Nabucco şi dependenţa R.Moldova faţă de gazul rusesc

Potrivit experţilor, R. Moldova a pierdut în ultimii ani controlul asupra propriului sector energetic, făcând cedări spectaculoase în favoarea Gazprom. În acest sens, R. Moldova şi-ar rezolva dependenţa faţă de gazul rusesc conectându-se la gazoductul Nabucco, care ar traversa România.

După criza gazului, resimţită acut în ianuarie 2009, Uniunea Europeană încearcă să urgenteze edificarea gazoductului Nabucco, care ar putea fi dat în exploatare în următorii 4—5 ani. Conform site-ului oficial al proiectului Nabucco, gazul natural va proveni din Iran, Irak, Azerbaidjan şi Kazahstan. În acest mod, Rusia, cu resursele sale de gaze naturale, ar putea trece în rezerva UE. Costul gazoductului Nabucco este estimat iniţial la 4,5 miliarde de euro. În prezent, preţul proiectului atinge costul de 8 miliarde de euro.

Autorităţile de la Chişinău susţin că sunt dispuse să înceapă negocierile cu UE privind conectarea la Nabucco atunci când proiectul va fi pus în aplicare. Victor Parlicov, expert în sectorul energetic din cadrul Institutului pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale “Viitorul”, a declarat pentru ZdG că “oficialii de la Chişinău evită să facă declaraţii pe marginea poziţiei R. Moldova faţă de Nabucco. Unul dintre motive ar fi ca să nu se înrăutăţească relaţiile cu Rusia”. Parlicov a explicat că conectarea la Nabucco ar rezolva dependenţa R. Moldova faţă de gazele ruseşti. Totodată, sursa citată afirmă că “R. Moldova trebuie să investească aproximativ 1 miliard de euro pentru a se conecta la gazoduct, luând în calcul cel mai apropiat punct, care se presupune a fi România.

Într-un studiu realizat recent de IDIS “Viitorul” se arată că opţiunile care ar ocoli furnizorul rus sunt limitate: una ar fi implicarea în proiectul panoccidental Nabucco, iar alta, accesul direct la gazele naturale din Asia Centrală. Unul dintre autorii studiului, Dorina Baltag, a menţionat că prima variantă nu a fost studiată îndeajuns de către autorităţi, care s-au limitat la declaraţii, însă cea de-a doua alternativă reclamă negocieri cu Federaţia Rusă în vederea tranzitării gazului.

Baltag a precizat că autorităţile admit această posibilitate, dar nu întreprind nimic în acest sens. “E nevoie de voinţă politică din partea elitelor moldoveneşti şi de capacităţi de negociere cu autorităţile ruseşti”, a conchis autoarea studiului.

Solicitată de ZdG, Ala Codreanu, purtătorul de cuvânt al Ministerului Economiei şi Comerţului (MEC), a declarat că “R. Moldova este interesată de acest proiect (Nabucco – n.r) şi la moment sunt analizate toate intenţiile pe care le are Moldova faţă de gazoduct”. Codreanu a precizat că doar atunci când va fi aprobat proiectul final al gazoductului, R. Moldova va fi dispusă să se aşeze la masa de negocieri. “Nabucco ar permite o conexiune de rezervă pentru asigurarea securităţii energetice, evitând astfel de situaţii cum a fost criza gazuluzi, resimţită în ianuarie”, a conchis purtătorul de cuvânt.

Vladimir Rusnac, director la Direcţia Relaţii Economice Internaţionale a Ministerului de Externe, a calificat proiectul Nabucco ca fiind unul dintre cele mai importante proiecte transeuropene.

În acest sens, Rusnac a subliniat că R. Moldova şi-a manifestat interesul faţă de Nabucco chiar de la anunţarea acestui proiect. Rusnac a ţinut să precizeze că “R. Moldova, la fel ca şi alte state europene, este dependentă de livrările ruseşti de gaze naturale şi din acest considerent a fost pusă sarcina de a identifica surse alternative de aprovizionare cu resurse energetice la general şi cu gaze naturale în particular”. Oficialul a mai menţionat că “criza gazului” din ultimii ani, mai exact: conflictele dintre Rusia-Belarus şi Rusia-Ucraina, au confirmat necesitatea diversificării surselor de aprovizionare a R. Moldova cu gaze naturale. Rusnac a mai adăugat că eventuala conectare a R. Moldova la gazoductul Nabucco nu ar aduce în niciun caz prejudicii relaţiilor bilaterale ale R. Moldova cu Federaţia Rusă.

La nivel de declaraţii, este de aceeaşi opinie şi preşedintele ÎM “Moldovagaz” SA, Alexandr Gusev. Acesta a menţionat, pe 20 ianuarie 2009, în cadrul unei conferinţe de presă, că “R. Moldova este interesată să-şi diversifice sursele energetice şi că, dacă Nabucco va fi construit şi va exista posibilitatea de racordare la el, partea moldovenească va examina numaidecât această chestiune”.

Totodată, studiul realizat de IDIS “Viitorul” explică că „în schimbul stingerii datoriilor faţă de Gazprom, R. Moldova a făcut cedări spectaculoase, pierzând controlul asupra propriului sector energetic”. Astfel, din cele spuse de autorii studiului, R. Moldova deţine pârghii limitate în timpul negocierilor privind preţul la gazul importat de monopolistul rusesc. Aceştia au mai adăugat că vulnerabilitatea energetică a R. Moldova este exploatată abil de Federaţia Rusă, care influenţează deseori cursul politic de la Chişinău.

“Autorităţile nu dispun de o viziune de lungă durată asupra asigurării securităţii energetice a ţării şi nu întreprind prea multe pentru a găsi alternative viabile gazului rusesc şi, în general, gazului natural”, relatează IDIS „Viitorul” pe pagina sa electronică.

Iurie Sanduţa

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

22 comentarii

 1. 3G

  Unica solutie ar fi constructia a 2-3 centrale termoelectrice pe pacura si carbune pentru a nu fi dependenti de gazele rusesti si energia electrica a lui Smirnov.

 2. Stefanita

  Pacura si carbunele nu reprezinta solutia viitorului.O ce4ntrala atomoelectrica ar rezolva in intregime problema energetica a Moldovei .Romania,dupa punerea in functiune a capacitatilor celor 4 reactoare din centrala atomica de la Cernavoda{in prezent functioneaza doua} si dupa ce va pune in exploatare campurile submarine petroliere castigate in procesul cu Ucraina la Haga,va deveni complet independenta energetic,nemaiavand nevoie sa importe energie.Oricum,sunt cantitati de energie electrica pe care Romania le exporta,atunci cand nu le distribuie ca ajutor R.Moldova.Eu cred ca asta ar putea fi calea independentei energetice pentru Moldova,energia nucleara.

 3. 3G

  Din pacate nu ai dreptate. E prea periculos si costisitor pentru Moldova. Raul Nistru pur si simplu va seca. Si asa acum e vai de dansul. Chisinaul nu va avea apa. Practic nu avem teritoriu.Ne-ar trebui centrale termice indiferent de costurile si sacrificiile suportate. Trebuie numaidecat sa fim independenti energetic. O solutie ar fi ca Moldova sa construiasca reactorul 5 de la Cernavoda.

 4. 3G

  Datorita tehnologiilor moderne centralele pe pacura si carbune vor fi mai putin poluante decat cele sovietice. Si nu cred ca vom “contribui” la incalzirea globala,existand Sua,China,Rusia,Brazilia care polueaza enorm. Chiar si tarile europene construiesc asemenea centrale, desigur cu respectarea tuturor normelor. Situatia din Moldova:CET-urile folosesc gaze rusesti, iar majoritatea en. el. este importata din Transnistria. Practic avem sabia deasupra capului. Si ar mai trebui o cale ferata electrificata cu ecartament european Chisinau-Ungheni.

 5. Stefanita

  Pai atunci ,ori trebuie,ori nu trebuie Moldovei energia atomica ?Si de ce o centrala pe Nistru ar seca Nistrul?Exista centrale nucleare de marimi diverse.Si solutia asocierii cu Romania in construirea unei centrale e f.buna.Pacura si carbunele dau o energie scumpa.De asemenea pe langa faptul ca sunt poluante ,acestea polueaza si sunt din ce in ce mai putin utilizate .Exista si energii alternative cum ar fi cea solara sau eoliana.O alta solutie ar fi aceea a asocierii Moldovei la conducta magistrala Nabucco ,si aducerea de gaze naturale din regiunea Caspica,fara sa mai fie nevoie sa fii santajat de Rusia.Solutii sunt,problema este cand si cum le pui in aplicare.

 6. 3G

  Iti lamuresc.In cazul energiei atomice,Moldova are o singura sansa-construirea reactorului 5 de la Cernavoda,propunere respinsa de “bravii nostri conducatori” prin anii 90.Nu pot exista centrale nucleare mici. Ele sunt instalatii extrem de complexe cu reguli draconice de securitate. Cine o sa lucreze in ele.Dar ce facem cu deseurile radioactive. Dar de pericolul transnistrian? Unde o amplasam-langa Chisinau? Din cauza ca in Ucraina se construieste inca un baraj pe Nistru, acesta va ramanea fara fauna. Exista multe orase alimentate cu apa acestui rau, dintre care cel mai mare e Chisinaul. Specialistii in domeniu spun ca o centrala nucleara pur si simplu ar USCA Nistrul. Pacura si carbunele (care pot fi procurate de oriunde) dau o energie scumpa dar care nu depinde de nimeni. Nu cred ca am fi foarte fericiti daca in cazul supararii vreunui frate mai mare(de altfel acesta se poate supara in orice moment),acesta ne-ar inchide in acelasi timp si gazul si en. electr. Iar en. eoliana si solara,daca e sa fim sinceri e de domeniul fantasticului. Trebuie sa ne gandim la solutii reale pentru noi.

 7. Moldova

  La moment nici nu trebuie sa ne gindim la centrale atomice. Cei cu voi. Chiar vreti sa riscam, pentru ce si pentru cine. scurt trebuie spus că trebuie sa consumam gazul undeva de prin asia numai nu rusia.
  Sper ca la iarna sa nu mor de frig.

 8. Stefanita

  O centrala nucleara nu poate fi construita atata vreme cat in zona exista conflicte .Dupa rezolvarea conflictului nistrean,poate fi luata in discutie o astfel de constructie eventual in cooperare cu ucrainienii.De asemenea si ideea unei cooperari cu Romania la Cernavoda nu poate fi exclusa ,urmand ca productia sa fie impartita,asa cum se imparte productia cu sarbii la Portile de Fier sau cu Moldova la Stanca-Costesti.Ce spun eu nu e pentru maine.La fel exploatarea energiei eoliene sau solare pentru uz casnic.Pe termen scurt si mediu solutii le impuse de situatia Moldovei ar fi intr-adevar carbunele si pacura.Carbune ar putea livra si Ucraina si Romania iar pacura Rusia si Romania.Proiectul Nabucco este intr-adevar datator de speranta dar se poate materializa cel mai curand in zece ani.Rusii au mai propus sa stocheze gaze in uriasele depozite subterane pe care le are Romania.In acest caz iarasi Moldova ar putea fi sigura de ritmicitatea livrarilor ,dar Romania are semne de intrebare in legatura cu interesul Rusiei de a face dependenta intreaga zona de livrarile ei,ceea ce ridica o problema politica majora ,avand in vedere ca Romania se cam fereste sa se incurce cu rusii in probleme care tin pana la urma de independenta ei,stiind ca Rusia incearca sa lege livrarile de carburanti de anumite cedari in plan politic ale beneficiarillor,cu toate ca gazele sunt platite,nu sunt date de pomana.E incurcata treaba,nu ?

 9. popaion

  Acu cativa ani moldova a primit un credit de 700 000 000 de dolari sa isi imbunatateasca sectorul energetic.

  500 000 000 ar fi costat implicarea in cernavoda urmand sa primeasca necesarul de energie electrica pe zeci de ani.

  Autoritatile MD? au bagat banii in Cuciurgan iar noi tot dependenti de rusi.

  Chiar nimeni nu se prinde ca Romania nu e dusmanul nostru ci ursul de la rasarit?

 10. Moldova

  Nu vrem centrale atomice. ajunge evenimentul teribil de la cernobil. radiatie este tot timpul mai bine trebuie concentrate ideeile privind securitatea energetica in alte directii.

 11. Stefanita

  Nu are logica ce spui d-ta…Daca o tara se teme de un nou Cernobal,nu construieste centrale atomice si tot amenintata ramane.Exemplul cu Cernobal arata ca un accident e posibil si in afara unei tari ,cu efecte pe mari distante.Bulgaria isi face o noua centrala in locul celei vechi de la Kozlodui.Romania isi extinde capacitatile nucleare la Cernavoda.Moldova nu poate gandi la un program energetic nuclear pana nu se rezolva conflictul nistrean.Pana se va rezolva,Rusia isi va bate joc de moldoveni inchizand si deschizand robinetul la gaz ,cand i se nazare…Romania poate ajuta in plan energetic Moldova,insa Voronin a gasit de cuviinta sa inalte zid la Prut si sa inghete relatiile cu o Romanie care doreste sincer sa ajute.Fara indoiala SINGURUL PRIETEN pe care il au moldovenii suntem noi,cei din Romania.Eu avertizez pe orice idiot comunist ca oricat ar incerca prin fel de fel de mijloace murdare sau insulte sa ne scarbeasca de moldoveni,nu vor reusi !Avem prea multe in comun cu moldovenii, ca sa poata orice cioara de pe gard sa cante ca privighetoarea arii separatiste !

 12. geo

  Romania va construi o noua centrala nucleara de ultima generatie,undeva in jud Sibiu pe raul Olt,care va fi functionala din 2020.Impreuna cu cea de la Cernavoda care va avea 4 reactoare Romania nu va avea doar autonomie energetica ci chiar va deveni un exportator serios.In zona Dobrogei se va construi un mare parc energetic eolian,asa ca frati moldoveni,votati cu cine trebuie pe 29 si problema energetica din Basarabia va ramane amintire.P.S:Romania a fost cel mai putin afectata de criza gazelor din iarna.

 13. dan

  toate europa este plina de centrale nucleare, si deja nu importa unde va exploada in orhei de ex. sau lion franta. ear sa investesti bani in romania in energetica e acelasi lucru cum ar fi sa luam credit pentru autostrazi si sa le construim in ucraina dar in directia moldovei,asa ca mai bine e sa ai centrala nucleara proprie

 14. Moldova

  p/t stefanita
  uite radiatie la cernobil a fost si pina la acel accident. dar noi pentru cine sa deschidem centralele atomice p/t rusi sau irakieni sau p/t cine sa riscam. mai bine investim acele milioane care ar merge in alta structura.
  rusii se vor bucura de energie atomice dar noua o sa ne cada dintii si parul.
  mai bine deschidem 10 fabrici de vin si identificam destinatari din europa si nunumai si gata sa rezolvat.

  daca am avea centrale atomice interesul nebun al moscovei va fi de a se apropia tot mai mult de noi iarasi e riscant.

 15. Moldova

  fratilor de ce spuneti ca romania ne va inchide robinetul la gaz. este imposibil p/t ca trebuie sa se incheie un acord intre tarile care fac parte din nabuco, privind securitatea energetica si astfel nimeni din acele state care il vor semna nu va putea sa inchida cind vrea robinetul.

 16. Stefanita

  Astazi am auzit stirea ca o delegatie romana a plecat in Turcia in vederea semnarii acordului Nabucco.Acest proiect urmeaza sa fie finalizat in 5 ani si prevede construirea unei conducte magistrale care vor transporta gaze naturale dinspre Asia Centrala spre Bulgaria,Romania,Ungaria.Proiectul Nabucco a fost conceput ca o alternativa la gazul rusesc si odata pus in opera ar limita posibilitatile de santaj energetic din partea Rusiei.Cred ca mai realist ar fi sa prevedem importul primelor cantitati de gaze prin aceasta conducta in 7 -1o ani ,avand in vedere ca exista inca piedici puse de adversari ai proiectului,inclusiv de Rusia care se vede in situatia de a nu mai avea cvasimonopolul livrarilor de gaze,asa cum il are in prezent…

 17. 3G

  Daca acest proiect va reusi, va fi o lovitura foarte serioasa pentru Rusia. Problema este in faptul ca Rusia nu-si vinde gazul propriu, dar il cumpara din Asia si-l vinde mult mai scump. Adica il cumpara din zacamintele potentialului Nabucco. Cu cat mai repede va fi pus in functiune acest proiect, cu atat mai bine. O alta problema este faptul ca in Europa exista lideri pupincuristi ai lui Putin(ex.Berlusconi,Schroeder).Interesul pentru afacerile lor este mai mare decat securitatea energetica europeana.

 18. Moldova

  Moldova se va conecta la nabuco e clar. Insa rusia nu o sa piarda mult p/t ca europa o sa se divizeze in doua. o parte se orinteaza spre nabuco alta spre proiectul celalalt stream

 19. 3G

  Dupa cate am inteles capacitatea Nabucco va fi mai mare decat a streamului(nord sau sud nu mai stiu). Nu toata Europa se alimenteaza de la Rusia. Exista Norvegia si Africa. Numai unele tari (Ung.Bulg.Moldova) depind in totalitate de gazele rusesti. Nabucco supara Rusia,altfel aceasta nu ar fi protestat atat de vehement. Probabil in timp folosirea gazelor pentru incalzire nu se va mai practica foarte mult(se poate utiliza en.el.) Gazul va fi folosit mai mult in industria chimica. Insa gazul poate fi importat si in stare comprimata sau lichefiata cu vase-cisterne. Iar Rusia va sta si va bea gaz.

 20. Stefanita

  Sa nu uitam ca pierderea monopolului livrarilor pentru Rusia inseamna aparitia concurentei.Cel care vinde mai ieftin are clienti mai multi.In plus tanti Rusia nu mai poate ameninta cu sistarea livrarilor sau sa conditioneze livrarile de anumite castiguri in plan politic{mai pe scurt,nu mai poate santaja}
  Una peste alta,e de bine !Cat priveste “impartirea”Europei din cauza gazului rusesc,asta e un vis nerealizaabil al rusilor.Europa Unita este cea mai marte putere economica a lumii,iar SUA e pe locul doi dupa ea.Chiar crede cineva intr-o scindare a unei puteri din astfel de cauze ?Odata cu aparitia Nabucco,necesarul Europei care era acoperit in proportie de 70% din alte surse decat cele rusesti se va apropia de 100% hidrocarburi nerusesti.Despre ce vorbim noi ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *