Nicolae Timofti la Adunarea Judecătorilor: Cum s-a întâmplat că am pierdut confruntarea cu cei corupţi?

La Adunarea Judecătorilor din 15 februarie, curent, şeful statului, Nicolae Timofti, s-a arătat îngrijorat că, în justiţie, activează în continuare judecători compromişi din punct de vedere profesional şi moral. “Numărul celor care au plecat în ultima perioadă de bună voie din sistem de teama de a fi sancţionaţi sau au fost demişi este prea mic. Mă mir cu câtă înverşunare sunt promovate în continuare persoane nedemne în funcţii de conducere în instanţele de judecată”.

Adunarea Generală Ordinară a Judecătorilor din 15 februarie a început la ora 10.00, la sediul Confederaţiei Sindicatelor din Moldova. La eveniment au participat judecători, preşedinţi de instanţe, membri ai CSM, dar şi şeful statului, Nicolae Timofti.

La Adunarea Generală a Judecătorilor, în timp ce unii magistraţi erau concentraţi pe dezbaterile pe marginea Raportului privind activitatea CSM şi a sistemului judecătoresc în 2012, alţii citeau presa, vorbeau la telefon sau mai schimbau o vorbă cu colegii din alte instanţe. Încă de la începutul evenimentului, un angajat din paza preşedintelui a făcut un anunţ: “A cui este această cheie de la automobil?”. Imediat s-a găsit şi proprietarul care pierduse cheia.

Angajaţii din securitate: E paharul preşedintelui!

Pe parcursul evenimentului, preşedintele CSM, Nichifor Corochii, a atins din întâmplare paharul de pe masa la care urma să se aşeze şeful statului. Acest aspect i-a pus în gardă pe angajaţii din securitatea preşedintelui. “Du-te şi spune-i să nu pună mâna pe pahar. E paharul preşedintelui!”, după care colegul din securitate s-a apropiat de preşedintele CSM şi i-a transmis mesajul.

Imediat a sosit şi şeful statului. Nicolae Timofti le-a solicitat magistraţilor să participe activ la procesul de reformare a justiţiei. “La ora actuală, există cadrul legal necesar, iar în scurt timp sperăm să avem şi salarii majorate pentru judecători, ca aceştia să funcţioneze în mod independent. Numai cine nu vrea nu este independent”, a spus Timofti.

În cadrul discursului său, seful statului s-a arătat îngrijorat că, în justiţie, activează în continuare magistraţi compromişi. “Doar un singur lucru pot să mi-l reproşez personal, dar şi majorităţii dintre Dumneavoastră: cum s-a întâmplat că am pierdut confruntarea cu cei corupţi? Cum de s-a ajuns ca justiţia să fie controlată din afară prin persoane infiltrate în sistemul judecătoresc sau promovate inexplicabil de repede în funcţii importante pentru a proteja interesele obscure ale unor cercuri politice sau persoane private?”, a întrebat şeful statului.

Trebuie să ne debarasăm de cei care compromit actul de justiţie

Totodată, Preşedintele Timofti a spus că numărul judecătorilor care au plecat în ultima perioadă de bună voie din sistem de teamă de a fi sancţionaţi sau care au fost demişi este prea mic.

“Mă mir cu câtă înverşunare sunt promovate în continuare persoane nedemne în funcţii de conducere în instanţele de judecată. Trebuie să ne debarasăm de cei care compromit actul de justiţie, folosind în acest scop toate pârghiile legale. S-o facem acum, cât mai este posibil. Întârzierea ar putea fi dramatică pentru societate. Fără o justiţie independentă şi puternică, nimic nu este cert. Orice proces democratic poate fi dat peste cap. În acelaşi timp, inacţiunea în acest sens poate deveni impedimentul principal în apropierea ţării noastre de Uniunea Europeană”, a mai spus Nicolae Timofti.

În acelaşi context, preşedintelui Curţii Supreme de Justiţie (CSJ), Mihai Poalelungi, a spus că Adunarea anuală a judecătorilor constituie un prilej pentru analiza activităţii sistemului judecătoresc, inclusiv pentru evaluarea posibilităţilor de remediere a aspectelor negative.

“Profesionalismul judecătorului este prima garanţie a unei hotărâri de calitate. Pentru a ajunge la o hotărâre de calitate, acceptată atât de justiţiabil cât şi de societate, este nevoie de o procedură clară, transparentă şi conformă cu cerinţele Convenţiei Europene”, a spus Poalelungi.

Flori şi distincţii pentru unii magistraţi

În cadrul discursului său, preşedintele CSJ a mai menţionat: calitatea hotărârilor judecătoreşti este direct condiţionată şi de mijloacele bugetare atribuite sistemului judiciar. “Instanţele nu pot acţiona eficient cu resurse umane şi materiale inadecvate. Este necesară o retribuţie adecvată a judecătorilor pentru a-i feri de presiuni care pot influenţa adoptarea hotărârilor şi, în general, comportamentul lor. Prin urmare, în lipsa resurselor financiare adecvate, funcţionarea efectivă a sistemului judiciar este imposibilă”, a punctat Mihai Poalelungi.

La Adunarea Generală a Judecătorilor a fost prezentat Raportul privind activitatea CSM şi a sistemului judecătoresc pe anul 2012. Totodată, a fost aprobat proiectul de modificare şi completare a regulamentului cu privire la funcţionarea Adunării Generale a Judecătorilor. Pe ordinea de zi au figurat şi alte puncte, printre care felicitarea unor magistraţi cu prilejul zilelor de naştere şi înmânarea distincţiilor CSM unor judecători.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

7 comentarii

 1. ion

  Cum s-a întâmplat -SIMPLU-VOI AS ADUS SI CINETI ACOLO OMENI MURDARI.KARE SII PUTETI SHANTAJA.!KU KARE OMENII SIMPLE- AKUMA TREBUE SE LUPTE .DAKE NU AI NEAMURI-PERZI IN JUDECATA…

 2. Mara

  Dreptate a avut unul Mircea Druc,care la 27 August 1991 știa cert ca trebuie votată UNIREA ! Știa si a vrut sauna armata pe hotar, dar Snegur lașul la oprit.
  Era unica cale de dezvoltare a acestei palme de pământ.

 3. roman pina la moarte

  ai dreptate mara dar nu uita ca cel mai mare las e criminalul de iliescu care s-a opus unirei basarabiei su tara mama romania,blastemat s-a fie in veci vecilor

 4. Mara

  @roman pana la moarte
  Îl blestem si eu pe ILIESCU:  sa se intinda ca răma  pe pământ uscat, sa se roage sa moara si Bunul Dumnezeu  sa nu-l ia la el, pana cand nu v -a  plăti pt  lasitatea  si tradarea basarabenilor,  care suferă azi  nespus, si  nimeni nu  știe cat va mai dura! 
  Asa  a fost,  dar e cert   si faptul  ca cine nu lupta,  nu rupe  cu dintii pacea si necesarul  pt sine si pt tara , ajunge EXACT UNDE AM AJUNS NOI-,  LA ORIZONTUL HAOSULUI  SI  IMORALITATII,  DEMNI  DE A FI  CALCATI IN PICIOARE, CÂRPE DE STERS CIZMELE SI CALOSII.
  Nu de tare mulți ani mă aflu in UE.  NU TOȚI TRĂIESC  IN LUX, DAR ESTE STABILITATE SI GARANTIE SOCIALĂ.  lumea nu se culca si nu se școala in stare  de stres si șoc.  Fiecare se ocupa cu treburile sale, lingivitatea  vieții e destul de Înalta. 
  CU POLIȚIA  NIMENI NU VREA PROBLEME,   INVERS TOȚI  O RESPECTA SI COLABOREAZĂ CU EA !    DAR TOȚI AU FRICA DE FISC. 
  SITUATIA DE AZI  IN REPUBLICÂ  ESTE FOTOGRAFIA GENERALĂ A PALMEI DE PĂMÂNT CU  MAREA  EI  MAJORITATE  DE POPULAȚIE,    CE SE  ZBATE ÎNTRE VIAȚA, FOAME SI MOARTE.  SI CREDE-MĂ NU SE POATE SCIMBA NIMIC, DAR NIMIC,   PENTRU CA:   
  Timp de   20 ani de independenta  in  MOLDOVA A FOST DISTRUS PROCESUL SI INTERESUL  PROPRIU  DE PRODUCERE,   REPUBLICA FIIND PUSĂ PE LINIA MOARTA A ECONOMIEI ,-  EXISTENȚA SI  DEPENDENTA  DE  IMPORT  TOTAL.  Banii  din export   ajung in buzunarile mafiotilor  de eri si de azi,   din parlament si guvern.  Am ajuns sa importam:  
  1.  Sucuri  din poama, tomate, mere, prune ! ? 
  2. Țigări,    cand  in  perioada  URSS am crescut si mai crestem   tutun ! ? 
  3. Nu mai zic de frecatei, mivina, zahăr, spirt…
  4. Pulpele de gaina, care peste hotare in marea majoritate  nu se mănâncau   ci mergeau  la fabricarea hranei pentru pisici, câini… 
  5. Si asa la infinit. 
  TOT CE VINE IN  MOLDOVA ESTE IMPORTAT DE    EX -MINIȘTRII, EX- DEPUTATII, EX-AGRARIENII ,  EX-EXȘII ,  FOSTI  NOMENCLATURISTI   LA PUTERE ,  ÎNCEPUTUL  SFARSITULUI.  PUNANDU-L  SANGHELUTA Si  AGRARIENII,  ACEIAȘI COMUNISTI DE AZI,    vinoveti de faptul ca au nimicit  TOTAL procesul de producere in Republica!  
   TIMP DE 20 ANI,  EI  S-AU  IMBOGATIT, AU  OCUPAT ACESTE HATURI SI CAI   DE IMPORT,    A TOT CE-I NECESAR   IN   TARA,   DAR     IEFTIN   PESTE HOTARE, CALE DE    IMBOGATIRE RAPIDA A LOR  , DAR SARACIRE  TOTALA A TARII, SI  ACUM SE BAT  INTRE EI   ( rosii, verzii, albastrii, – toti  sunt hoti si criminali),   CA NU CUMVA  SA PIARDĂ  PIAȚA  DE DESFACERE( vindere) . 
  NMANUI  NU-I  IESTE IN CUR DE PRODUCEREA  PROPRIE DIN MOLDOVA! 
  Legea economiei dicteaza reguli si condiții dure între procesele proprii  de  producere si cele de export-import. Este ideal,  si valuta naționala este in valoare,    când exportul prevaleaza cu mult importul in tara!  
  ESTE UN DIZASTRU   când tari ca Moldova, care nu are  cărbunele,  petrolul   si gazul  propriu,  sa  mai si importe totul din afara, sa mai aibă parte si de mii de firme offshore, care îi rad trimestrial  miliarde din bănci,   si timp de ani de zile nimeni sa nu fie   depistat vinovat  dar mite judecat, sa mai aibă parte si de o armata de ocupatie ,  care i-a ocupat nu o palma de pământ ci o Jumatate  de   hotar in lungul țării, sa mai si ajungă O TARA  OSTATICA,  PARALIZATA  DE  CAPII  PROPRIILOR  INSTITUȚII  !  
  SI NIMENI SA NU  MAI  POATĂ FACE  NIMIC!
  CEAUȘESCU AJUNSESE   SA VADĂ ROMĂNIA  UN FEL DE  ,,BRELOC ” LA FERMOARUL   PROPRIILOR  PANTALONI.
   CÂND A AJUNS SA   INTELEAGA  CA E MOMENTUL SA  PLECE,  ORI  SA   FACĂ O   SCHIMBARE   A   REGIMULUI  TOTALITAR   COMUNIST PE UNUL  MAI  DEMOCRATIC,  PT CA ASTA  SE CEREA  LA ACEL MOMENT ,    SI NU A FACUT- O,   A FOST DISTRUS,  CU TOT CU SOȚIE,  DE PROPRIULUI REGIM COMUNIST,    DE  OAMENII  SAI DE PARTID,   IN MODUL CEL MAI BARBAR, FARA A FI JUDECAT,  PT CA  IN  PROPRUL  REGIM COMUNIST EL SE CREDEA   CARMUOTORUL, PROCURORUL SI JUDECĂTORUL  ROMĂNIEI SI A ROMÂNILOR.   
  Totul are un sfârșit, istoria nu iarta! 
  ATUNCI CÂND SE ÎNTRECE ORICE  MĂSURA  SI  IMORALITATEA  PREVALEAZA  IN TOT SI PESTE TOT   UMANII  SE TRANSFORMA IN ANIMALE, IAR ÎNTRE ANIMALE DOMINA LEGEA SALBATACIEI,-  CEL MAI DE SUS  SI MAI  PUTERMIC  ÎL DISTRUGE PE CEL DE JOS. 
  Asta-i situația in Moldova. Azi !
   Ajunsi suntem la limită , la orizont.  Deși i-am crezut , si i-am votat, pe verzisori  si pe albaștrei, pe galbenei.  I- am   inscaunat, iar ei ne-au  condamnat  la distrugere,   Impunandu-ne   imoralitate totala! 
  Totul are un sfârșit, istoria nu iarta! 

 5. vera

  Majoritatea care-au ramas is mai corupti decat ce-i care au plecat, dar o fac mai cu cap:au pirgii mai bune de activitate in acest SOU-BIZNES!

 6. Ionel

  Cum s-a intamplat?
  Exact ca in cazul cand ati decorat cu ordine de Stat socrii sefului SIS-ului.
  In Moldova multe persoane merita decoratii, problema este ca nu toti au parte de ginere in fruntea SIS.
  Deci, cum s-a intamplat? Simplu de tot: sunteti toti corupti pana in maduva oaselor dar tot va straduiti sa o faceti pe desteptii. Mai ales in public si mai cu seama – in fata jurnalistilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *