Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   Mărturisire: Am luat banii pensionarilor

Mărturisire: Am luat banii pensionarilor

Fosta şefă a oficiului poştal din comuna Cruzeşti a declarat pentru ZdG că a falsificat, în mod repetat, 25 de semnături ale unor pensionari, încasând astfel ilegal 46 mii de lei. În timp ce se desfăşura ancheta penală, ea a plecat la lucru în Rusia pentru a le restitui banii păgubiţilor. Actualmente femeia se află în arest la domiciliu până la pronunţarea sentinţei judecătoreşti.

Procuratura sectorului Ciocana a remis în instanţa de judecată cauza penală de învinuire a şefei Oficiului Poştal din comuna Cruzeşti, informează Procuratura Generală. Potrivit procurorilor, aceasta, folosind situaţia de serviciu, a falsificat semnăturile pensionarilor în dispoziţiile de plată a pensiilor. Ilegal, şi-a însuşit suma de 46903 lei, bani care-i erau încredinţaţi, comiţând o infracţiune descrisă în Codul Penal astfel: „Delapidarea averii străine, săvârşită cu folosirea situaţiei de serviciu, se pedepseşte cu amendă în mărime de la 500 la 1000 unităţi convenţionale sau cu închisoare de la 4 la 7 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 2 la 5 ani”.

Aliona Mihalachi a lucrat în funcţia de şefă a Oficiului Poştal timp de doi ani. Avea în responsabilitate cheile de la seiful oficiului în care se păstrau banii pentru pensii. Femeia în vârstă de 38 de ani s-a confruntat cu probleme personale şi avea datorii către anumite persoane. Spune că n-a dorit să ia un credit bancar pentru a-şi rezolva problemele din moment ce banii din seif se aflau la îndemâna sa. „Unii dintre pensionari veneau la poştă după pensie. Care nu se prezentau, le primeam eu şi le dădeam acasă. Este încălcarea legii, dar… înţelegi”.

Fosta şefă a Oficiului Poştal susţine că dezvăluirile în cazul dat s-au produs după ce o comisie de la Poşta Moldovei a efectuat un control de serviciu. „Acum un an sediul Oficiului Poştal se afla în şcoală. În ospătăria şcolii am făcut şi nunta fetei. Baloanele şi covoarele pentru nuntă le-am dus în oficiu cu o zi înainte de a începe nunta. Au făcut un control de la Poşta Moldovei şi m-au întrebat de ce ţin covoare şi baloane la poştă. Am primit o mustrare. Mi-au zis că, dacă mai fac o încălcare, sunt demisă din funcţie. Tot în acel timp au efectuat un control asupra documentaţiei. Au constatat că lipsesc bani din casă. De aceea, m-au dat afară. Eu ştiam care era problema la poştă. Şi dacă nu se făcea documentaţia, poate că reuşeam să pun banii în casă”, a povestit sursa citată.

Mihalachi a precizat că pensionarii din comună aveau încredere în ea. „Am semnat în locul lor pentru că mulţi bătrâni aveau încredere în mine. De aceea semnăturile le făceam eu. Cu suma de 46903 lei puteam să-mi fac o casă bună şi să duc un trai decent. Dar altul a fost motivul. Am avut probleme familiale, iar salariul de 700 de lei nu-mi ajungea. M-am despărţit de soţ şi acum cresc trei copii”, ne-a explicat Aliona Mihalachi.

În timp ce se desfăşura ancheta, femeia era plecată la Moscova cu scopul de a lucra, ca la întoarcere să aibă posibilitatea să le restituie banii pensionarilor. „Pe 27 octombrie m-am întors. Şi pe 5 noiembrie aveam bilet să merg din nou la Moscova. Dar anchetatorul Sergiu Cazacu mi-a reţinut paşaportul şi biletul”. Verdictul judecătoresc în cazul dat urmează a fi pronunţat în septembrie curent. Astfel, dacă hotărârea va fi favorabilă pentru fosta şefă, aceasta pretinde că se va întoarce la Moscova, căci, după cum spune ea, chiar şi bagajele cu haine sunt acolo.

Femeia se află în arest la domiciliu până la pronunţarea hotărârii judecătoreşti. Sursa citată ne-a spus că nu se teme de verdictul judecătoresc. „Sunt gata la orice, numai să mă lămurec cu lucrul ista. La judecată am să recunosc că am falsificat semnăturile. Am să-i spun judecătorului că am să le restitui banii. Dar în Moldova eu nu pot să fac atâţia bani şi cred că am să merg la Moscova.”

Primarul de Cruzeşti, Nicon Scurtu, a declarat pentru ZdG că la primărie n-au fost înregistrate petiţii din partea pensionarilor. „Petiţiile sunt la poliţie. Poşta nu se află în subordinea noastră”. Întrebat dacă în comună au fost cazuri similare cu cel de la poştă, primarul a răspuns că aceasta este o întâmplare unică. De altfel, ofiţerul de urmărire penală, Sergiu Cazacu, a subliniat că dosarul în care este implicată Aliona Mihalachi se examinează în judecată.

10 septembrie. Ora 14:00. Oficiul Poştal din Cruzeşti este închis. După mai multe apeluri şi bătăi la uşă, mi-a deschis actuala şefă a Oficiului Poştal, Tatiana Iosob. Cu toate că ora mesei este indicată în intervalul 12:25–13:00, Iosob îşi prelungea pauza de masă. Aceasta a replicat că se simte rău, de aceea s-a încuiat în sediul oficiului. Ne-a mai spus că bătrânii care vin la poştă pun în discuţie mai puţin cazul Alionei Mihalachi, pentru că au alte probleme.

Iurie SANDUŢA