“Nu ştiu carte şi ei s-au folosit de acest neajuns al meu”

282-mironasDrama bătrânei Anastasia Mironaş, care urmează să fie evacuată forţat din apartamentul său de pe şoseaua Hânceşti din Chişinău, continuă. La 18 iunie 2010, fusese preconizată procedura de evacuare forţată a bătrânei de 80 de ani din locuinţa pe care a pierdut-o, potrivit ei, în urma unei escrocherii, după un proces judiciar de 11 ani.

Lupta bătrânei Anastasia Mironaş pentru a-şi duce zilele în linişte, în propria casă, pare să nu mai aibă sfârşit. Este disperată, după cei 11 ani de procese judiciare, care au istovit-o, agravându-i starea sănătăţii.

Povestea a început în momentul în care a trecut cu traiul în blocul 62A, de pe şoseaua Hânceşti. Deoarece era singură pe lume, la sugestia vecinei, a decis să ia în chirie doi băieţi. Aceştia sunt fiii Eulitei Sănduţă, din Orhei. Neavând copii, Anastasia Mironaş a rămas singură după ce soţul ei, Vasile Stăvilă, a decedat. Se bucură doar de existenţa surorii sale, şi ea de o vârstă înaintată, retrasă de mult la o mănăstire.

După decesul soţului, Anastasia Mironaş, în loc să semneze testamentul, a semnat cu totul altceva. Mai exact, prin contractul semnat la 11 septembrie 1997, se certifică faptul că Anastasia Mironaş i-a vândut Eulitei Sănduţă propriul apartament.

Când a înţeles şiretlicul, a cerut ajutor. S-a adresat la Departamentul pentru Combaterea Crimei Organizate şi a Corupţiei, cerând investigarea şi revizuirea cazului respectiv. Cererea a fost retransmisă la Comisariatul de Poliţie al sectorului Centru, motivându-se că asemenea acţiuni nu pot fi investigate de instituţia respectivă. Ulterior, bătrâna a apelat şi la alte instanţe, cerând soluţionarea problemei, dar – fără rost.

Evacuarea nu presupune acordarea altui spaţiu locativ

La 10 iunie 2010, Judecătoria Centru a municipiului Chişinău a emis ordinul nr. 2-306, care prevede evacuarea Anastasiei Mironaş din apartament fără acordarea altui spaţiu locativ. Atunci, reprezentantul Preturii Centru a lipsit de la procesul de evacuare, executorii fiind nevoiţi să amâne această procedură pentru ziua de 18 iunie 2010.

“M-au amăgit… De 13 ani lupt, câştig procese, după care iarăşi nu-mi dau pace. Primesc lunar o pensie de 700 de lei, care îmi ajunge doar de pâine şi ceai. N-am pe nimeni. Cine mă poate întreţine la 80 de ani? Nu ştiu carte şi ei s-au folosit de acest neajuns al meu. M-au pus să semnez alte documente decât cele pe care vroiam eu să le semnez. Peste tot spun că mi-au dat bani, adică zic că au cumpărat apartamentul. De ce nu vin să vorbească cu mine, să-mi spună cât şi ce mi-au dat? Care 4.500 de dolari, eu nu am văzut niciun ban.”

Vecinii bătrânei spun despre ea că este o persoană evlavioasă, care şi-a trăit toată viaţa în credinţă şi în sărăcie.
Pe data de 18 iunie 2010, procesul de evacuare iarăşi a fost contramandat, din cauza lipsei la faţa locului a unor persoane responsabile.

A plâns mult, era foarte emoţionată. Ambulanţa s-a aflat tot timpul în preajma blocului, iar asistenţii medicali – în locuinţa bătrânei. Medicii au constatat în acea zi că starea Anastasiei Mironaş este extrem de gravă, existând riscul unui atac de cord. Pe masa din camera sa, alături de icoanele cu Maica Domnului, sunt mai multe preparate cardiace şi antihipertensive. Anastasia Mironaş spune, plângând, că fără medicamente nu ar exista nicio clipă.

Evacuarea a fost contramandată

“Nu vă revoltaţi, nu vom efectua astăzi evacuarea. Totul se amână, deoarece nu au venit reprezentanţii poliţiei şi ai Preturii Centru. Vă rog să vă liniştiţi. Astăzi nu vă dăm afară”, a încercat să calmeze spiritele Natalia Negură, reprezentanta cumpărătorului.

Anastasia Mironaş a fost şi la preşedintele interimar Mihai Ghimpu, cerându-i ajutor. Preşedintele interimar i-a promis că dosarul va fi reexaminat. Bătrânei îi este teamă însă că, până la reexaminare, ar putea rămâne pe drumuri sau ar putea fi dusă la vreun azil. Vecinii spun că femeia nu va rezista la un asemenea zbucium. “Este slabă şi nu mai are puteri să lupte”, explică aceştia.

Indiferent de starea Anastasiei Mironaş, procesul de evacuare a fost contramandat şi de această dată. Pentru luna iulie.

Daniela Artanciuc


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. eusika

    mda… Moldova- tara minunilor(( pacat ca se mai intimpla asemenea lucruri…mai ales cu batrinii… Dumnezeu ne vede pe toti, si pe cei 2 escroci tot !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *