Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   Meniu bogat, calorii puţine

Meniu bogat, calorii puţine

Echipa de monitorizare în campania „Cere socoteală pentru banii publici” a efectuat recent două vizite inopinate la Liceul Teoretic „Ion Creangă” şi la Gimnaziul de tip internat nr. 5 din capitală. Împreună cu câţiva reprezentanţi ai Direcţiei Generale Educaţie, Tineret şi Sport din Chişinău a fost verificată activitatea cantinelor şcolăreşti.

Am ajuns la Liceul „Ion Creangă” din Chişinău când copiii luau prânzul. Unii îşi ocupaseră deja locul la masă, aşteptând nerăbdători să guste din bucatele pregătite. Ceea ce a remarcat echipa de monitorizare a fost că în cantină era foarte curat, atât în încăperile unde se pregătea mâncarea, cât şi acolo unde se servea.

Curăţenie şi autorizări

Doamna Angela Fesun, metodistă la Secţia management preuniversitar din cadrul Direcţiei Generale Educaţie, Tineret şi Sport, spune că astfel de controale inopinate la instituţiile de învăţământ preuniversitar din capitală se fac deseori şi că nu s–a întâmplat să fie remarcate condiţii proaste de igienă în cantine. „Deoarece facem multe evaluări pe teren, adică în şcoli şi licee, pentru a stabili nivelul de organizare a alimentaţiei gratuite a elevilor în instituţiile de învăţământ preuniversitar din Chişinău, agenţii economici, adică combinatele şcolăreşti, respectă normele igienice”.

Acest fapt este stipulat şi în contractul încheiat de Direcţia Educaţie  şi agentul economic. Astfel, ultimul trebuie să aibă: autorizaţie sanitară, depozite autorizate, transport special, care să deţină revizia tehnică şi paşaport sanitar, iar lucrătorii să deţină controlul medical şi permisiunea de a activa în cantinele şcolăreşti.

Acest liceu este asigurat cu produse alimentare de Cantina „Râşcani ŞC”.

Cantitate – da, calorii – nu prea

În cantina Liceului „Ion Creangă” s-au cântărit toate bucatele pregătite, ca să se vadă dacă este respectată cantitatea menţionată în meniu. Iurie Aneste, revizor la DGETS, a afirmat că bucatele incluse în prânz corespundeau exact meniului după cantitate. Astfel, la prânz, meniul pentru un elev constituia: ciorbă cu fasole – 250 gr, fileu de găină împănat, rumenit – 40 gr, cartofi piure – 100 gr, ceai cu zahăr şi lămâie – 200 gr, pâine – 74 gr. Acest prânz costă 7 lei. Copiii care doresc să aibă un prânz mai diversificat trebuie să mai scoată din buzunar câţiva lei. La bucatele enumerate mai sus, în meniul cu plată adăugătoare mai erau servite un covrig împletit cu mac, o salată şi o bucată de portocală. Acest prânz costa 10 lei.

Dacă în ceea ce priveşte cantitatea cifrele s-au potrivit, numărul de calorii necesar unui copil la prânz nu era suficient. Astfel, prânzul unui copil trebuie să conţină 1200 de calorii, în timp ce acesta conţinea circa 700.
Acest meniu suplinea doar puţin peste jumătate din caloriile necesare unui copil la prânz.

Dora Gogoli, contabilă la DGETS, are o explicaţie pentru această insuficienţă de calorii. Ea afirmă că atunci când un meniu este mai sărac în calorii într-o zi, acestea se suplinesc în ziua următoare. Astfel, însă, apare un alt dezechilibru. Teoretic, ar însemna că meniul pentru prânzul următor ar putea conţine vreo 2000 de calorii.

Angela Fesun, metodistă la Secţia management preuniversitar din cadrul Direcţiei Generale Educaţie, Tineret şi Sport, menţionează că alimentarea elevilor constituie una dintre sarcinile Direcţiei şi este organizată în cadrul Întreprinderilor de stat de alimentaţie publică responsabile pentru alimentaţia elevilor (în continuare, „Combinatele şcolăreşti”).

Care copii mănâncă gratis?

În  municipiul Chişinău, sunt alimentaţi cu hrană caldă în cantinele şcolăreşti elevii instituţiilor preuniversitare, conform listelor prezentate de Direcţia Generală Educaţie, Tineret şi Sport şi de Direcţiile Educaţie, Tineret şi Sport din sectoare: micul dejun este gratis pentru elevii din clasele I–IV (preţul este de 6,00 lei pentru fiecare, bani alocaţi din bugetul municipalităţii), de prânz gratuit (la preţul de 7,00 lei pentru fiecare) beneficiază 20% din numărul total de elevi ai claselor I-IV, proveniţi din familii defavorizate, care frecventează grupa de meditaţie. Ceilalţi elevi sunt asiguraţi cu prânz contra plată, la solicitare. Totodată, în baza deciziilor luate de Primărie sunt asiguraţi cu prânz gratuit elevii care au suferit de tuberculoză.

La Liceul „Ion Creangă” din oraşul Chişinău, 60 de elevi beneficiază de prânz cald gratuit. Iulia Munteanu, directoare adjunctă pentru educaţie, spune că elevii au fost selectaţi în funcţie de starea materială a familiei. „Pentru fiecare copil s-a întocmit un dosar la care sunt ataşate acte ce dovedesc venitul lunar al familiei, componenţa acesteia şi acte medicale ce argumentează că elevul merită a fi alimentat gratis”.

Până la sfârşitul anului, echipa de monitorizare a Campaniei „Cere socoteală pentru banii publici” va evalua gradul de transparenţă a utilizării finanţelor publice de către autorităţile şi structurile municipale.
Campania face parte din proiectul „Monitorizarea şi controlul utilizării banilor publici la Chişinău şi Bălţi”, implementat de Asociaţia Presei Independente (API) cu suportul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova.

Lilia ZAHARIA-CRAVCENCO