Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   Noua Curte de Apel Chişinău:…

Noua Curte de Apel Chişinău: Cu parcare subterană, săli moderne şi birouri de lux

445-curtea-de-apel-1Ministrul Justiţiei a declarat recent că se poartă discuţii despre construirea unui Palat al Justiţiei, în care ar fi concentrate toate cele 5 judecătorii de sector din mun. Chişinău. Între timp, preşedintele Curţii de Apel (CA) Chişinău, Ion Pleşca, ne-a prezentat proiectul de modernizare a instituţiei în fruntea căreia se află. “Vom avea parcare subterană. La etajele unu şi doi vor fi săli de judecată, iar la etajele 3, 4 şi 5 vor fi birourile judecătorilor. Am vorbit cu premierul şi cu preşedintele. Vom avea banii necesari”, a relatat Pleşca despre proiectul care va costa 60 de milioane de lei.

Vineri, 25 octombrie, cu ocazia Zilei Europene a Justiţiei Civile, în cadrul CA Chişinău s-a desfăşurat “Ziua uşilor deschise”. Angajaţii instituţiei i-au aşteptat pe cetăţenii curioşi să viziteze Curtea şi să le explice care este competenţa instanţei la examinarea cauzelor, procedura de examinare a dosarelor şi modul de atac al hotărârilor judecătoreşti.

Din cele observate, coridoarele judecătoriei erau mai degrabă pline de cetăţeni care îşi căutau dreptatea în instanţă şi mai puţini erau acei care veniseră să se familiarizeze cu competenţele instituţiei.

Profitând de evenimentul “Ziua uşilor deschise” şi de accesul liber în birourile judecătorilor, am încercat să discutăm cu mai mulţi angajaţi despre condiţiile în care activează. Am intrat în cancelarie. Sunt şase angajaţi care se ocupă de înregistrarea dosarelor. “Noi nu suntem roboţi. Lucrăm cât reuşim. Pe zi, înregistrăm aproximativ 600 de dosare civile şi penale. Dacă ar exista un sistem electronic de înregistrare, ar fi mai uşor pentru noi. Iar dacă le măresc salariile judecătorilor, ar fi foarte bine să le mărească şi pe ale grefierelor şi ale angajaţilor de la secretariat. Noi tot timpul sperăm. Dar alţii decid pentru noi”, ne-a mărturisit o angajată din cancelarie.

445-curtea-de-apel-2Deţinutul adus cu targa la judecată a fost pus jos, în faţa lui Melinteanu

Am vrut să facem o fotografie în cancelarie. Însă o angajată a sunat la anticamera preşedintelui CA Chişinău să ceară permisiunea. “Nu puteţi fotografia aici. Aşa mi-au spus de la anticameră. Sunaţi şi întrebaţi”. Am ieşit în coridor şi i-am telefonat secretarei, ca să întreb de ce au pus anumite restricţii pentru presă. “Imediat o să vină cineva jos”, mi s-a răspuns la celălalt capăt al firului.

Pe uşa judecătoriei au intrat trei angajaţi ai serviciului penitenciar. L-au adus pe un inculpat cu targa. Acesta nu se mişca deloc. Deţinutul a fost dus în sala de judecată nr. 2. Gardienii l-au pus jos, pe podea, în faţa judecătorului milionar Iurie Melinteanu. Inculpatul este unul dintre suspecţii unui omor care a avut loc anul trecut într-un bar din or. Ialoveni. Vineri, la CA Chişinău, magistraţii au decis în şedinţă închisă să-i prelungească măsura de arest. Avocatul inculpatului susţine că deţinutul a fost imobilizat la pat după ce poliţiştii de la Comisariatul General de Poliţe l-au torturat ca să recunoască că el a săvârşit crima. “L-au bătut, l-au torturat la poliţie. Noi am scris plângeri la procuratură, însă la acest moment nu avem niciun rezultat. Aşteptăm”, ne-a spus avocatul.

Cum va arăta noua CA Chişinău?

Între timp, a coborât la primul etaj preşedintele instanţei, Ion Pleşca. “Sunteţi de la ZdG? Haideţi să vă dau o persoană care o să vă arate judecătoria”. I-am spus lui Pleşca că suntem curioşi să vedem şi biroul lui. Zâmbind, ne-a invitat la el în birou. “Aici este proiectul de modernizare a CA Chişinău. La Curtea de Apel Bender, Cahul şi Comrat sunt condiţii bune. În 6 luni ei examinează 600 de dosare. Iar noi 13 mii. E complicat ca o parte din dosarele de aici să le trimitem la examinare acolo pentru că sunt cheltuieli mari şi ar fi o problemă şi pentru părţile care se judecă”, explică Pleşca.

445-curtea-de-apel-3La solicitarea CA Chişinău deja a fost elaborată o miniatură a instituţiei care urmează a fi modernizată şi supraetajată. “Actuala clădire o modernizăm şi facem o anexă. Noua CA Chişinău va avea parcare subterană. La subsol, o să fie camerele pentru deţinuţi. Vedeţi şi în fotografii că o să fie condiţii bune. La primul etaj – sălile de judecată pentru dosarele penale. Iar la etajul 2 – pentru cauzele civile. La etajele 3, 4 şi 5 o să fie birouri pentru judecători. Un birou o să aibă în jur de 18 metri pătraţi. Sălile vor fi mari, bine amenajate, dotate cu echipament tehnic. Judecătorii, când o să meargă în sala de judecată, nu o să se întâlnească cu părţile din dosar, ca până acum. Judecătorii vor merge separat, cetăţenii vor intra prin altă parte”, îşi laudă proiectul preşedintele CA Chişinău.

Pleşca despre sala de nunţi „Novas”

Din fotografiile prezentate, atât birourile magistraţilor, cât şi al şefului de instanţă vor fi dotate cu mobilier de lux, canapele căptuşite cu piele, iar sălile de judecată vor fi dotate cu 80 de scaune pentru participanţii la şedinţe. Pe holuri vor fi montate câteva monitoare, pe care va fi afişat graficul şedinţelor de judecată. Întreg proiectul va costa 60 de milioane de lei.

„Bani vom avea. Am vorbit cu premierul şi cu preşedintele. Pentru acest an avem alocaţi în jur de 4 milioane. Alte 31 de milioane ne-a promis Leancă. Şi o să-i dăm bătaie. Va fi cu 5 etaje, pe o suprafaţă de 6 mii m.p. De luna viitoare încep lucrările. În 20 de luni trebuie să dăm clădirea în exploatare”, ne-a spus Pleşca.

În presă au apărut informaţii precum că sala de nunţi “Novas”, situată într-o suburbie a Chişinăului, ar fi a lui Pleşca. Unii dintre angajaţii localului au declarat pentru ZdG că “Pleşca vine foarte des pe aici. Zilele de naştere şi toate evenimentele din familia sa le ţine aici”. Preşedintele CA Chişinău a recunoscut că frecventează localul, însă a precizat că nu este proprietatea sa. “El costă 3 milioane de euro. Dacă era al meu, crezi că mai stăteam aici? Acolo au băgat bani alde Toderaşcu. Sunt prieten cu ei de vreo 20 de ani”, susţine Pleşca. Am încercat să discutăm şi despre alte subiecte, cum ar fi cazul “Pădurea Domnească”, dar şi despre averile lui, dar Pleşca s-a arătat ocupat cu alte treburi.