Moldova, republica României (Galerie foto)

Pe 1 decembrie 1918, toţi românii sărbătoreau la Alba-Iulia Marea Unire. La 93 de ani de la acel eveniment istoric, Basarabia şi România sunt despărţite de o frontieră lungă de aproximativ 680 km, care se întinde din vecinătatea satului Criva, r-nul Briceni, şi până la vărsarea Prutului în Dunăre, la jumătate de kilometru sud-vest de satul Giurgiuleşti, r-nul Cahul. Pentru a ajunge legal în ţara mamă, basarabenii o pot face prin cele 9 puncte de frontieră existente între R. Moldova şi România, dar pentru asta au nevoie de vize, de permise de mic trafic la frontieră sau de paşapoarte româneşti.

Leuşeni-Albiţa este considerat cel mai mare şi mai modern punct de trecere dintre cele două state româneşti. Aflat la doar 90 km de Chişinău şi la doar o oră şi jumătate de şofat, acesta adună anual în jur de 800 de mii de ieşiri şi aproape tot atâtea intrări din şi spre R. Moldova.

Paşaportul albastru vs paşaportul roşu

Luni, 28 noiembrie 2011. Ora 10.00. Pentru grănicerii de la punctul de trecere Leuşeni-Albiţa este o zi obişnuită de lucru. Maşinile de diferite mărci trec grăbite controlul. Oamenii discută degajat cu angajaţii vamali. Poate şi faptul că la punctul de trecere nu este acea aglomeraţie cu care suntem obişnuiţi atunci când mergem în vacanţă sau de sărbători îşi are rolul său. Grănicerii şi vameşii nu au însă timp de stat pe scaun, pentru că, la un interval de câteva minute, apar noi mijloace de transport, cu interlocutori dornici să ajungă «în Europa».

Majoritatea dintre ei prezintă la control paşapoartele albastre, cele care certifică faptul că sunt cetăţeni ai R. Moldova. Recunosc însă şi grănicerii: Numărul persoanelor care nu mai au nevoie de viză pentru a ajunge în România şi, respectiv, în Uniunea Europeană (UE) pare în creştere. Asta pentru că respectivii  deţin paşapoarte româneşti, care le oferă dreptul să se numească, nu doar istoric, români cu acte în regulă. Şi statisticile, prezentate de către Sergiu Ciuntu, şeful punctului de trecere Leuşeni, par să arate aceeaşi tendinţă. Doar în 2011, şi doar la punctul de trecere Leuşeni-Albiţa, până pe 28 noiembrie, din R. Moldova au fost contabilizate aproape 142 mii de ieşiri cu paşapoarte româneşti, fie ale cetăţenilor români, fie ale basarabenilor care au trecut prin calvarul redobândirii cetăţeniei române. În ultimii 4 ani, prin acest punct de trecere au fost înregistrate aproape 600 mii de ieşiri cu ajutorul paşapoartelor roşii (româneşti).

În total, în ultimii 4 ani, prin toate cele 9 puncte de trecere oficiale, din R. Moldova spre România, au fost contabilizate aproape 2 milioane de ieşiri ale persoanelor care deţin paşaportul roşu. În 2009 au fost înregistrate 356 mii de ieşiri, în 2010 – 455 mii, iar în 2011 — 511 mii de ieşiri. Pentru comparaţie, în ultimii 4 ani, cu paşapoartele R. Moldova, adică cu viză românească, au fost înregistrate puţin peste 5 milioane de ieşiri. 2 milioane – paşapoartele roşii vs 5 milioane  albastre. Viitorul pare mai mult roşu decât albastru…

«De mult trebuia să ne unim cu România»

Pe Dumitru Musteaţă l-am zărit sprijinit de peretele cabinei unde stau grănicerii. Cu două bagaje alături, privea îngândurat când într-o parte, când în alta. «De mult trebuia să dispară această graniţă», spune pensionarul, care aştepta să treacă frontiera pentru a ajunge în România, la Băile Herculane, la tratament.

«Nu e bine să fie această graniţă», continuă calm, dar sigur pe el bătrânul. «De mult trebuia să fie scoasă». «Dar de ce credeţi că nu este scoasă?», mă încumet să-l provoc la o discuţie mai profundă. «Aşa ne este conducerea», s-a rezumat să afirme nea Dumitru. «Credeţi, totuşi, că este posibil să dispară vreodată frontiera dintre România şi R. Moldova? «Cred că da. Am văzut odată la televizor cum nişte prezicători spuneau că R. Moldova şi România se vor uni cândva. Şi cred în asta», spune optimist Dumitru Musteaţă. «De mult trebuia să ne unim cu România, pentru că singuri nu putem face nimic. Ei au gaz, alte bogăţii… Dar problema e că cei care ne conduc nu vor să lase puterea», crede nea Dumitru.
Acesta este un basarabean norocos, alături de alte 200 mii de persoane care au redobândit în ultimii ani cetăţenia română. Nu are nevoie de viză pentru a trece Prutul. «Mai demult plecam cu viză, dar acum, când vreau, atunci plec. E bine cu paşaport românesc. Eu voi sărbători 1 decembrie, mai ales că voi fi în România. Cred ca va fi frumos», a conchis omul.

Frontieră, doar din punct de vedere administrativ

Grănicerii ambelor state sunt mai rezervaţi în vorbe decât oamenii simpli. Nici statutul nu le-ar permite să spună cu adevărat ce gândesc. Ei se rezumă să afirme doar că au o colaborare fructuoasă şi că frontiera dintre R. Moldova şi România există mai mult pe hârtie. «Colaborăm foarte eficient şi nu am în vedere doar latura operativă. Desfăşurăm şi activităţi interumane. Chiar acum 2-3 săptămâni, împreună cu omologii noştri din R. Moldova, am desfăşurat o activitate sportivă în România. Faptul că vorbim aceeaşi limbă este, clar, un plus», spune Valeriu Bodoga, inspector-şef la Inspectoratul Judeţean al Poliţiei de Frontieră Vaslui.

«Părerea mea personală, nu cea a instituţiei pe care o reprezint, este că, chiar dacă această barieră încă există, cel puţin la nivelul nostru, al poliţiei de frontieră şi al grănicerilor, constatăm că anumite bariere au fost ridicate. Această frontieră există doar din punct de vedere administrativ,  pentru că, operativ, cooperarea este benefică. Acum este o evoluţie. Doar viitorul însă ne poate da răspuns la întrebarea dacă este sau nu posibil să dispară frontiera dintre R. Moldova şi România», a precizat Bodoga.

[nggallery id=125]

«E un mare avantaj că vorbim aceeaşi limbă»

Cam aceleaşi vorbe le-am auzit şi de la omologul său din R. Moldova, Corneliu Radu, şeful interimar al direcţiei regionale de supraveghere şi control al frontierei de stat Leova. «Suntem o familie», spune acesta. «Nu văd încă un sens la întrebarea dacă ar fi posibil să dispară frontiera dintre R. Moldova şi România. Ea deja nu există, iar pentru activitatea noastră este deja un lucru foarte important. Colaborăm eficient şi contracarăm orice ilegalitate, chiar dacă ea apare pe un mal şi se termină pe celălalt», a punctat Corneliu Radu.

«Avem un nivel extraordinar de colaborare cu partea română, atât din punct de vedere al relaţiilor de serviciu, cât şi colegiale. Nu avem impedimente în rezolvarea unui incident la frontieră, iar faptul că vorbim aceeaşi limbă este un mare avantaj», spune Sergiu Ciuntu, şeful punctului de trecere Leuşeni. «Frontiera în sine tot timpul o să existe. Poate nu o să existe control între aceste frontiere. Sigur, frontiera este un obstacol pentru persoanele care merg în România, dar, deocamdată, asta e situaţia», spune Ciuntu.

Săptămânal, doar la punctul de trecere Leuşeni-Albiţa, circa 20 de cetăţeni ai R. Moldova nu sunt lăsaţi să treacă Prutul pentru că nu au actele în regulă. Totodată, sute de persoane au fost reţinute în ultimii ani în timp ce încercau să ajungă în România ilegal, de cele mai multe ori înotând prin râul Prut. Anul trecut, doar Consulatul României de la Chişinău a eliberat cetăţenilor R. Moldova 108 mii de vize.

Victor MOŞNEAG

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

13 comentarii

 1. serj

  sa mai spuna comunistii unde e mai bine, daca oamenii fug din moldova trecind Prutul in inot, la fel cum fugeau in 1940.dati-le voie tinerilor basabeni peste prut

 2. roman pina la moarte

  la multi ani romania mare tara romanilor de la nistru pin la tisa ,unire unire unire romanii

 3. vlad

  Dar totusi sa fim realisti ca un numar mai mare de moldoveni si rusi se duc spre Ucraina decat trec granita spre Romania.
  Asa spun statisticile, dar cei care vin spre Romania si Europa sunt mai bogati si mai realisti.

 4. VINARU

  Re-Unirea”. Altă soluţie nu există.
  Medicii şi psihologii cunosc anumite cazuri când oameni schilodiţi se plâng,
  după mulţi ani, că-i doare cumplit mâna sau piciorul amputat.
  Psihoterapia decurge anevoios şi suferinţa nu se mai termină.
  Exact aşa se va întâmpla şi cu naţiunea română dacă va abandona idealul Unirii.
  „Sindromul amputării” nu va dispărea niciodată.
  http://ziar.jurnal.md/2011/11/29/%E2%80%9Evrem-reintregirea-patriei%E2%80%9D/comment-page-1/#comment-18224
  Mircea Druc:
  „Vrem Re-Intregirea Patriei!”
  Bucureşti, noiembrie 1991

 5. vlad

  MOLDOVA, REPUBLICA ROMANIEI==acest titlu cu siguranta va deveni un aforism si se va cere itrodus in DICTIONARUL INTELEPCIUNII. Felicitari,dl.Victor MOSNEAG !

 6. Rotarii din Boian

  Mesaj de dincolo de la Gheorghe Ghimpu /1937-2000/,
  fost detinut politic, mare patriot si martir din Moldova de Est,
  omorât de o anumita agentura:
  ———————————————————————————————–
  “Ne vom Salva doar Revenind la Românism
  și Realizând Re-întregirea Neamului Românesc”

 7. Tudorel

  Aniversarea a 93-a a Marii Uniri are loc în condiţiile unei crize economice mondiale şi ale reactivării Imperiului Rus post-sovietic, care, precum scrie presa, pofteşte să marcheze pompos 200 de ani de la anexarea Basarabiei în 1812 şi să zădărnicească reunirea firească şi inevitabilă a Basarabiei cu România…

  În aceste condiţii geopolitice, consider că unica speranţă de lichidare a consecinţelor Pactului Molotov-Ribbentrop şi de reunire a Basarabiei cu Patria sa istorică, România (o problemă internaţională şi panromânească),

  este integrarea euroatlantică

  a Republicii Moldova. Precum se menţionează în programul de activitate al Guvernului Republicii Moldova (2011-2014), „Integrarea europeană este un deziderat fundamental al politicii interne şi externe a Republicii Moldova. Realizarea plenară a acestui obiectiv va permite ancorarea ţării într-un sistem de securitate, stabilitate şi prosperitate, guvernat de valorile democratice şi respectul faţă de libertăţile fundamentale ale omului”.
  „Prin aderarea Republicii Moldova la spaţiul european vor putea fi eliminate ultimele bariere care au spart o naţiune”, se menţionează în Strategia Naţională de Apărare a României, aprobată în iunie 2010 de către Consiliul Suprem de apărare a Ţării (CSAT)”.
  În acest context este foarte importantă şi poziţia SUA faţă de Republica Moldova, expusă de vicepreşedintele SUA, Joseph Biden, la Chişinău (11 martie 2011): „America va fi alături de Moldova – o ţară europeană, democratică. Viitorul Transnistriei este în interiorul Moldovei, împreună cu comunitatea europeană… Dumnezeu să binecuvânteze America şi Moldova!”.
  Ion BUGA, doctor habilitat
  în istorie, profesor universitar,
  secretar general al FDRM
  http://www.literaturasiarta.md/pressview.php?l=ro&idc=197&id=3215&zidc=1
  OARE CHIAR DOMNUL BUGA CREDE ORBESTE CA RM ARE SANSE SA ADERE LA UNIUNEA EUROPEANA IN ACEST SECOL ? DA, DA, IN ACEST SECOL ? SI NU E VORBA DE INTEGRARE NEBULOASA SAU ASOCIERE IN STIL MAROCAN CI
  – ADERARE- !

  CUNOASTE DOMNIA LUI PROCESUL DE ADERARE ?
  A CITIT EL OARE RAPORTUL RAPORTORILOR CONSILUIULUI EUROPEI IN VIZITA LA CHISINAU CARE AFIRMA CA NOI NU AVEM NICI CELE MAI MINIME NORME DEMOCRATICE IN FUNCTIONALITATEA INSTITUTIILOR.
  N.B.
  si chiar de ar fi sa ADERAM la UE peste sute de ani, stie domnul istoric, ca toate cele 28 de tari ale UE isi pastreazza frontierele / sigur deschise, dar isi pastreaza toate atributele unui stat separat.
  Deci, ne impingeti pentru eternitate in perpetuarea creaturii lui Stalin – Rep. Moldova ?
  CEA MAI MARE MINCIUNA POLITICA : – ADERAREA RM LA UE !

  P.S. si domnule Buga, cum ramâne cu semnatura dvs. de pe Apelul Forumului Democrat al Românilor din RM din 16 mai 2011 care cere guvernelor României si RM sa reuneasca pâna in 2012 cele 2 state romanesti ?

 8. vasile

  va salut pe toti cei care vor unirea dar si pe cei care se tem de unire !!!!!!!!
  tema unirii este destul de sensibila pentru toata lumea, atat din stanga, cat si din dreapta Prutului.din pacate, autoritatile de la Chisinau nu se prea grabesc sa faca ceva pentru a apropia unirea.mare respect pentru Basescu, este unicul care face ceva pentru asta,redobandirea cetateniei romane, burse de studii.s.a….
  ar trebui sa stiti ca cei mai mari dusmani ai unirii sunt la Chisinau, mai ales guvernul!!!
  guvernul , care se teme de o schimbare majora in RM.in momentul unirii, guvernul de la Chisinau isi pierde orice importanta, orice putere , orice control.chiar credeti ca guvernantii nostri vor renunta la bani , la putere, la control??????????????????????
  daca credeti asta , imi pare rau de naivitatea voastra.
  chiar credeti ca RM are un viitor ca stat independent????
  chiar credeti ca RM are vreo importanta strategica , economica in Europa???
  chiar credeti ca RM isi poate decide soarta si viitorul de una singura???
  unica tara care are vreun interes fata de RM , este Romania.
  acesta este un interes sincer,nefiind bazat pe
  interese politice sau economice. ar trebui sa profitam cat mai putem de acest interes istoric, si sa ne intoarcem la origini.
  in contextul crizei actuale , nimeni nu este interesat de situatia noastra, nici macar Rusia.
  UE, nu are mare interes pentru noi, o tara saraca , fara viitor,fara stabilitate, fara democratie. ne putem integra in UE doar prin unirea cu Romania. doar Romania poate garanta pentru noi,doar Romania ne poate sustine cauza in fata UE.
  inca odata va repet, trebuie sa profitam de sansa unica a momentului si sa ne intoarcem la adevaratul trecut istoric alaturi de Romania.
  daca nu se poate face unirea prin acorduri bilaterale , sa o facem noi, romanii.
  o solutie ar fi sa ne facem toti cetatenie romana cat de repede putem si cat se mai poate.
  in momentul in care vor fi cel putin 50-60% de cetateni romani autoritatile de la Chisinau nu mai pot face nimic.nu poti controla cetatenii unei alte tari, nu le poti impune ce sa faca .
  si mai ales o populatie de romani , care poate sustine prin vot legal, constitutional deciziile de la Bucuresti!
  in primul rand ar trebui desfiintata vama intre RM si Romania .
  o vama care isi umileste propriii cetateni !!!
  o vama care isi trateaza cetatenii ca pe potentiali traficanti si infractori. niste graniceri analfabeti de maina cu niste vamesi corupti si betivi.niste elemente antisociale selectate cu mare atentie de autoritati.
  cand ajung la vama moldoveneasca as vrea sa am o arma cu care sa-i invat maniere si educatie pe graniceri si vamesi .sa-i invat sa spuna buna ziua,sa se prezinte,sa nu isi bata joc de oamenii nacajiti care vin cateodata de la mii de kilometri, obositi si infometati,sa-i invat ca lumea nu este plina de traficanti si infractori,sa le aduca aminte ca sunt acolo pentru un scop anume,si nu pentru a se imbogati!
  asta este parerea mea sincera ,personala, poate subiectiva.dar cred ca unirea si viitorul sunt in mainele noastre.sa ne trezim si sa ne facem un viitor mai bun ,macar pentru copii nostri!!!

 9. 2012-Anul Marii REUNIFICĂRI cu MAMA NOASTRĂ ROMÂNIA

  Dacă 1812 a fost ÎNCEPUTUL pentru nenorocirea MOLOTOV din 23 august 1939
  2012 va fi SFÂRŞITUL PENTRU respubliKAKA MOLOTOV!

  Noi acum retrăim vremea LUPTEI PENTRU UNIRE dusă de buneii noştri în 1859 şi 1918!Noi ştim acum ce simţeau buneii noştri când Imperiile cotropitoare ,Imperiul Turc,Imperiul Rus şi Imperiul Austro-hungar

  NE INTERZICEAU DREPTUL DE A FI ROMÂNI.
  Ne interziceau DREPTUL DE A FI UNIŢI!

  Dar ca şi atunci ŞI ACUM NOI ROMÂNII NU MAI PUTEM FI MINŢIŢI!Cu fiecare ADEVĂR CURAT spus curajos,până la capăt,MINCIUNA RUSEASCĂ este zdrobită.VENINUL Călăilor Ocupanţi Ruşi NU NE MAI POATE FACE RĂU!Pentru că Noi ROMÂNII basarabeni :

  ŞTIM CINE SUNTEM
  şi
  REFUZĂM SĂ UITĂM CINE SUNTEM!

  ****SUNTEM ROMÂNI şi REFUZĂM SĂ UITĂM că SUNTEM ROMÂNI!!!****

 10. 2012-Basarabia E ROMÂNIA !!!

  Ce Parteneriat Estic,ce Polonia,ce FilatovKGB?
  De ce tot ASCUNDEM ADEVĂRUL după cireş?

  Aderarea la UE se va face
  NUMAI PRIN RE-UNIFICAREA Basarabiei cu Ţara Noastră Mamă ROMÂNIA.
  NICIODATĂ ALTFEL.

  Ştiţi cum trebuie să fie votul celor 27 de ţări membre UE ca să aderăm?
  Nu ştiţi?
  Vă spun eu atunci:VOTUL TREBUIE SĂ FIE U-NA-NIM!

  Adică dacă îi mai supărăm mult pe FRAŢII ROMÂNI e suficient VOTUL ROMÂNIEI şi ADIO UE!

  Cred că toată lumea s-a lămurit.
  Indiferent de gargara Filatov-Lupu nu va fi în veci aderarea la UE altfel decât prin RE-UNIFICARE.

  RE-UNIFICARE şi PUNCTUM!

 11. 2012-Basarabia E ROMÂNIA !!!

  La Mulţi Ani DULCE ROMÂNIE,ŢARA NOASTRĂ de glorii,ŢARA NOASTRĂ de dor!
  La Mulţi Ani DULCE ROMÂNIE,MAMA NOASTRĂ a tuturor ROMÂNILOR!

  NOI ROMÂNII basarabeni NU VOM UITA NICIODATĂ că:

  ***NU EXISTĂ LIMBA MOLDOVENEASCĂ***
  Este o invenţie SATANICĂ a călăului ocupant STALIN!!!!
  ***NU EXISTĂ POPOR MOLDOVENESC***
  Este o invenţie SATANICĂ a călăului ocupant STALIN!!!!
  ***NU EXISTĂ REPUBLICA MOLDOVA***
  Este o invenţie SATANICĂ a călăului ocupant STALIN!!!!

  ***Există doar LIMBA ROMÂNĂ,POPORUL ROMÂN şi ROMÂNIA,urmaşa DACIEI STRĂBUNE!!!!!***

  ***Destinul nostru al ROMÂNILOR basarabeni este unul singur: ROMÂNIA RE-ÎNTREGITĂ!!!!!***

 12. 2012-suntem ROMÂNI şi PUNCTUM!!!

  Dacă 1812 a fost ÎNCEPUTUL pentru nenorocirea MOLOTOV din 23 august 1939
  2012 va fi SFÂRŞITUL PENTRU respubliKAKA MOLOTOV!

  Noi acum retrăim vremea LUPTEI PENTRU UNIRE dusă de buneii noştri în 1859 şi 1918!Noi ştim acum ce simţeau buneii noştri când Imperiile cotropitoare ,Imperiul Turc,Imperiul Rus şi Imperiul Austro-hungar

  NE INTERZICEAU DREPTUL DE A FI ROMÂNI.
  Ne interziceau DREPTUL DE A FI UNIŢI!

  Dar ca şi atunci ŞI ACUM
  NOI ROMÂNII NU MAI PUTEM FI MINŢIŢI de CIUMA BOLŞEVICĂ!
  Cu fiecare ADEVĂR CURAT spus curajos,până la capăt,MINCIUNA RUSEASCĂ este zdrobită.VENINUL Călăilor Ocupanţi Ruşi NU NE MAI POATE FACE RĂU!
  Pentru că Noi ROMÂNII basarabeni :

  ŞTIM CINE SUNTEM
  şi
  REFUZĂM SĂ UITĂM CINE SUNTEM!

  ****SUNTEM ROMÂNI şi REFUZĂM SĂ UITĂM că SUNTEM ROMÂNI!!!****

 13. marcel rimbu

  traiasca romania-traiasca moldova noastra dintre prut si nistru. dragi frati moldoveni noi romanii din moldova romaneasca va asteptam cu drag acasa.acasa in romania mare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *