Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   "Moldovenii nu-s „ciurka”"

„Moldovenii nu-s „ciurka””

Locotenent-colonelul Leonid Bubulici urmează a fi concendiat împreună cu alţi trei militari, după ce, pe Internet, a fost plasat un pachet cu date militare. «Acolo unde sunt concediaţi 4 moldoveni, în loc, sunt angajaţi nişte străini, iar noi ne mai obijduim când la „Bună ziua” ni se răspunde „Здрасте”». După publicarea articolului «Piraterie în Militărie», Bubulici a trimis mai multe scrisori la ZdG, în care scrie că, pe întreg parcursul serviciului militar în Armata Sovietică, el a demonstrat că „moldovenii nu-s „ciurka””, ci sunt mai buni decât alţii, ca specialişti.

231-militarLeonid Bubulici şi-a satisfăcut serviciul militar în termen timp de 3,5 ani, fiind plutonier major. În continuare a studiat timp de 4 ani la o şcoală militară. Până în 1992, el s-a aflat în Armata Sovietică, fiind ofiţer. Locotenent-colonelul susţine că, pe parcursul serviciului militar în Armata Sovietică, a demonstrat că «moldovenii nu-s «ciurka» şi că, în calitate de speciaşişti, sunt mai buni decât alţii.

În 1992, militarul a lăsat serviciul pe care îl îndeplinea în capitala Rusiei pentru a se întoarce în Moldova, unde avea şi o locuinţă. Aici, avea să se angajeze în Brigada a II-a de Infanterie Motorizată. «Cu părere de rău, am observat târziu că mulţi erau preocupaţi de alte probleme». Peste un an, militarul ajunge la Centrul de Transmisiuni din cadrul Marelui Stat Major, în calitate de locţiitor, mai apoi ocupând funcţia de şef la aceeaşi unitate militară.

Conflictul Snegur—Creangă

Bubulici a menţionat că a «tradus toată documentaţia în română şi i-a învăţat pe unii din subalterni să lucreze la calculator». Tot în acea perioadă, dânsul a desfăşurat sistemul de telecomunicaţii „Motorola” în cadrul Ministerului Apărării şi în Brigăzile militare. Peste doi ani, după ce Bubulici a fost concediat de la acea unitate militară, «sistemul „Motorola”, din lipsă de specialişti, a încetat să mai fie practicat», a conchis militarul.

«Am avut „noroc” să fiu în centrul conflictului Snegur-Creangă, fără a căuta avantaje». El spune că a îndeplinit ordinul Comandantului Suprem al Forţelor Armate, protejând toţi subalternii implicaţi în conflict şi căzuţi în dizgraţie. «Nu m-am putut proteja pe mine». Ulterior, a fost disponibilizat în urma expirării contractului. «Mi-au retras permisul şi, ca pe un puşcăriaş, m-au alungat». Peste un an, aceiaşi demnitari au trecut în alt minister, unde au disponibilizat-o şi pe soţia lui Bubulici, care „nu a mai putut să se angajeze nici până astăzi».

După concedierea lui Bubulici, compatrioţii săi l-au folosit pe deplin. «Am desfăşurat un sistem de telecomunicaţii şi o linie de producere, dar când totul funcţiona normal, se creau situaţii în urma cărora eram nevoit să plec», a precizat dânsul. Pe când alţii îşi găseau locuri «calde», el ne-a spus că nimerea acolo unde era nevoie de cunoştinţe şi de mâini dibace.

Astăzi, militarul îşi aminteşte de condiţiile pe care le-a avut în Armata Sovietică. «În Armata Sovietică ne scoteau în faţa efectivului, ne înmânau diplome şi sărutam drapelul unităţii, a fost mai bine decât în armata R. Moldova», susţine Bubulici.

Concedierea şi furtul plasei

După disponibilizarea din cadrul ministerului, Bubulici a fost solicitat de conducerea Catedrei Militare a Universităţii Tehnice să activeze în calitate de lector. «Când m-au invitat la catedră, eram bucuros şi de faptul că aveam cu cine să împărtăşesc cunoştinţele, cu atât mai mult cu cât am şi practică de pedagog, pe care am acumulat-o în şcoala de pregătire a sergenţilor”. La Catedra militară, el susţine că a constatat că: «copiii vin la catedră nu după cunoştinţe, ci după livrete militare».

Despre situaţia din R. Moldova, militarul spune: «A fi patriot al R. Moldova pentru mulţi e o ruşine, deoarece jumătate retrăim pentru Rusia, iar o altă jumătate pentru România». În acest sens, el a explicat că trăim pe o palmă de pământ divizată, «pământ pe care unele naţiuni se consolidează, iar noi, moldovenii, ne nimicim unul pe altul».

După concedierea sa din cadrul Ministerului Apărării, Bubulici urmează a fi concediat şi de la Catedra militară a UTM. Încă de acum un an, locotenent-colonelul a fost implicat în furtul unei plase. Avea misiunea de a instala un gard din sârmă pe unul dintre terenurile UTM. Bubulici a declarat că persoane necunoscute au furat plasa. Însă colonelul în rezervă Anatol Spinei, la ordinul şefului catedrei, Nicolae Petrică, a efectuat o cercetare pentru a stabili circumstanţele furtului.

În final, Spinei a venit în faţa şefului catedrei cu două propuneri: «în legătură cu faptul că loc. colonel Bubulici n-a fost destul de perseverent la hotărârea întrebării cu întărirea plasei gardului, de a-l pedepsi administrativ la decizia şefului Catedrei militare”.

Cea de-a doua propunere a fost ca „plasa furată de scăzut de la cheltuieli şi de scos de la evidenţa bunurilor materiale”. După acest incident, Bubulici a continuat să lucreze la catedră. Recent, militarul a fost implicat în plasarea pe Internet a unui pachet cu informaţii militare, potrivit fostului prim-viceministru al Apărării, Nicolae Petrică.

Nicolae Petrică, şeful Catedrei militare, solicitat de ZdG în legătură cu rezultatele investigaţiilor pe marginea cazului de plasare a unui pachet cu informaţii militare pe Internet, a spus: „Nu vă raportez nimic, la revedere”.

Leonid Bubulici susţinea că în urma acestui caz vor fi demişi din funcţie 4 lectori de la catedră. Bubulici a declarat pentru ZdG că se află în concediu, deocamdată, dar că are un contract încheiat cu catedra militară care expiră în luna august şi care ar putea să nu mai fie prelungit.

Iurie SANDUŢA