Medicii sub atac

245-ambulantaSocietatea naţională de obstetrică şi ginecologie şi Societatea de anestezie şi reanimare îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu evenimentele de la Teleneşti, în urma cărora medici de la salvare au fost bătuţi şi traumatizaţi sever de către persoane civile în timp ce îşi îndeplineau misiunea, salvând vieţi în plină stradă.Este vorba de incidentul din 16 septembrie din raionul Teleneşti, când echipa medicală de serviciu s-a deplasat de urgenţă la un apel privind situaţia gravă a unei femei însărcinate.

În drum de la spitalul raional Teleneşti spre Chişinău, pacienta, care era în stare gravă, a început să aibă probleme de respiraţie. Era nevoie de intubarea acesteia. În acest timp, pe la ora 22.30, spre Teleneşti se deplasa o altă ambulanţă a aviaţiei sanitare. Echipele celor două maşini au încercat împreună să intubeze pacienta. La ambele maşini lucrau girofare.

În acest timp, un Geep a oprit lângă echipele de medici şi câţiva indivizi au început să agreseze medicii. Întâi au fost loviţi şoferii ambulanţelor, apoi medicii au fost bătuţi cu brutalitate. Medicul ginecolog din ambulanţă a fost bătut cu pumnii şi cu picioarele, până şi-a pierdut cunoştinţa, după care a fost aruncat în drum. De asemenea, medicul reanimatolog a fost lovit cu cruzime. Un medic are acum leziuni grave, altul are un hematom puroiat la spate.
Suntem nedumeriţi şi indignaţi de faptul că până în ziua de azi nu a urmat nicio reacţie a autorităţilor faţă de o crimă atât de gravă comisă împotriva unor medici. S-a intervenit cu brutalitate şi cu forţa atunci când îşi îndeplineau misiunea de serviciu. Din informaţiile pe care le deţinem, se pare că nu a fost intentat un dosar penal împotriva agresorilor, nici ancheta nu a demarat. Există însă mai multe relatări despre faptul că, la locul incidentului, s-au aflat şi lucrători ai poliţiei. A doua zi, medicul de gardă a raportat poliţiei despre persoanele traumatizate.

Echipa de medici a avut o misiune foarte complicată în acea noapte. Pe de o parte, a trebuit să se ocupe de femeia însărcinată, care era dusă la Chişinău la Centrul Mamei şi Copilului. Pe de altă parte, doi medici se simţeau foarte rău în urma bătăilor. Unuia dintre ei i se suspecta traumatizarea splinei. Astfel, medicul, fiind în stare gravă, a mers să spitalizeze pacienta care, după conflictul de la Teleneşti, se simţea şi mai rău.

Ulterior, doi medici au fost spitalizaţi la Spitalul Salvării. Unul dintre ei, în urma tomografiei, a fost diagnosticat cu fractura oaselor capului. Ambii au numeroase hematome şi echimoze.

În numele Societătii medicilor de obstetrică şi ginecologie şi al Societăţii medicilor de anestezie şi reanimare şi al Ligii medicilor din R. Moldova, aducem la cunoştinţa opiniei publice despre această crimă comisă împotriva medicilor şi despre o tăcere şi mai criminală din partea organelor de drept asupra acestui caz.

Adresăm acelaşi demers şi conducerii R.Moldova, solicitând să nu admită ca incidente de acest fel să rămână nesoluţionate, lăsând medicii să aleagă dacă mai pot sau nu salva oameni în condiţiile în care viaţa lor este pusă în pericol. Opinia medicală este foarte îngrijorată de cele întâmplate la Teleneşti şi aşteaptă o clarificare publică din partea organelor abilitate. Cerem identificarea celor vinovaţi de acest incident şi pedepsirea lor în confomitate cu legea.

Valentin Friptu,
preşedintele Societăţii de obstetrică şi ginecologie,
Sergiu Şandru,
preşedintele Societăţii de Anestezie şi ReanimarePreluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *