Mesagera de 71 de ani

250-mesgPoştaşii sunt cei mai vechi mesageri din lume. Pare simplu, la prima vedere, să mergi din casă în casă ca să duci scrisori şi telegrame. Dar cum e să străbaţi zeci de kilometri pe jos în fiecare zi? Valentina Uşurelu are 71 de ani şi e mesagera orăşelului Ialoveni de un deceniu. Aduce  zilnic facturi, ziare şi scrisori la 2000 de case.

Pe înserate, când zgomotul oraşului dispare, când praful străzilor se potoleşte, se aud doar paşii grăbiţi ai poştăriţei şi foşnetul ziarelor, pe care le alege la fiecare poartă din geanta plină cu presă, scrisori şi facturi. Este ora cinci seara, iar ea îmi spune că mai are să ajungă la vreo sută de case. Este obosită, are ochii înroşiţi, mâinile ridate de cărat geanta, dar e cu chef de vorbă.

Tanti Valea, cum este cunoscută în Ialoveni, a venit din raionul Slobozia, satul Hlinaia, în Ialoveni încă din anul 1978. A lucrat la staţia sanitaro – epidemiologică locală timp de 10 ani. Îi place foarte mult să lucreze cu oamenii şi astfel şi-a făcut repede prieteni. În 1999 i s-a propus să muncească la poştă. A acceptat deodată, căci cunoştea foarte multă lume din localitate. De atunci, tanti Valea nu şi-a luat concediu niciodată, zice că nu a avut nevoie. Poate că o să îşi ia nişte zile libere acum, să meargă la mormântul soţului ei în Transnistria, decedat cu 8 ani în urmă.

Parcuge zilnic mulţi kilometri pe jos. “Dacă am de dus facturile pentru lumină, atunci fac şi câte 10 km pe zi”. Spune că s-a obişnuit cu traseul şi nu are probleme de sănătate. “Nu mă dor picioarele. Nici spatele. Am doar o singură problemă: diabetul zaharat”.

Vinerea geanta e mai grea

Deşi drumurile pe la cele câteva sute de case, puse cap la cap, sunt foarte lungi, nu ar risca să îşi ia o bicicletă. Chiar a primit una cu câţiva ani în urmă şi a cedat-o unui invalid, care la fel lucrează factor poştal. Se ajută între ei, când nu reuşesc să acopere tot oraşul cu distribuirea corespondenţei. “Avem 6 sectoare la 4 poştaşi. Nu are cine lucra. Tineretul nu vrea să muncească cu un salariu de 800 de lei”, explică ea originea problemelor acestei meserii.
Geanta poştăriţei este ca un sac, mare şi neagră, cu o curea lată şi ruptă la margini. “Uneori are şi 16 kg, mai ales vinerea. Dar eu mă străduiesc să nu car totul deodată. Câteodată mai merg şi sâmbăta prin sat să împart ce nu am reuşit.”.

Cea mai mare răspundere pentru Valentina este împărţirea pensiilor şi a banilor ce vin de peste hotare. La întrebarea dacă nu se teme să umble seara cu geanta plină de bani, spune că ce a avut de tras a trecut deja. Cu 3 ani în urmă, într-o noapte de septembrie, când aşezase frumos ultimul ziar în ultima poartă, a simţit că cineva o pândeşte. Prima mişcare a ei a fost să strângă geanta în braţe, ca să nu-i ia cineva banii. Avea pensii de vreo 6000 de lei. Însă bărbatul era pregătit pentru atac, căci o lovi cu ceva foarte tare în cap. Tanti Valea spune că şi acum ar vrea să-l întâlnească ca să-l întrebe cu ce a lovit-o. După mai multe lovituri, geanta i-a fost smulsă din mână şi dusă a fost cu tot cu pensii. Poştăriţa a fost transportată la spital, direct în sala de operaţii. S-a trezit a doua zi, cu tot capul bandajat, dar cu gândul la pensionarii ce o aşteaptă. A lăsat spitalul în aceeaşi zi şi s-a întors la muncă.

“Am venit la serviciu repede şi primul lucru pe care l-am făcut: am scos banii de la cărticica de economii. Aveam strânşi ceva bani pentru construcţia casei. Nu puteam să las bieţii oameni fără pensii din cauza mea.” Hoţul nu a mai fost prins, deoarece nimeni nu s-a interesat, spune tanti Valea. Dar cu toate astea, îi place ceea ce face şi nu se gândeşte încă să renunţe. Banii din pensie şi din salariu îi strânge pentru iarnă, când cumpără lemne şi cărbuni. Nu se plânge de nimic, ba chiar îşi compară ritmul de viaţă cu cel al unei studente. “Vin seara acasă şi parcă îmi vine să zbor. Mănânc cartofi prăjiţi sau crenvurşti, doar sâmbăta şi duminica fac supă sau borş. Apoi mă pregătesc de ziua următoare: pun toate scrisorile în rând, după case, ca să-mi vină mai uşor.”

Poştăriţa are o propunere pentru a uşura munca de poştaş, în general: să fie create puncte locale ( lădiţe) pentru fiecare sector, unde totul să fie adus cu maşina. Apoi poştaşul să distribuie totul. Este consumat mai puţin timp şi se obţine o mai bună organizare a muncii de poştaş.

“Există şi oameni nemulţumiţi. Dar eu îi respect pe toţi şi le răspund frumos”. Se supără când poştăriţa întârzie cu o zi să le aducă ziarul. Dar tanti Valea îi înţelege. Cel mai plăcut şi surprinzător lucru i s-a întâmplat anul trecut, într-o seară de aprilie, când terminase de împărţit ziarele, câţiva localnici au ieşit în stradă şi au felicitat-o cu ocazia zilei de naştere.” Mi-au urat multă sănătate şi mi-au spus că le place cum muncesc”.

De ziua Poştei, Valentina a lucrat ca de obicei. ” Poşta nu are bani să ne felicite, dar eu sunt mulţumită cu ce ne dau”. “Câteodată, şoferii de microbuz mai glumesc şi spun că merg mai repede ca rutiera”.

Natalia Dabija,
Şcoala de Studii Avansate în JurnalismPreluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

 1. Simona

  Cercetatorul RAY KURZWEIL: Bazandu-ne pe stiinta, in 20 de ani vom putea fi NEMURITORI …

  Citez din articolul Immortality only 20 years away says scientist:

  Cercetatorul Ray Kurzweil afirma ca oamenii ar putea deveni nemuritori in mai putin de 20 de ani, datorita nanotehnologiei si a unei intelegeri crescande a modului in care functioneaza organismul.

  Americanul de 61 de ani, cel care a anticipat descoperirea noilor tehnologii, afirma ca studiile asupra genelor noastre precum si dezvoltarea tehnologica sunt din ce in ce mai avansate.

  Conform spuselor sale, teoretic, datorita cresterii intelegerii noastre, nanotehnologiile capabile sa inlocuiasca multe dintre organele noastre vitale ar putea fi disponibile intr-o perioada de 20 de ani.

  Ray Kurzweil adauga faptul ca, cu toate ca afirmatiile sale pot parea fortate, pancrease artificiale si implanturi neuronale deja sunt disponibile.

  Kurzweil denumeste teoria sa Legea Rezultatelor Accelerate. In articolul sau din The Sun, el afirma: “Atat eu cat si multi alti cercetatori suntem convinsi ca in maxim 20 de ani vom avea mijloacele pentru a ne reprograma softurile vechi ale organismelor noastre pentru a sari peste si apoi pentru a reversa imbatranirea. Atunci, nanotehnologia ne va ajuta sa fim nemuritori.“

  “In cele din urma, nanobotii vor fi capabili sa inlocuiasca chiar si celulele sangelui si sa faca acest lucru de mii de ori mai eficient.“

  “In 25 de ani vom putea alerga la Olimpiada timp de 15 minute fara sa ne pierdem suflarea, sau sa ne scufundam in ocean ore intregi fara oxigen.“

  “Victimele atacurilor cardiace – cei care nu au profitat de gata disponibilele inimi bionice – vor conduce calm până la chirurg pentru o operaţie minoră, în timp ce sangviboţii lor îi vor ţine în viaţă.”

  “Nanotehnologia ne va extinde capacităţile mentale astfel încât vom putea să scriem un roman în numai câteva minute.“

  “Dacă vom dori să intrăm în realitatea virtuală, nanoboţii vor închide semnalele creierului şi ne vor duce oriunde vrem. Sexul virtual va deveni banal. Iar în traiul de zi cu zi, personaje holografice ne vor apărea în minte pentru a ne explica ce se întâmplă.“

  “Aşa că putem să aşteptăm cu nerăbdare o lume în care oamenii vor fi cyborgi, cu membre şi organe artificiale.“

  Iata si ce gasim in articolul Rich ‘may evolve into separate species’ (Bogatii ‘ar putea evolua intr-o specie complet diferita’)

  Cei mai bogati oameni ai planetei ar putea evolua intr-o specie complet diferita in viitor, gratie biotehnologiei si ingineriei genetice, a afirmat futurologul american Paul Saffo.

  Cei bogati ar putea deveni cyborgi in viitor.

  Paul Saffo, din San Francisco, afirma ca, in viitor, oamenii vor putea sa-si schimbe organele interne bolnave sau imbatranite cu altele noi, sa aiba acces la medicamente adaptate si sa foloseasca cercetarile genetice pentru a sti din timp daca sufera de vreo boala ereditara.

  Conform spuselor sale, lumea viitorului va reprezenta o fuziune intre biologie si tehnologie, unde munca va fi efectuata de roboti, masinile se vor conduce singure si organele artificiale vor fi mai bune decat cele reale.

  Comentariile lui Saffo vin la cateva saptamani dupa ce omul de stiinta Ray Kurzweil afirmase ca nemurirea se afla la doar 20 de ani distanta, multumita vitezei cu care avanseaza cercetarile in nanotehnologie.

  Dar Saffo afirma ca numai oamenii foarte bogati vor avea acces la aceste progrese. Si, astfel, evolutiile pot conduce la o separare a claselor, care va face ca super-bogatii sa evolueze intr-o specie complet diferita, care ii va lasa in urma pe cei mai putin instariti.

  “In 1980, a aparut computerul personal si astfel a schimbat lumea. In 1990 a aparut internetul. Urmatoarea mare inventie care va intra in viata noastra va fi reprezentata de roboti“, a afirmat el catre Sunday Times.

  “S-ar putea sa descoperim ca suntem total dependenti de aceste insecte electronice si ca nici macar nu suntem constienti de aceasta dependenta, pana cand nu se strica ceva.“

  “Cateodata ma intreb daca cei bogati pot trai, ca medie, cu 20 de ani mai mult decat cei saraci. Mai sunt 20 de ani pentru a castiga bani si a face economii. Ganditi-va la bogatia si la puterea si la avantajele pe care le transmiteti copiilor dumneavoastra.“

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *