Nevăzătorii, supăraţi pe preşedintele Sclifos

278-orbiOrbii de la sate se simt marginalizaţi de către conducerea Direcţiei Centrale a Societăţii Orbilor din Moldova (DCSOM). Aceştia spun că banii câştigaţi din granturi destinate persoanelor cu dizabilităţi sunt gestionaţi în mod netransparent.

La 1 iunie, va avea loc Congresul DCSOM, la care urmează să fie ales preşedintele acestei instituţii. Ion Platon, un nevăzător din Leova, spune că Dumitru Sclifos, actualul preşedinte al DCSOM, cere cu îndârjire să fie reales în funcţie.

“Deja de 37 de ani e în această funcţie. Ştim că din granturi, proiecte, fonduri, credite, vin bani către personaele cu dizabilităţi, însă cum gestionează Sclifos aceste sume de bani, doar Dumnezeu ştie. Noi, orbii, vrem corectitudine. Am vrea să cunoaştem situaţia cum e, inclusiv declaraţiile sale de avere. Sunt zvonuri potrivit cărora el are microbuze pe rută, are şi un magazin. Este necesar ca instituţiile abilitate să verifice veniturile acestuia. Nu înţeleg de ce, cu atâta îndârjire, râvneşte să rămână pentru încă 5 ani în această funcţie. Noi vrem să mai promovăm acolo persoane tinere, decise să realizeze ceva pentru toţi membrii societăţii, inclusiv pentru noi, cei de la sate, care suntem marginalizaţi”, declară Ion Platon.

Totodată, Platon ne-a mai spus că Sclifos şi-a promovat în funcţii de preşedinţi pe la organizaţiile locale persoanele loiale dânsului, care acum încearcă să-i determine pe membrii Societăţii Orbilor ca el să fie reales.

Valentina Enachi, ex-preşedintă a Organizaţiei Primare Teritoriale Străşeni a Societăţii Orbilor, spune că a apelat la instituţiile abilitate în legătură cu mai multe dubii legate de activitatea DCSOM. “Indignarea creşte pe măsură ce membrilor societăţii noastre li se aduce la cunoştinţă că actualul presedinte al DCSOM, Dumitru Sclifos, cu orice preţ, râvneşte la această funcţie pentru o perioadă de înca 5 ani. Probabil că experienţa de 37 de ani de activitate în această funcţie i-a adus nu numai satisfacţii morale, dar şi materiale. Tot ce-i posibil că această experienţă i-a mai dat şi o lecţie de spălare a banilor, veniţi din fonduri, granturi, credite, valori imobiliare, gestionarea patrimoniului Societăţii Orbilor”, susţine Enachi, într-o scrisoare deschisă adresată organelor de control.

Potrivit aceleiaşi surse, Dumitru Sclifos a obţinut, prin intermediul Legislativului, pentru nevăzătorii de gradul I, o indemnizaţie de 300 de lei pentru însoţitori. Când, însă, i s-a adresat întrebarea legată de acordarea gradelor de invaliditate, dumnealui a confirmat că, chiar dacă cunoaşte persoane invalide de gradul I, care şofează bine, mersi, nu-i de competenţa sa acordarea acestor grade. În aceste condiţii, mai apare o întrebare: de ce, dacă sofează, deţine gradul I ca nevăzător şi de ce mai primeşte şi alocaţia de 300 de lei pentru însoţitor? Mai bine banii respectivi (luaţi din bugetul statului) să-i primească nevazătorii care nici nu visează să şofeze, dar care, în schimb, au mare nevoie de însoţitori. Dar, sub umbrela puţinelor realizări şi merite, bănuim că Dumitru Sclifos continuă să-şi promoveze scopurile personale.

Valentina Enachi, invalidă de gradul I de vedere, preşedintă a Comisiei de Cenzori, spune că, la Străşeni, la Conferinţa din 14 aprilie 2010, în momentul în care a fost propusă la funcţia de preşedintă a Comisiei de Cenzori, dar şi în calitate de delegată la Cogresul din iunie curent, Dumitru Sclifos, numărând personal voturile, a anunţat doar 16 voturi pro. Atunci, la solicitarea unor delegaţi, dumnealui s-a văzut nevoit să numere voturile în mod nominal, conform listei participanţilor. Numărătoarea nominală a adus în favoarea mea 23 de voturi, adică mai mult de jumătate. Când i s-a propus să revenim la votarea realegerii preşedintelui cu numărare după lista nominală, dl Sclifos a refuzat categoric, argumentând că procedura a fost votată deja. De ce? Evident că aş fi luat majoritatea voturilor, fiind realeasă.

Dumitru Sclifos, actualul preşedinte al DCSOM, a declarat pentru ZdG că toţi banii primiţi de peste hotare sunt verificaţi de către un Birou de Audit. “Eu nu răspund de bani. Răspunde acel care a dat banii şi vine şi controlează unde şi cum s-au valorificat”, afirmă el.

Totodată, fiind întrebat de ce mai mulţi dintre nevăzători sunt, totuşi, nemulţumiţi de activitatea sa de preşedinte, Sclifos a răspuns cu o întrebare: “Spuneţi: de ce Laguta strigă în stradă, cineva poate să-i răspundă? Părerea mea este că Laguta e incorectă. Exact aşa e şi la noi, în Societatea Orbilor. Suntem o ţară în ţară. Ce fel de transparenţă doresc ei? Păi, noi avem plenară, avem ziarul nostru şi informăm în măsura în care putem”, susţine preşedintele DCSOM.

I.S.

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. valentina

    sclifos e un nemernic si un magar isi bate joc de invalizi. nu va imaginati cite mii de dolari pe an trec prin mina lui si a lui larisa celan adjuncta lui.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *