Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   „Minunea luptătoare” din tomberon

„Minunea luptătoare” din tomberon

Micuţa abandonată de mamă, imediat după naştere, într-un tomberon din sectorul Buiucani, se simte bine, iar starea ei de sănătate s-a stabilizat. După ce a stat mai mult de două ore într-o pungă de plastic, într-o gunoişte din sectorul Buiucani, copilul, plângând, a fost auzit de un cerşetor, care a chemat ambulanţa şi i-a salvat viaţa. Acum, Nicoleta, nume pe care i l-a pus mama sa, după ce a fost găsită de poliţie, se află la Spitalul Clinic Republican nr. 1. Pe numele mamei a fost dechis un dosar penal pentru tentativă de pruncucidere, bunica pruncului afirmă că nu a ştiut de sarcina fiicei, iar autorităţile tutelare au decis că mama şi bebeluşul în două-trei zile se vor întoarce, împreună, acasă, în raionul Floreşti.

V., tânăra de 18 ani, a povestit poliţiştilor că timp de nouă luni nimeni nu a ştiut despre sarcina ei, nu s-a adresat la medic şi a născut singură într-un apartament pe care-l închiria în sectorul Buiucani al capitalei. „-Ce aţi făcut cu copilul? -L-am aruncat. Am crezut că e mort şi m-am speriat tare. -Regretaţi ceea ce aţi făcut? -Tare.”, povesteşte V. anchetatorilor. Tânăra, care a rămas însărcinată la 17 ani, mai spune că tatăl copilului este în străinătate. Imediat după reţinere, V. a fost transferată pentru îngrijiri medicale la Spitalul Clinic Municipal nr. 1 din Chişinău, acolo unde se află şi micuţa. Medicii afirmă că cele două se află permanent sub supraveghere, iar pe parcursul a zece zile mama a fost asistată de psiholog şi asistentul social al instituţiei. Expertiza psihologică efectuată în spital a constatat că tânăra este aptă şi adecvată pentru a creşte copilul. Mama şi fiica ar putea fi externate în câteva zile, după ce autorităţile tutelare din raionul Floreşti, unde îşi are domiciliul tânăra, au evaluat condiţiile de trai şi au decis că există condiţii decente şi vor fi monitorizate de asistentul social.

„Aşa prevede legislaţia”

Diana Teacă, specialistă în cadrul Direcţiei pentru protecţia copilului din Chişinău, spune că acest caz a fost redirecţionat spre autoritatea tutelară din raionul Floreşti, deoarece aşa prevede legislaţia: „Noi am identificat cazul, următorul pas este că noi îl redirecţionăm spre autoritatea responsabilă. Ei au declarat că pledează pentru reintegrarea copilului în familie, după care vor lucra în continuare cu mama micuţei pentru ca să prevină situaţiile de risc.” Acordul de externare, spune Diana Teacă, se dă doar după ce comisia multidisciplinară, din satul unde este domiciliată mama, decide dacă sunt condiţii de trai necesare pentru creşterea copilului.

Deşi abia miercuri, 20 iulie, asistentul social din sat a mers la domiciliul mamei pentru a evalua condiţiile de trai, decizia de a reintegra copilul în familie a fost luată luni, 18 iulie. „Am participat şi am convenit la faptul ca mama împreună cu copilul să se întoarcă înapoi acasă”, ne-a spus Ludmila Cobzac, specialistă în cadrul Direcţiei raionale Floreşti pentru protecţia copilului. Totodată, ea spune că a participat doar „ca invitat la echipa multidisciplinară”, unde împreună cu medicul de familie, poliţistul, autoritatea tutelară s-a decis ca „mama şi copilul să fie reintegraţi în familie.”

Stela Bruma, asistentă socială din sat, a confirmat că mama şi copilul se vor întoarce în sat, iar cazul va fi monitorizat. Aceasta a menţionat, totodată, că s-a luat decizia ca nou-născutul şi mama să fie plasaţi într-un serviciu de asistenţă, deoarece nu sunt condiţiile necesare de trai, buneii, îndeosebi bunica, ar fi agresivă, iar un alt membru al familiei suferă de epilepsie. „Părerea membrilor comisiei este că dacă mama a mers la pasul acesta, înseamnă că la ea nu s-au dezvoltat încă abilităţile de mamă. Ea, când a făcut acest gest, deja a refuzat acest copil”, spune Stela Bruma.

Deşi mama tinerei de 18 ani a declarat că nu a ştiut că fiica sa era însărcinată, asistentul social din localitatea de baştină afirmă contrariul: „În cele nouă luni de sarcină fiica a venit de mai multe ori acasă, dar bunica spune acum că nu a observat că fiica sa era însărcinată. Nu este adevărat. A ştiut şi medicul de familie, care a fost chemat, şi asistentele medicale, chiar şi oamenii din sat, vecinii au văzut-o.”

Daniela Sâmboteanu, preşedinta Centrului Naţional pentru Prevenirea Abuzului faţă de Copii:
În primul rând, dacă această tânără a născut la 18 ani un copil, este posibil ca ea să fie victimă a unui abuz sexual. Trebuie elucidat cine este tatăl copilului, iar dacă este major, vorbim despre un abuz, în acest caz tânăra însăşi are nevoie de ajutor. Al doilea aspect. Abandonul copilului denotă o formă severă de neglijenţă. Eu aş pune aici sub semne de întrebare capacitatea emoţională, dar şi practică de a avea grijă de copil. Cred că soluţia optimă ar fi ca acest cuplu mamă-copil să fie plasat într-un centru maternal, pentru ca să fie examinată, pe de o parte, capacitatea mamei, iar pe de alta, să-i fie oferită asistenţă psihologică, deoarece nou-născutul nu a fost, pur şi simplu, abandonat, dar aruncat într-un tomberon. Eu sunt psihologă şi înţeleg că poate exista o depresie postnatală, dar trebuie făcută expertiza psihologică a mamei, pentru că vorbim despre crimă împotriva copilului, iar mama are deja vârsta răspunderii penale. Într-o oarecare măsură, emoţiile trebuie lăsate la o parte, pentru că riscăm să expunem copilul la un risc enorm. Nu ar trebui lăsată singură, acasă. Ce posibilităţi are un asistent social într-o localitate rurală? Ce înseamnă supravegherea asistentului social, o dată la trei zile? Ea are nevoie de supraveghere şi asistenţă continuă, pentru că este prea riscant. Au fost cazuri similare anterior care s-au soldat cu decesul micuţilor. Asistentul social comunitar nu are servicii la nivel local, nu are capacitate. În Floreşti nu cred că există centru maternal. Pentru soarta acestui copil au fost deja suficiente riscuri.

Stela Bruma mai spune că mama şi micuţa se vor întoarce la începutul săptămânii viitoare acasă, unde vor fi monitorizate, iar dacă vor apărea oarecare probleme, atunci copilul va fi plasat în cadrul serviciului de asistenţă parentală profesionistă, adică în altă familie care vrea să crească copilul.

Asistenta socială recunoaşte că, deşi familia nu este una social-vulnerabilă, părinţii tinerei, care trăiesc în concubinaj, ar abuza de băuturi alcoolice, iar fratele acesteia are comportament agresiv din cauza bolii: „Bunica a fost sfătuită de medici să ducă băiatul la spital pentru un control, aceasta însă a ignorat de mai multe ori recomandările, din această cauză acesta nu a frecventat şcoala”.

V. a învăţat timp de un an la o şcoală profesională din raionul Floreşti, iar la Chişinău a plecat împreună cu o colegă, unde s-a angajat la o cafenea. În apartamentul din sectorul Buiucani, în apropierea căruia şi-a abandonat fiica, tânăra se mutase doar de câteva zile. Profesorii fetei, potrivit asistentei sociale, spun că aceasta lipsea uneori de la ore, dar avea un comportament bun. Mama şi fiica nu se aflau în conflict, nici tatăl nu ar fi fost agresiv cu aceasta, afirmă asistenta socială. Cine este tatăl copilului, tânăra nu ar fi spus nici mamei. Potrivit asistentei sociale din localitate, bunica îşi aşteaptă fiica acasă, pentru a discuta despre acest lucru. Cristina Ipati, purtătoare de cuvânt a Spitalului Clinic Republican nr. 1, afirmă că bunica a aflat despre naştere şi copilul abandonat nu de la fiică, ci după ce autorităţile de la Chişinău au informat despre caz.

Dosar pentru tentativă de pruncucidere

Cristina Ipati mai spune că acum mama se află într-un salon împreună cu micuţa, o alăptează şi are grijă, fiind ajutată de personalul medical. Totodată, ea afirmă că, până în acest moment, nu există vreun act care să-i interzică mamei să fie cu pruncul, căci doar un act al organelor de urmărire penală sau decizia instanţei de judecată poate permite lipsirea de drepturi părinteşti. Reprezentanta instituţiei medicale recunoaşte că se discută posibilitatea de a transmite copilul în tutelă bunicii, şi nu mamei. Ea spune că explicaţiile mamei referitoare la faptul că micuţa nu dădea niciun semn de viaţă când a aruncat-o în tomberon ridică semne de întrebare, pentru că micuţa a reuşit să supravieţuiască două ore cu faţa în jos în punga de plastic şi fără ca cordonul ombilical să fie dezinfectat: „Este o luptătoare. S-a întâmplat o minune.”

În acelaşi timp, autorităţile afirmă că, dacă mama va refuza plasarea ulterioară într-un centru maternal sau monitorizarea de către asistenţa socială, ea nu va putea fi silită să stea sub supraveghere.

Deşi iniţial a fost deschis un dosar penal pentru lăsarea în primejdie, acţiunile mamei au fost recalificate în tentativă la pruncucidere, conform art. 27 şi 147 Cod Penal. Dacă va fi găsită vinovată, ea riscă până la cinci ani de închisoare.

Dumitru Răileanu, procurorul care s-a ocupat la etapa incipientă de caz, afirmă că tânăra nu poate fi împiedicată să-şi exercite drepturile de mamă. Aceasta încă nu a fost audiată, deoarece specialiştii au recomandat amânarea în legătură cu posibila depresie postnatală. Din acest motiv a fost dispusă şi amânarea desfăşurării unei expertize psihologice.