Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   Milioanele de la Eurovision

Milioanele de la Eurovision

5,6 milioane de lei au intrat în conturile Companiei publice Teleradio Moldova, din publicitate, în ultimii trei ani, în urma organizării şi difuzării Eurovision-ului în perioada 2014-2016. Aproape toată această sumă a fost cheltuită pentru organizarea concursului, fiind achitată cota de participare, premiile, salariile şi diurnele prezentatorilor şi juriului, cheltuielile de deplasare, arenda utilajului sau procurarea diverselor mărfuri. În total, în ultimii 3 ani, beneficiul final al companiei publice a fost de aproximativ 860 mii de lei.

Un document contabil în care este redată informaţia cu privire la veniturile şi cheltuielile efective pentru organizarea şi desfăşurarea Eurovision-ului în perioada 2014—2016 de către Compania publică Teleradio Moldova, obţinut de ZdG, demonstrează că, în perioada concursului, compania a încasat 5,6 milioane de lei din publicitate. La final, însă, au rămas în conturi aproximativ 860 mii de lei. Cei mai mulţi bani din publicitate au venit în 2015 – 2,47 milioane. În 2014, în conturile companiei publice au ajuns 1,85 milioane, iar în 2016 – 1,26 milioane de lei. Practic, toţi banii au fost însă cheltuiţi pentru diverse servicii sau materiale. În 2014, de exemplu, beneficiul final al Companiei Teleradio Moldova a constituit 110 mii de lei, în 2015 – 734 mii, iar în 2016 – doar 14,5 mii de lei.

Sute de mii de lei pentru remunerarea muncii şi achitarea cotei de participare

Cheltuielile au fost diverse. Cea mai mare parte din bani s-a plătit pentru chiria utilajului, a echipamentului de sonorizare, a vestimentaţiei pentru prezentatori, a mobilei, aparatelor de fum sau pentru închirierea spaţiului. În total, aproximativ 2,17 milioane de lei. Achitarea cotei de participare şi difuzare a costat, în total, 652 mii de lei. Astfel, în 2014, s-au plătit 187,5 mii de lei, în 2015- 188,7 mii, iar în 2016 – 276,1 mii de lei. În ultimii doi ani, s-a achitat şi pentru „transmisiuni multilaterale” ceva mai mult de 300 mii de lei. O sumă similară a fost achitată pentru remunerarea muncii – 580 mii de lei. În calitate de premii s-au dat 188 mii de lei în 2014, 249 de mii în 2015 şi doar 6,4 mii – în 2016. Juriul a fost şi el plătit cu 37,4 mii în 2014, cu 16,5 mii în 2015 şi cu 22 mii de lei în 2016, iar prezentatorii cu sume care au variat între 3,5 mii şi 11,5 mii de lei. În 2015, s-au achitat alţi 25 mii de lei „conform contractelor televoting”, fără a se specifica destinaţia banilor.

Deplasarea echipei spre oraşul care a găzduit competiţia a necesitat cheltuieli în sumă de aproximativ 570 mii de lei în 2014-2016, majoritatea banilor fiind alocaţi pentru cazare – peste 310 mii de lei. Cei prezenţi la finalele Eurovision din 2014-2016 au primit şi diurne în valoare de 17,5 mii de lei în 2014, 55 mii în 2015 şi 29 mii în 2016. 150 de mii de lei s-au achitat şi pentru biletele de avion pentru deplasările la Copenhaga, Viena şi Stockholm. În 2015, aproape 3 mii de lei s-au plătit pentru „schimbarea actelor lui Cojocaru Vitalie”, directorul Departamentului Marketing şi Publicitate de la Teleradio Moldova. În 2015 şi 2016, 23 mii de lei şi, respectiv, 15 mii s-au plătit pentru „asigurare cu fani”. Pentru flori, apă, ceai, hârtie sau saci s-au achitat în ultimii 3 ani peste 25 mii de lei.

„Este mai mult un concurs de imagine”

Olga Bordeianu, preşedinta Companiei Teleradio Moldova, ne-a cerut o scrisoare oficială pentru a discuta despre detaliile financiare privind organizarea ediţiei Eurovision din acest an. Pe site-ul Companiei Teleradio Moldova, în planul achiziţiilor pentru 2017, conform necesităţilor Companiei Teleradio-Moldova, se estimează că cheltuielile vor atinge suma de 670 mii de lei, organizatorii precizând că se va încerca diminuarea acestora. Totodată, în lista de cheltuieli preconizate nu este încă indicată achitarea cotei de participare şi difuzare. „Rentabilitate financiară, sigur, acest concurs nu poate aduce, dar el este rentabil din punct de vedere al imaginii, pentru că este unicul concurs internaţional, european, unde putem participa cu un efort, să zic, minim financiar, pentru că, până la urmă, efortul e mare. E un concurs la care poate participa oricine. E o pistă de lansare pentru tinerii artişti, care pleacă acolo pe cheltuielile noastre. E un concurs de imagine. Noi nu avem de câştigat financiar nimic, doar imagine pentru ţară. Nu câştigăm nimic din proiect, mai ales în ultimul an, pentru că e criză şi adunăm bani strict pentru cheltuieli necesare la producere”, susţine Leonid Melnic, şeful Departamentului Producţie de la Moldova 1, instituţie care organizează şi difuzează acest show.

La rândul său, Nicolae Spătaru, preşedintele Consiliului de Observatori (CO) al Companiei Teleradio Moldova, crede că, şi în continuare, R. Moldova trebuie să participe la Eurovision, precizând că, la mijloc, e vorba şi despre „imaginea ţării”. Întrebat de ce, în ultimii ani, în preselecţiile pentru Eurovision nu participă cele mai bune voci ale R. Moldova, Spătaru a menţionat că „acestea sunt principiile democraţiei. E un concurs, cineva câştigă”. Preşedintele CO a subliniat că aspectul financiar aferent participării la acest concurs nu a fost discutat la şedinţele Consiliului pe care-l prezidează.

Melodia care va reprezenta R. Moldova la Kiev

Trupa SunStroke Project, cu piesa „Hey Mamma”, va reprezenta R. Moldova la Eurovision Song Contest 2017, care va avea loc în luna mai, la Kiev, Ucraina. Ei au fost aleşi în urma notelor juriului şi televotingului, obţinând 22 de puncte. Tot 22 de puncte au acumulat şi Ethno Republic&Surorile Osoianu, doar că regulamentul prevede că învingători se declară cei care au acumulat cele mai multe puncte de 12 din partea juriului. Astfel, SunStroke Project, cu piesa „Hey Mamma”, sunt desemnaţi să plece la Kiev. Aceştia vor evolua în prima semifinală, care este programată pentru 9 mai. Finala concursului Eurovison e programată pentru ziua de 13 mai. În acest an, în concurs s-au înscris 43 de ţări. Sun Stroke Project a reprezentat R. Moldova la Eurovision, împreună cu interpreta Olia Tira, în 2010, calificându-se în finală, unde au obţinut locul 22.

https://www.youtube.com/watch?v=PURiL3zvMWY

R. Moldova participă la Eurovision începând cu 2005. Atunci, fiind reprezentată de trupa Zdob şi Zdub cu melodia „Boonika bate doba”, s-a clasat pe locul 6 cu 148 de puncte, obţinând cea mai bună clasare pentru Moldova în cadrul acestui concurs. De atunci, reprezentanţii R. Moldova doar au regresat. În ultimii 3 ani, aceştia nu au reuşit să se califice în finala competiţiei.