Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   Mofturi judecătoreşti

Mofturi judecătoreşti

289-judecatoriProaspeţii absolvenţi ai Institutului Naţional al Justiţiei (INJ) au refuzat să participe la concursul pentru obţinerea funcţiilor de judecători în centrele raionale situate la distanţe mari de Chişinău. Astfel se explică faptul că, deşi joia trecută în incinta Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) urmau să fie aleşi 14 judecători, doar doi au fost calificaţi. Cu judecători noi s-au ales instanţele din Chişinău şi Hânceşti, celelalte centre raionale rămânând în aşteptare.

Motivul invocat de autorităţi a fost numărul redus de cereri din partea absolvenţilor INJ. Doar 2 dintre cei 10 absolvenţi au participat la concursul pentru ocuparea funcţiilor vacante de judecător din centrele raionale plasate la o distanţă mare de capitală, ceilalţi 8 refuzând să încerce. Ecaterina Buzu, şefa secţiei personal a Aparatului CSM, ne-a spus că acest concurs a fost contramandat pentru 18 iunie, deoarece „nu este o situaţie prea bună cu INJ”. Conform Legii despre statutul judecătorului, la concurs, prioritară este participarea Institutului pentru 80% din locurile disponibile şi doar 20% din rezerva de personal. „Institutul e la prima promoţie, absolvenţii acestuia urmând să participe în mod obligatoriu”, a menţionat Buzu.

Emoţii pentru nimic

Pe lângă proaspeţii absolvenţi ai primei promoţii a INJ, la concurs au venit să participe şi avocaţi, referenţi, consultanţi sau grefieri, care au trecut procedurile în cadrul CSM, şi în urma unui examen au obţinut dreptul de a candida la funcţia de judecător. Printre aceştia erau şi persoane care nici nu mai ţin minte de câte ori au venit la astfel de concursuri. Şi de această dată s-au prezentat zadarnic, nefiind admişi la comisie.

În ziua concursului, atmosfera în rândul candidaţilor, fie absolvenţi ai INJ, fie candidaţi din rezervă, era diferită de la caz la caz. Unii, de emoţie, nu doreau să vorbească, stând stingheri, alţii, aşteptau momentul înfăţişării la comisie cu zâmbetul pe buze. Totuşi, printre absolvenţii INJ, nemulţumirea era vizibă. „Cum ocroteşte statul dreptul familiei dacă trimite bărbatul să lucreze în centre raionale?”- ne-a întrebat, mai în glumă, mai în serios, unul dintre absolvenţii INJ. Toţi însă s-au declarat nemulţumiţi că sunt nevoiţi să-şi exercite meseria departe de familie, considerând acest lucru o încălcare a drepturilor lor.

Nicolae Clima, preşedintele CSM, ne-a declarat şi el că absolvenţii institutului au refuzat să ocupe locurile repartizate şi că, din acest motiv, concursul a fost amânat. Clima nu a putut să ne spună ce se va întâmpla dacă şi la 18 iunie aceştia vor refuza să participe la concurs, dar a precizat că locurile nu vor rămâne prea mult timp vacante. „Şi aşa instanţele judecătoreşti sunt supraîncărcate cu dosare, de aici venind şi o altă nemulţumire a justiţiarilor”.

„Bălţiul este un oraş rău”?

„Fiecare a avut motive personale pentru refuz. Nu vreau să interpretez greşit motivele lor, dar toţi au refuzat deoarece au dorit să lucreze în Chişinău. Acest lucru, însă, este imposibil, pentru că CSM asigură locuri de muncă în tot sistemul judecătoresc al R. Moldova. Bineînţeles, toţi ar dori să lucreze în Chişinău, pentru că au spaţii, au familii aici, dar noi suntem obligaţi să-i asigurăm cu locuri de muncă în întreg sistemul judecătoresc. Legea presupune că ei trebuie să concureze pentru toate locurile vacante, nu selectiv”, a menţionat Clima.

Faptul că au fost aleşi judecători doar în Chişinău şi Hânceşti, un oraş aproape de capitală, l-a făcut pe Nicolae Clima să se întrebe: „Bălţiul este un oraş rău? Mai sunt oraşe ca Ungheni, Făleşti, acolo unde instanţele de judecată sunt bine amenajate, nu sunt în sate, unde cineva ar putea să se plângă că este trimis”.

Preşedintele CSM a mai precizat că, în cazul în care absolvenţii nu vor participa la niciun concurs, atunci, conform legii, „persoanele care nu au promovat concursul timp de 3 ani vor restitui îndemnizaţiile primite pentru studii”. Remarcăm aici că bursa încasată de absolvenţii INJ reprezintă 50% din salariul unui judecător.

INJ şi-a ratat obiectivele?

Nicolae Clima ne-a spus că nu poate acuza INJ de ineficienţă, precizând că acesta, timp de un an şi jumătate, a fost destul de eficient, iar prima promoţie este bună, după capacităţile şi eficienţa studiilor… „Nu-i putem reproşa nimic INJ, pentru că şi-a făcut treaba conform legii”.

Valentina Conţescu, de la INJ, ne-a spus că „absolvenţii pot promova concursul în decursul a trei ani de zile şi că e o alegere a audienţilor, pe care doar ei o pot comenta”.

De remarcat că INJ a fost inaugurat la 9 noiembrie 2007. Potrivit Legii, adoptată de Parlamentul R. Moldova pe 8 iunie 2006, INJ este o instituţie publică ce dispune de patrimoniu propriu, autonomie administrativă, ştiinţifică şi pedagogică.

INJ reprezintă un centru modern de formare iniţială şi continuă a candidaţilor la funcţiile de judecător şi de procuror, de perfecţionare profesională a judecătorilor şi procurorilor în funcţie, precum şi a altor persoane care contribuie la înfăptuirea justiţiei. El a fost conceput ca un factor de valoare în promovarea statului de drept în R. Moldova.

Victor MOŞNEAG