Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   Medicina - un bolnav lovit

Medicina – un bolnav lovit

Dragă redacţie. Suntem un grup de medici care dorim să ne exprimăm îngrijorarea în legătură cu reformele pornite, stopate şi răsturnate din sistemul medical. Noua conducere a ministerului intenţionează mai multe reforme, dar care se pare că nu sunt discutate cu opinia medicală şi unele opţiuni ar putea să răstoarne conceptul de medicină europeană pe care ne-am dorit să îl implementăm în Moldova.

După cum cunoaşteţi, la sovietici în raion erau doi medici şefi: unul pe medicina preventivă şi altul pe spital. Cel pe spital se considera medicul şef al raizdravului şi conducea tot: urgenţa, spitalul, ambulatoriile, punctele medicale, farmaciile.

Aşa ceva nicăieri în lume nu se întâlneşte. De ce? Deoarece toate aceste servicii au scopuri şi obiective diferite. Spitalul trebuie sa fie concentrat pe boală şi tehnologii, medicina primară – pe sănătate, urgenţa – pe situaţii de criză.

În ultimii ani, graţie instituţiilor străine, care au venit cu consultări şi investiţii, s-au făcut ajustările corespunzătoare. Experienţa a arătat că lucrurile s-au îmbunătăţit de când urgenta este separată.

Cu medicina primară a fost destul de greu de schimbat, existând opoziţia şefilor de spitale  din raioane care după ce au pierdut de sub ei urgenţele nu mai doreau să piardă şi medicina primara.  Medicii şefi de speţă veche  pierdeau influenţa financiară şi chiar politică  la nivel de raion. Totodată, banii medicinii primare erau cheltuiţi iar doar pentru spital şi boli, medicii de familie fiinda impuşi să aducă mereu bolnavi pe paturile pustii ale spitalelor.

Nimeni nu era interesat să înţeleagă că medicina primară înseamnă prevenire şi profilaxie. Abia din 1 ianuarie 2008 toată medicina primara a fost scoasă de sub influenţa medicilor şefi de spitale.

Acum au autonomie 23 de Centre de Sănătate rurală, care se descurcă bine şi nu aleargă pentru fiecare ştampiluţă la raion. Doritori din regiunea rurală de a deveni autonomi sunt foarte mulţi, însă autorităţile comuniste nu au fost de acord cu reforma dată. Acum se pare că lucrurile iar sunt puse în dezbatere. Dorim o dezbatere deschisă în paginile ZdG despre reformă  şi beneficiul sănătăţii populaţiei.

Un grup de medici