul cu privire la anunţarea celui de al doilea concurs. Anunţul prin care erau prezentaţi câştigătorii primului concurs lipseşte, deşi acum câteva zile era public.

Vicepremierul Ion Negrei susţine că, în adresa Guvernului, nu au venit sesizări de nemulţumire din partea cadrelor medicale. „Am auzit mai înainte, au mai fost astfel de situaţii. Are loc împrospătarea cadrelor medicale de la conducere şi nu cred că acest lucru se face incompetent. Este un proces firesc, mai ales dacă cunoaştem ce moştenire am avut în domeniu. Întotdeauna cel care-i înlăturat este nemulţumit”, a declarat Negrei.

Conform Regulamentului, persoana învingătoare beneficiază de un contract individual de muncă pe un termen de 5 ani. În cazul indicatorilor de performanţă nesatisfăcători, MS este în drept să rezilieze contractul.

Tatiana EŢCO