“Nu poţi să te baţi cu Dumnezeu”

260-casaÎn ziua în care sute de mii de oameni rămâneau fără case în Haiti în urma unui cutremur, şi în R. Moldova o familie îşi pierdea locuinţa. Deşi acest lucru nu s-a întâmplat din cauza unui seism, construcţia arată de parcă ar fi fost lovită de o calamitate devastatoare. Din cauza timpului ploios, unul dintre pereţii casei s-a dărâmat, iar o familie formată din 5 membri a rămas fără un loc de trai.

Acum, aceştia sunt nevoiţi să-şi ducă viaţa într-o cocioabă de vreo 15 metri pătraţi. Mai mult de jumătate din spaţiu e ocupat de două paturi, de un mic cuptor şi de o sobă, unde se face mâncare. Cel mai trist este că în acest caz sunt implicaţi şi doi copii, de 5 şi de 8 ani.

Familia ghinionistă

Această istorie, deloc fericită, are în prim-plan familia Stoica din satul Peresecina, raionul Orhei, formată din 5 membri. Elisaveta Moga este proprietara casei şi cea care, în urmă cu 30 de ani, a construit-o cu propriile mâini. Ceilalţi membri ai familiei sunt soţii Mihail şi Eugenia Stoica împreună cu cei doi copii ai lor, Alina şi Mihai, de 5 şi, respectiv, 8 anişori.

Mătuşa Elisaveta şi fiica sa Eugenia au trăit în casa care acum tinde să se prăbuşească mai bine de 30 de ani. “Am muncit mult la ea. Nimeni nu m-a ajutat. Am făcut-o din banii mei”, îşi aminteşte bătrâna Elisaveta. Deja de mai bine de 9 ani, în casa cu pricina locuia şi Mihail, care s-a căsătorit cu Eugenia. “De-a lungul timpului am făcut reparaţii la casă, însă totul a fost în zadar”, ne-a spus bărbatul.

“Am rămas uimiţi”

În momentul în care peretele s-a surpat, nimeni nu era acasă. Toţi membrii familiei erau la o înmormântare. „Pe 12 ianuarie (ziua în care cutremurul din Haiti a făcut mii de victime), am fost sunaţi de cineva din sat, care ne-a anunţat că ni s-a prăbuşit casa. A doua zi, când am venit de la mort, am rămas uimiţi. Casa în care locuiam era distrusă”, îşi aminteşte Mihail Stoica. “Probabil, a fost din cauza ploilor, care nu s-au oprit două zile”, a continuat Mihail. Acesta încearcă acum să salveze ce se mai poate. A dat la o parte piatra din perete care a mai rămas întreagă, pentru că la vară vor încerca să-l reconstruiască.

Principala problemă o constituie situaţia financiară a familiei. “Sperăm să primim ajutor de la Primărie”, ne-au spus sinistraţii. Nici unul dintre membrii familiei afectate nu lucrează. “Ne mai ocupăm cu ciobănia, dar oricum e greu”, ne-a spus capul familiei, Mihail Stoica. Acesta însă se consolează. “Ce să faci, nu poţi să te baţi cu Dumnezeu. Dacă El aşa a vrut…”.

Aşteaptă ajutor

Luni-dimineaţă, Eugenia Stoica s-a plâns la primăria din sat şi a cerut ajutor material ca să-şi poată reconstrui casa. Galina Gaiduc, asistentul social din sat, ne-a spus că zilele acestea o echipă a primăriei va merge la faţa locului, unde se va face o evaluare a situaţiei. “Vom vedea cum putem s-o ajutăm. Probabil, vom trimite o cerere de ajutor material către Asistenţa socială”, a conchis Gaiduc.

În aşteptarea ajutorului din partea statului, cei 5 membri ai familiei pătimite locuiesc într-o încăpere foarte mică, care înainte de tragedie ţinea loc de bucătărie. Din cauza lipsei de spaţiu, pentru a se putea mişca, cei cinci au lipit de cuptor două paturi, şi dorm lipiţi unul de altul. Atunci când se face mâncare, copiii stau pe cuptor sau afară, pentru a nu încurca. Fiecare centimentru de spaţiu în plus contează!

Victor MoşneagPreluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *