Principală  —  Blog  —  Diaspora   —   „Mie şi după trei ani…

„Mie şi după trei ani de Irlanda îmi venea să mă duc pe jos acasă”

Plăcinte, sarmale, pâine de casă, vin fiert, doine, dans și mult soare în suflet. Ce altceva le-ar mai trebui moldovencelor de pe coasta de Est a insulei irlandeze pentru a ieși din rutina zilnică și a reveni imaginar pentru câteva ore acasă?

După amiaza zilei de 14 aprilie curent a fost una de suflet pentru aproape treizeci de mame și bunici de la Dublin. În ciuda vântului supărat și a norilor iernatici, grădina Nadiei Bîrcă, moldoveancă stabilită în Irlanda de peste 10 ani, a emanat căldură datorită evenimentului pe care l-a găzduit, „Șezătoarea ca la mama acasă”. Evenimentul a fost organizat, după cum ne-am obișnuit, de către Natalia Luncaș-Ionel, Irina Frunză și Irina Galbura, fete care trudesc asemeni unor furnicuțe la proiectul „Mama în .IE” , a cărui site a fost lansat tot în această zi.

„Site-ul va fi noua platformă de informare/promovare pentru mamele în .ie și a fost creat după sloganul „Mama în .IE sunt EU” (www.mamainie.eu) tocmai pentru toate femeile care se identifică cu această stare, emoție, identitate și prezent”, spune Natalia, creatoarea acestei comunități.

Șezătoarea în sine a fost una ieșită din comun, având drept scop principal comunicarea dintre mamele prezente și legarea prieteniilor. Acestea și-au împărtășit experiența anilor trăiți departe de casă, fricile și durerile prin care au trecut, bucuriile, realizările pe care le-au avut, dar și planurile de viitor.

  • „De 18 ani sunt aici. Cel mai mult mi-au lipsit prieteniile adevărate, lipsite de un interes ascuns”.
  • „Mie şi după 3 ani de Irlanda îmi venea să mă duc pe jos acasă. Atât de tare mi-era dor de casă. Acum sunt bine”.
  • „Azi, părinții mei au petrecut-o şi pe sora mea. Ea a plecat în Germania cu familia. Părinții au rămas doar cu fratele. Mi-e foarte dor de ei”.
  • „Eu m-am îndrăgostit la prima vedere de Irlanda. A fost greu, dar să mă întorc nu vreau”.
  • „Eu ador natura din această țară. Probabil, tiroidei mele îi place cel mai mult aici, nu-mi mai face probleme”, au menționat participantele la eveniment.

Gazda a fost cea care a divulgat secretele pâinii de-acasă, pâinea copilăriei noastre, coaptă cu maia, pâine ecologică, unicele adaosuri fiind dorul de casă și dragostea.

Cristina Țărean, conducător artistic  al Grupului Vocal „Trăistuță”, a dezmorțit atmosfera prin cântece de voie bună, dar nu înainte de a atinge corzile sensibile ale sufletului de emigrant cu o doină.

Galina, membră și ea a grupului „Mama in .IE”, ne-a vorbit despre violența domestică, despre impactul acesteia asupra femeii, copiilor și posibilități de depășire, iar Natalia ne-a informat despre campania de prevenire a violenței domestice în diasporă, care va fi demarată în vara anului 2019, pentru că: „vocea „Mama în .IE” a crescut și vrem să o folosim la ceva cu adevărat util”, ne spune ea.

De data aceasta, gradina încăpătoare a gazdelor i-a permis Irinei Galbura să invite fetele la dans pe iarba de smarald, care nu a mai văzut atâta lume dornica de horă până în acea zi. Ca de fiecare dată, de imaginea evenimentului s-a ocupat Daniel Gherasim, fotograful proiectului, care recent a început să descopere Irlanda prin ochii camerei sale de luat vederi.

Toată această atmosferă a fost condimentată cu bucate tradiționale, aduse de către fiecare gospodină, bucate care au rămas să fie cordonul de legătură dintre Patrie și prezent, dintre dor și viitor.

Întâlniri de suflet, șezători, ateliere cu diferite tematici, toate aceste evenimente organizate departe de casă ne unesc, ne fac mai puternici, mai plini de viață, ne atenuează din dor sau ni-l înmulțesc, ne fac mai încrezători că într-o zi vom reuși să revenim pentru a schimba ceva acasă sau vom contribui la schimbări de aici, din țara adoptivă, dar nu vom uita nici pentru o clipă unde ne sunt rădăcinile.

Cu mult dor,
Evelina Comendant,
Irlanda