Mazilit de Oboseală, uns de Amnistie şi MET

Timp de opt ani, Cecilia Sârbu a deţinut funcţia de director al liceului teoretic din satul Frumuşica, raionul Floreşti. În urma unui concurs organizat de Ministerul Educaţiei şi Tineretului (MET), funcţia de director a fost ocupată de ex-directorul aceluiaşi liceu, Vladimir Tomacinschi, Ceciliei Sârbu interzicându-i-se să participe la concurs pe motiv că mai are trei ani până la pensie.

Timp de opt ani, Cecilia Sârbu a deţinut funcţia de director al liceului teoretic din Frumuşica, Floreşti. O dată la patru ani, MET organizează concursuri pentru funcţia de director al liceelor din R. Moldova. La 14 iulie, la liceul din Frumuşica a avut loc un concurs pentru ocuparea funcţiei de director. Candidaţi la acest post au fost Cecilia Sârbu – directorul liceului, Elena Munteanu – director adjunct al liceului, Vladimir Tomacinschi – ex-director, şi Lidia Tomacinschi – profesoară de matematică, soţia fostului director.

Fals în acte pe motiv de oboseală

La 17 iunie 2001, pe când deţinea funcţia de director, Vladimir Tomacinschi a introdus date false în certificatul de absolvire al unei eleve. El a majorat notele la disciplinele şcolare, falsificând semnătura directorului adjunct.

În şedinţa de judecată, Tomacinschi şi-a recunoscut vina, motivând că era într-o “stare de oboseală în legătură cu maladia de care suferă”. Acţiunile lui au fost calificate în baza art. 189 Cod Penal RM (1961), fals în acte publice. Articolul respectiv prevedea “privaţiune de libertate pe un termen de până la doi ani sau amendă de până la cinci sute de salarii minime, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la cinci ani”.

În sentinţa de judecată se mai arată că, dat fiind faptul că “inculpatul şi-a recunoscut vina pe deplin, s-a acceptat aplicarea în privinţa acestuia a Legii cu privire la amnistie în legătură cu aniversarea a X-a de la proclamarea independenţei R. Moldova (6.08.2001)”. În actul judecătoriei s-a mai arătat că infracţiunile au fost comise până la publicarea actului de amnistie şi că inculpatul este invalid oncologic de gradul II. Din aceste considerente, instanţa a aplicat art.1, lit.e şi art. 2 al Legii privind amnistia.

Unul se retrage, iar altul nu este admis

În ziua desfăşurării concursului, cei patru candidaţi s-au prezentat la MET. Comisia pentru concurs era formată din şapte persoane. Maria Panfil şi Valentina Tudos, ambele profesoare la liceul din localitate, au făcut parte din acea comisie. Panfil spune că, din start, i s-a părut suspect acest concurs. “Deşi concursul era anunţat încă de la începutul anului, a fost amânat până după alegerile parlamentare”.

Galina Bulat, viceministra MET, a fost aleasă drept preşedintă a juriului. Panfil spune că atunci când Galina Bulat a auzit că sunt patru candidaturi pentru postul de director, aceasta a spus: “Mai vedem în privinţa uneia dintre ele”. Când a ajuns la dosarul Ceciliei Sârbu, viceministra a întrebat cum de aceasta a putut să aplice pentru concurs, dacă are trei ani până la pensie”. Conform regulamentului cu privire la organizarea şi desfăşurarea concursului pentru ocuparea funcţiei vacante de conducător al instituţiei de învăţământ preşcolar, primar şi secundar, nu are dreptul să prticipe la concurs. “Galina Bulat a cerut să se voteze pentru excluderea Ceciliei Sârbu din concurs. Regret că am votat, dar ni s-a spus în aşa mod, încât am înţeles că trebuie să procedăm conform regulamentului”, explică Panfil.

Când Cecilia Sârbu a fost eliminată din concurs, Lidia Tomacinschi, care este şi soţia lui Vladimir Tomacinschi, şi-a retras candidatura pentru postul de director. Astfel, în concurs au rămas doar două persoane. Cele două profesoare spun că “totul a fost făcut ca să semene a concurs”. Elenei Munteanu i-au fost adresate întrebări multe şi complicate. În schimb, lui Vladimitr Tomacinschi i s-au adresat doar două întrebări, una dintre ele fiind: “Dacă va ajunge director de liceu, ce va face?” În timp ce i se adresau întrebări lui Tomacinschi, viceministra a ieşit. Când a revenit, a întrebat: “Nu aţi finalizat încă?”. Astfel, pentru postul de director de liceu a fost ales Vladimir Tomacinschi.

Cecilia Sârbu susţine: “Nimeni nu m-a anunţat, nici de la MET, nici de la Direţia raională de învăţământ Floreşti, că nu am dreptul să particip la concurs. Nu mi-au arătat nici regulamentul. Consider că acest concurs a fost planificat, ştiindu-se din start că Tomacinschi va obţine postul”.

În anunţul publicat în ziarul “Univers Pedagogic Pro” este specificat că, la dosar, candidaţii trebuie să prezinte un certificat medical ce ar confirma starea psihică şi fizică a candidatului. “Tomacinschi are certificat de invaliditate de gradul II şi îi este contraindicat să activeze. El, însă, a trecut concursul, cum e posibil aşa ceva?”, se întreabă Sârbu.

Întrebat dacă este posibil să fie acceptat pentru postul de director al unei instituţii o persoană care are certificat de invaliditate de gradul II, Nicolae Lungu, de la Direcţia resurse umane, secretariat şi relaţii cu publicul MET, ne-a întrebat dacă suntem siguri că Tomacinschi are certificat medical, după care a spus: “Noi nu cunoaştem despre ce fel de certificat este vorba”.

Nu vă legaţi, totul a fost democratic

Solicitat să comenteze situaţia, Vladimir Tomacinschi a declarat că, conform regulamentului, toţi cetăţenii R. Moldova au dreptul de a participa la concursuri şi de a ocupa anumite funcţii. “Acest concurs a fost liber şi democratic. Toţi au votat deschis. Nimeni nu a votat pe ascuns. Eu am fost ales pe cale democratică în funcţia de director”. Totodată, Tomacinschi ne-a întrebat de ce vrem să scriem despre concursul pentru ocuparea postului de director al liceului din Frumuşica. “Vă spun să nu vă legaţi. Totul a fost corect şi democratic. Consultaţi mai bine pagina web a MET şi vedeţi regulamentul”, ne-a indicat Tomacinschi.

Din cancelaria MET, la tel. 234449, funcţionara cu care am vorbit nu a dorit să se prezinte, spunându-ne doar că “Regulamentul cu privire la ocuparea postului de director în instituţiile de învăţământ e în vigoare, dar că nu este plasat pe pagina web a ministerului. El se găseşte la orice instituţie de învăţământ, din orice localitate. Regulamentul a fost făcut cu ceva timp în urmă şi nu ştiu dacă cineva o să vi-l dea, pentru că el nu este în variantă electronică”.

Deşi MET spune că fiecare instituţie de învăţământ are acest regulament şi că toţi candidaţii trebuie să cunoască prevederile regulamentului, Cecilia Sârbu susţine că nu a ştiut despre acest regulament până în momentul în care a venit la concurs.

Veronica RUSSU


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

3 comentarii

 1. Democratia democratica

  Democratia moldoveneasca este asemanatoare cu democratia chineza. insa Chinezii mai au de cistigat, macar economic. Asa ca e mare smecherie cu concursurile la noi. Se face totul cu cumatrii si cu nanasii.

 2. Cicilica

  Cit se poate atita de mintit lumea??? Sirbu cu “gasca sa” cite prostii au facut in anii cit a fost “directrisa” s-a intrebat cineva? In schimb ea prea bine le stie pe toate! Ar fi mai bine sa analizeze cele facute si apoi sa birfeasca pe altii!!!

 3. Adevărul

  După cum se înţelege, Cicilică nu vrea să deosebească adevărul de bîtfă.Este caracteristic persoanelor cu boală de scaun şi post.Ce numeşti tu Cicilică bîrfă,fapte concrete argumentate prin documente oficiale ?!!! Ruşine sa-ti fie !!!!.
  Referitor la activitatea D-nei Sîrbu Cecilia şi cei care-i numeşti tu “gaşcă”- sînt acei care au pus baza personalităţilor care au dus şi duc faima Ţarii noastre pe glob,care au depus străduintă şi au deschis Liceul Teoretic în Frumuşica – ceia ce pe timpul lui Tomacinschii cînd era director , se străduiea sa transforme şcoala medie în gimnaziu . Şi despre ce prostii vorbeşti tu Cicilică.Nu despre acele care le-a turnat Tomacinscii cu “fustele” lui la Sectia Raională Învătămint Floreşti,Consiliul Raional,Procuratură,M.E.T.
  si Preşedenţie şi în urma controlului frontal
  care a durat mai mult de jumate de an nu s-a depistat nici o încălcare.Dacă să vorbim despre
  P R O S T I E apoi Tomacinschii V.ar trebui să nu uite despre faptele sale…….!!!,că trăim
  într-o Ţară mică şi vîntul ridică colb şi pe loc, dar ajunge şi de la sud la nord.
  Referitor la restrictia MET-lui cu vîrsta de 4 ani pîna la pensionare la directorii participanti la concurs ,tocmai se primeşte ca în vorba populară:” Cineva îi cineva-dar cineva
  nui cineva”. Spre exemplu-şeful Secţiei Raionale de Învăţămînt Floreşti – este pensionar; Şeful raionului Floreşti-pensionar;
  apropo Prezidentul Tării tot e pensionar.Unde măi Cicilică e echitatea socială???.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *