„Nu putem să fim supărați pe guvernare, dacă noi înșine cedăm”

Reporterii Ziarului de Gardă au întreprins o vizită la Universitatea de Stat din Comrat, unde s-au întâlnit cu studenţii anului I al Facultăţii de Jurnalism şi de Drept. Reprezentanţii mass-media şi studenţii au discutat despre sursele de informare aflate la dispoziţia cetăţenilor, despre metodele de diferenţiere a informaţiilor corecte de cele false, subliniind necesitatea de a fi critic la orice informaţie, care trebuie verificată prin comparare cu ştirile din mai multe surse.

La dezbateri a participat Mihail Şalvir, reprezentant „Promo-Lex”. Misiunea de observare Promo-Lex are 42 de observatori pe termen lung, care monitorizează procesul electoral în toate circumscripţiile electorale din R. Moldova în perioada 31 august – 30 noiembrie 2016. Mihail Şalvir, de asemenea, a subliniat necesitatea informării din diverse surse media, în special în campaniile electorale, când candidaţii promit multe, dar ascund şi mai multe. După părerea sa, mass-media este cea care ar putea ajuta cetăţenii să afle cine sunt candidaţii, prin intermediul articolelor, în care au scos la lumină averile şi veniturile acestora.

„Pentru aceasta este campania noastră, pentru aceasta sunt ziarele independente. Puteţi citi şi în Ziarul de Gardă, unde jurnaliştii au făcut o muncă minunată despre fiecare candidat, investigaţii bune, din care puteţi deduce obiectiv veniturile lui, cu ce trăieşte, din ce trăieşte, ce a făcut, experienţa sa de muncă. Acest fapt vă va ajuta să înţelegeţi cine sunt cei care pretind la funcţia de preşedinte”, a menţionat Şalvir.

Studenţii au vorbit înflăcărat despre posibilităţile de falsificare a alegerilor. „Recent, când am parcurs cu privirea lista alegătorilor, l-am găsit înscris pe bunelul meu, care a decedat acum nouă ani, şi pe vecinul care nu mai e în viaţă de şase ani. Mai mult, o sumedenie de nume şi prenume necunoscute. Eu îmi cunosc vecinii. Timp de 20 de ani afli cine este nou, cine nu. Acolo sunt incluse multe persoane care nu locuiesc la noi”, a declarat Ivan Panea, unul dintre studenţi.

În acest sens, reprezentantul „Promo-Lex” a rugat tinerii să fie atenţi în ziua alegerilor şi să semnaleze în cazul în care vor identifica anumite încălcări.

În timp ce unii studenţi recunoşteau că se tem să vorbească deschis despre încălcările din perioada alegerilor sau despre alte probleme din regiune, pentru a evita posibilele ameninţări sau persecuţii, alţii au fost de acord că nu trebuie să ascundă astfel de cazuri. „Dacă voi remarca o infracţiune în ziua alegerilor, voi anunţa, în mod obligatoriu, despre acest fapt. Nu o voi face anonim. După părerea mea, trebuie să fie pedepsiţi, trebuie să se pună punct, pentru că, dacă ne va fi frică să spunem adevărul, dacă tăcem, atunci nu avem dreptul să fim supăraţi pe guvernare, dacă noi înşine cedăm”, consideră studenta Tatiana Mociu.

Pe 13 noiembrie, se va desfăşura turul II al alegerilor prezidenţiale din R. Moldova.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

 1. tralivali

  din cite inteleg Lenin si Stalin nu so suparat pe tsarul Rusiei.
  Dintr-o parte lege si dreptate da revolutionarii nu sunt in lege.
  Mai bine de spus invingatorul scrie istoria.
  Si la ce am ajuns gen traieste cum vrei si fii corect cu tine.
  STAU SI MA GINDESC DA POATE CEI DE AZI DE LA CONDUCERE SUNT SI EI EROI.
  din alt punct de vedere in 2009 cei care au fost criminali si arestati peste citeva zile sau transformat in eroi nationali.

  SI TOTUSI UNDE E ADEVARUL SAU EINSTEIN CU TEORIA RELATIVITATII E GENIUL SUPREM?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *