Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   Milioanele politice ale partidelor

Milioanele politice ale partidelor

Chiar dacă nu este campanie electorală, partidele nu fac economii pe seama imaginii. Acestea scot din buzunare de la sute de mii la zeci de milioane de lei pentru a-şi face publicitate. În timp ce unele partide spun că principala sursă de venit o constituie donaţiile, altele îşi asigură existenţa din subvenţiile primite de la stat. În timp ce unii actori politici raportează zero cheltuieli, alţii, doar pentru a-şi promova proiectele, plătesc sume care ar fi suficiente pentru a achita, jumătate de an, salariile tuturor angajaţilor Parlamentului.

Din cele 45 de partide politice câte sunt în R. Moldova, doar 29 au depus, până la 17 iulie, la Comisia Electorală Centrală (CEC), rapoartele privind gestiunea financiară în prima jumătate a anului curent. Pentru depăşirea termenului-limită, în cel mai rău caz, formaţiunile s-ar putea alege cu o amendă de maximum 4.500 de lei, dacă CEC nu se va limita, la fel cum a procedat în cazul „restanţierilor” la prezentarea rapoartelor anuale pentru 2016, doar la „atenţionarea” partidelor.

Preţul „votului uninominal”

Cele mai mari venituri şi cheltuieli sunt înregistrate de Partidul Democrat din Moldova (PDM), al omului de afaceri şi politicianului Vlad Plahotniuc. Bugetul PDM pentru jumătate de an echivalează cu suma de bani alocată de Guvern în 2017 pentru construcţia şi reparaţia a două instanţe de judecată: reconstrucţia clădirii Judecătoriei Chişinău, sediul Buiucani, şi construcţia clădirii Judecătoriei Ungheni.

Partidul cu cei mai mulţi deputaţi în Parlament şi cu peste 400 de primari în toată republica, reprezentanţii căruia conduc Legislativul şi Cabinetul de Miniştri, indică în Raportul privind gestiunea financiară în primul semestru din 2017 venituri de 42.661.610 lei. Pentru comparaţie, această sumă ar fi suficientă pentru achitarea salariilor tuturor angajaţilor Parlamentului timp de şase luni, deoarece în Legea bugetului pe anul curent sunt prevăzute resurse în valoare de 78.873.100 de lei pentru cheltuieli de personal.

Cea mai mare parte a fondurilor din „haznaua” PDM, 29.441.430 de lei, o constituie donaţiile făcute de 2.259 de persoane. Alte peste 11.000.000 de lei au fost transferate pe conturile democraţilor din bugetul de stat, pentru voturile acumulate în scrutinul parlamentar din 30 noiembrie 2014 şi Alegerile locale generale din iunie 2015. Cotizaţiile celor 50.805 membri de partid au completat veniturile PDM cu peste 1,3 milioane de lei.

La capitolul cheltuieli, PDM nu a făcut economii, iar de la început de 2017 a utilizat deja 31.394.808 lei. Un calcul elementar arată că suma respectivă depăşeşte banii alocaţi de stat în acest an pentru construcţia conductei de gaze naturale pe direcţia Ungheni-Chişinău.

Pentru presă şi materiale promoţionale PDM a cheltuit peste 39 de milioane de lei. Se pare că această sumă constituie costul plătit de partid pentru desfăşurarea amplei campanii de promovare a votului uninominal, desfăşurată intens în martie-aprilie, curent, deşi membrii PDM au refuzat în repetate rânduri să vorbească despre preţul acestei publicităţi politice, pe care o numeau „campanie de informare a cetăţenilor”.

Pentru organizarea manifestaţiilor, întrunirilor şi seminarelor, PDM susţine că nu a plătit mai mult de 378.747 de lei. Semne de întrebare apar, însă, dacă estimăm şi costurile evenimentelor organizate la 9 mai, când a avut loc un marş la care au participat circa 25 de mii de persoane, dotate cu simbolica partidului, aduse cu transport organizat, şi a unui concert în Piaţa Marii Adunări Naţionale, la care au evoluat mai mulţi artişti locali şi de peste hotare (Acord, Natalia Gordienco, Zdob şi Zdub, O-Zone, Anna Lesco, Pupo, Veaceslav Dobrânin, Alexandr Serov şi Dima Bilan), ale căror prestaţii costă de la mii până la zeci de mii de euro. Acum două luni, întrebat despre costuri, preşedintele Parlamentului şi vicepreşedintele PDM, Andrian Candu, declara că investiţiile vor fi reflectate în raportul financiar.

PSRM cheltuie câte un milion de lei pe lună

În primele şase luni ale anului curent, Partidul Socialiştilor din R. Moldova (PSRM) a cheltuit aproape şase milioane de lei pentru publicitate şi pentru apariţii în presă, pentru întreţinerea sediilor şi remunerarea personalului, pentru organizarea de întruniri şi manifestaţii, dar şi pentru telecomunicaţii. Totodată, în haznaua partidului au mai rămas 1 116 022 de lei. În Raportul prezentat la CEC, PSRM susţine că nu a primit nicio donaţie. Lucru deloc necesar, pentru că partidul a încasat, în 2016-2017, din bugetul de stat, subvenţii în valoare de 6.500.000 de lei, în urma rezultatelor obţinute la ultimul scrutin parlamentar şi la ultimele alegeri locale generale.

Pentru cele 327.912 voturi înregistrate de PSRM la Alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014, partidul a încasat din buget, în primele şase luni ale anului curent, 2.184.403 lei. Pentru 558.028 de voturi acordate de cetăţeni candidaţilor PSRM la Alegerile locale generale din iunie 2015, socialiştii au primit 1.500.000 de lei în prima jumătate a acestui an. Totodată, cei 12 mii de membri ai PSRM au cotizat cu 578.840 de lei.

Cei mai mulţi bani, partidul condus din decembrie 2016 de Zinaida Greceanâi, după ce Igor Dodon a fost ales şef al statului şi a depus mandatul de lider al PSRM, au fost plătiţi pentru presă şi pentru materiale promoţionale – 3.198.578 de lei. Spre exemplu, această sumă este echivalentă cu sursele financiare în 2017 pentru întreţinerea tuturor coşurilor de gunoi din municipiul Chişinău.

Deşi susţine că nu a cheltuit niciun leu pentru deplasările în străinătate, nu este clar din ce bani, în iunie, curent, a plecat la Moscova o delegaţie de partid, din componenţa căreia făceau parte lidera PSRM, Zinaida Greceanâi, asistentul său, Adrian Albu, secretarul executiv al formaţiunii, Vlad Batrâncea, şi Ambasadorul R. Moldova la Moscova, Andrei Neguţa. Delegaţia s-a întâlnit cu preşedintele Partidului „Edinaia Rossia”, Dmitri Medvedev, semnând un Acord privind cooperarea interpartinică.

Zero donaţii, subvenţii generoase

Fără nicio donaţie şi doar din subvenţiile statului îşi asigură existenţa şi Partidul Liberal (PL), condus de Mihai Ghimpu. În Raportul depus la organul electoral, PL spune că a primit din partea statului în acest an 2.200.000 de lei, dar că mai avea în cont 3.800.000 de lei din subvenţiile pentru 2016. A cheltuit PL în primele şase luni mai puţin de un milion de lei, iar cei mai mulţi bani, 298.000 de lei, spre deosebire de alte formaţiuni politice, i-a investit nu în presă şi publicitate, dar pentru întreţinerea sediilor, 27 la număr.

Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) raportează venituri de aproape 11.000.000 de lei. Asemeni bugetelor PL şi PSRM, cel al liberal-democraţilor este format aproape în totalitate din subvenţiile primite din partea statului pentru succese înregistrate la scrutinele parlamentare şi locale şi numai 291.350 de lei reprezintă donaţii sub formă de servicii sau cotizaţii de membru al partidului. Cu zero donaţii în cont, PLDM, condus de Viorel Cibotari, a cheltuit în şase luni peste 2.300.000 de lei, iar jumătate din această sumă a ajuns la cei 27 de angajaţi ai partidului. Alte 390.000 de lei constituie plata pentru întreţinerea sediilor, iar „utilizarea automobilelor personale în scop de serviciu” a golit bugetul liberal-democraţilor cu peste 260.000 de lei.

Cheltuielile primarilor „penali”

Partidul primarului de Orhei, care la 21 iunie s-a ales cu o sentinţă de condamnare pentru escrocherie şi spălare de bani, dar care se află în libertate, a avut un buget de peste un milion de lei. Mai mult de jumătate din această sumă reprezintă donaţia din partea „Dufremol” SRL, firmă care a aparţinut omului de afaceri până în 2015, dar care acum este administrată, cel puţin în acte, de către Ilona Şor. Despre aceasta, presa a scris că ar fi mama vitregă a liderului „Partidul Şor”. În timp ce Ilan Şor se afla în arest la domiciliu, partidul a investit peste 294 de mii de lei pentru presă şi materiale promoţionale.

Un alt partid al cărui lider este cercetat penal a investit a investit bani în imaginea sa din presă. Deşi Renato Usatâi se află mai bine de nouă luni în capitala Federaţiei Ruse, după ce autorităţile de la Chişinău au emis un mandat de arest pe numele său într-un dosar de tentativă de omor, cei 7.483 de membri ai partidului „Partidul Nostru” şi-au achitat, se pare la timp, cotizaţiile, contribuind cu o sumă de 1,3 milioane de lei în bugetul formaţiunii. Alte 986 de mii de lei PN le-a obţinut drept subvenţii de la stat în acest, iar alte 2,2 mil. lei lei, partidul declară că le are în conturi încă din 2016. Pentru presă şi materiale promoţionale, partidul primarului de Bălţi a achitat peste 1,6 mil. de lei.

Bugete modeste

Venituri şi, respectiv, cheltuieli modeste raportează Partidul Popular European din Moldova (PPEM), al vicepreşedintelui Parlamentului, Iurie Leancă. Cele 62.759 de lei constituie donaţiile a 18 persoane, printre acestea nu se regăsesc însă liderul partidului sau vicepreşedinţii, ci doar trei membri ai biroului permanent: Artur Bânzaru, Adrian Duca şi Iulian Rusu. Primii doi au contribuit cu câte cinci mii de lei, iar ultimul – cu 2500 de lei.

Două partide extraparlamentare, de asemenea, declară sume modeste. Partidul „Acţiune şi Solidaritate” condus de Maia Sandu, raportează un buget de 376.024 de lei, format aproape în totalitate din donaţii sub formă de bani sau servicii, iar partidul „Platforma Demnitate şi Adevăr”, în frunte cu Andrei Năstase, spune că a rămas în cont cu doar o mie de lei în cont după ce a cheltuit, în mare parte pentru întreţinerea sediilor şi pentru materiale promoţionale, 303 mii de lei.