Ne căsătorim ca să divorţăm

Are casă cu două niveluri în Chişinău, este proprietarul unei frizerii în centrul oraşului, dar nu are ce-i mai important în viaţă – un suflet drag alături. Gheorghe Ababii trăieşte singur şi doar la sfârşitul săptămânii pleacă la fosta soacră pentru a-şi vizita băiatul. De ce spun fosta soacră? Deoarece a fost căsătorit, iar după şapte ani de trai în comun a divorţat de soţia sa, Lilia, fiul lor, Cristi, rămânând cu mama sa.

Gheorghe spune că s-au iubit la început, a fost dragoste la prima vedere. “Aveam 34 de ani, iar Lilia nu atinsese încă majoratul. «Ne-am văzut, ne-am plăcut şi, în scurt timp, am făcut nunta». După un an, pe lume a apărut fiul lor. Iniţial totul era bine. Ea era fiică de om de afaceri. Cât au trăit la părinţii ei, Lilia nu avea grija casei. De cum au trecut la casa lor, nevoile i-au ajuns din urmă. Lipsa banilor le întuneca relaţia. «Eram un simplu frizer, iar ea stătea acasă cu copilul».

Când copilul a împlinit cinci ani, Lilia a plecat în Italia, în vizită la sora ei, stabilită acolo. A stat două săptămâni, iar după jumătate de an a plecat iarăşi. Vizitele erau tot mai frecvente, iar când feciorul lor a împlinit şapte ani, l-a sunat din Italia şi i-a spus că vrea divorţ. “Nu eram şocat, deoarece, după fiecare revenire a sa, multe lucruri îmi păreau ciudate. Vorbea la telefon în altă cameră, iar din Italia venise cu o garderobă nouă şi cu câteva bijuterii scumpe. Toate aveau o explicaţie: “Sunt de la sora mea”. Gheorghe era nedumerit, deoarece cumnata sa din Italia era plinuţă, iar soţia mult mai suplă. «Nu se potriveau măsurile hainelor, dar aveam încredere în ea».  În jumătate de an s-a încheiat procedura de divorţ, iar fiul a rămas cu mama. Aşa însă cum Lilia era în Italia, fiul era în grija buneilor, la sfârşitul săptămânii fiind luat acasă la Gheorghe.

Rămas singur, Gheorghe s-a dedicat muncii, reuşind să-şi construiască o casă şi să-şi pună pe picioare o afacere. Băiatul îl vizitează deseori. După trei luni de la pronunţarea divorţului, Lilia s-a şi căsătorit cu un japonez, cu 45 de ani mai în vârstă decât ea. Şi-a cumpărat în Chişinău trei apartamente, dar trăieşte în Japonia.

Finaluri similare au mii de relaţii din R. Moldova, unde familia şi-a pierdut din caracterul său de instituţie socială.


Fiecare a doua familie se destramă

Potrivit datelor furnizate de Serviciul de Stare Civilă din Chişinău, în 2010 au fost înregistrate 26 474 de căsătorii şi 11 459 de divorţuri. Ponderea divorţurilor este mare, or, fiecare a doua nouă căsătorie se destramă.

Principalele cauze ale divorţurilor fiind emigrarea unuia dintre soţi (la muncă peste hotare), infidelitatea conjugală, beţia, nedorinţa unuia dintre soţi de a avea copii sau imposibilitatea de avea copii.

Psihologa Oxana Tonjoc susţine că, în urma divorţurilor, sunt afectaţi ambii parteneri. Divorţul îşi lasă amprenta şi pe viitoarele relaţii ale fostului cuplu. «Când sunt implicaţi într-un nou mariaj, atât bărbaţii, cât şi femeile, întâmpină dificultăţi, trăind sentimentul fricii de a nu greşi din nou. Majoritatea bărbaţilor se căsătoresc mai repede decât femeile, în special după divorţ. Femeile, însă, au tulburări psiho-fiziologice, care le reţin intrarea într-o nouă relaţie».

Oxana Tonjoc atenţionează că, în urma divorţurilor, copiii suferă cel mai mult. “Când părinţii iau această decizie, ar trebui să analizeze ce efecte va avea divorţul asupra copiilor, deoarece destrămarea familiei este suportată de ei destul de greu». Ea afirmă că, la început, copiii doresc sa aibă vechea familie, simţind un gol în locul părintelui plecat, şi se tem că ar putea fi părăsiţi şi de celălalt părinte. «Copiii reprezintă o entitate extrem de vulnerabilă în caz de divorţ. Un climat familial în care apar certuri între părinţi sau în care se instalează tăcerea, sugerând apariţia unei rupturi, este perceput de copii ca o trăire a unui potenţial pericol».

Nici Biserica nu îngăduie divorţurile, excepţie făcând fenomenul de infidelitate conjugală (preacurvia ambilor sau a unuia dintre soţi). Vasile Filat, preot la Biserica Creştină din Chişinău, afirmă că noi toţi suntem diferiţi şi nu vom găsi un cuplu în care soţii să aibă acelaşi nivel. «Diferenţele sunt ceea ce ne atrage şi ne face să ne îndrăgostim, ca apoi să ne căsătorim, şi tot ele creează armonia din familii. Isus a spus că adulterul este singurul motiv pentru divorţ».

Preotul menţionează că pentru copii separarea părinţilor, partajul averii, procedura de divorţ, chiar şi cel mai amiabil, este un calvar. «Aşa că fiecare dintre soţi trebuie să se gândească nu doar la el, ci şi la copii, atunci când este ispitit de gândul de a depune cerere de divorţ sau de a locui separat. De altfel, copiii îi iubesc pe ambii părinţi, indiferent de calităţile lor intelectuale».

Lilia Zaharia-Cravcenco

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

10 comentarii

 1. AVRAAM

  Stimata autoare,Lilia Zaharia,daca aveai sa scrii despre Calin Vieru,mai inteleg eu erou-vre-o trei restaurante in capitala,vre-o patru cluburi de noapte,bani are omul,dar ce folos?Filat la “kidanit”,femeia la parasit,e un strigoi de unu singur,Calin Vieru…Si mii de biznesmani si sute de mii de barbati gospodari-fara femei!!!La unii ITALIA le-a “papat” femeele,la unii Turcia si Arabia Saudita cu Ciprul!Deja nu mai sunt femeele celea gospodine care coc paine la cuptor,torc lana la fuior,mulg vaca si impletesc ciorapi de lana barbatilor.Acu draga Lilia Zaharia toti prefera o femeie pe noapte de la 150 de lei la 100 de euro!Europa ne dicteaza moda ei!Noroc de copiii si familiile zamislite in URSS…

 2. AVRAAM

  An m mai recitit inca odata acest SOCIAL si m’am prins ala gandul ca totusi autoarea Lilia minte(pardon)!Cine divorteaza?Minciuni!Calomnii!Aberatii!La noi la Moldoffa barometrul este clasa politica: Voronin nu a divortat.Lucinschii nu a divortat.Tarlev,Misin,Lupu,Filat,Gadea,Tanase,Braghis,Ciubuc,Lazar,Catan,Roibu,Balitchii,Zubco,Plahotniuc,Marinuta si restul etc,etc,n-au divortat.Reese ca sunt minciuni asa artricole!dar cei ce divorteaza in acest rastimp european bun de trait-sunt curve si curvari!Iaka asa!Da ce?Nu-i drept?Femeele gospodine stau acasa!De ce Sanda Filat sta acasa,da una de la tara are limbrici si vre la Italia????De ce?

 3. nastia

  Mai AVRAME,parca sunt de acord cu tine,dar in privinta lui Sanda Filat nu prea,pai ea are de toate la pcioare cei trebuie sa plece,dar acele de la tara pleaca la Italia mai intii pentru bani apoi li se da pe gust si celelalte,vreau sa ma intelegi corect,le-am urit pe c urve si le voi uri toata viata,totusi iti sustin parerea!!!!!

 4. Tamara

  Numarul mare de divorturi in tara caracterizeasa negativ Justitia ! Judecatorii din tara noastra emit hotarari despre divort de parca a-r fi la norma,de parca au un plan si trebuie sa-l indeplineasca.De ce nu prevad termen de impacare 3 luni, apoi 6 luni,apoi alte 6 luni si in aceste perioade acordate de a se impaca sa frecventeze un psiholog profesionist in relatiile familiare.In judecata , doritorii de a primi divort sa se prezinte cu un certificat privind concluzia psihologului.Sant sigura ca aplicand asa metoda multi,multi copii vor creste in sanul familiilor complete.Cearta,neintelegeri sant in orice familie si nu e corect sa alergam dupa divort la judecata,dar mai bine mai intai sa apelam la un psiholog.

 5. galina

  Càsàtoria este deja o cauzà pentru a divorta.
  Nu se càsàtoresc pentru cà sunt prieteni si se iubesc,deoarece stim cà doi prieteni pot sà devie sot si sotie,insà sotul si sotie nu vor putea ràmine dupà separare prieteni…
  ce inseamnà prietenie?
  dragoste fàrà sex…
  Càsàtoria care porneste cu o prietenie sincerà trece in un raport mai profund si are ca bazà iubirea…
  Càsàtoria convinabilà sau numai cu dorinta de a deveni mamà(care este un instinct natural a femeilor) aduce la divort…
  Cauza este foarte importantà inainte de a face acest pas…kind insà persoanele fug de la sine, de nevoi,de singuràtate si se opresc cu capul in gard care o numesc càsàtorie … desigur acest eveniment va deveni doar veninul vetii lor…
  INTII PRIETENIE peurmà càsàtorie,nici o promisiune pentru ziua de mine,pentru a fi prezenti in orice klipà…ziua de mine va veni si va depinde de dragostea la moment care o au…
  IUBIREA E IN CRESTERE IN UN RAPORT ,DACà SE TRàESTE ORICE MOMENT FàRà A PROGRAMA ZIUA DE MINE si desigur fàrà a tirii picioarele zilei de eri…

 6. p/Tamara

  Cei care revin de peste hotare rezolva repede procedura de divort cu bani mituind pe toti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *