Principală  —  IMPORTANTE   —   Martorii lui Iehova despre avort,…

Martorii lui Iehova despre avort, divorţ şi venituri

ZdG a lansat o serie de articole cu participarea reprezentanţilor confesiunilor religioase din R. Moldova despre subiecte considerate controversate în societatea noastră. Pentru a elucida asemănările şi diferenţele, am decis să le adresăm reprezentanţilor confesiunilor religioase din R. Moldova câte cinci întrebări – privind căsătoria între persoanele de acelaşi gen, avort, divorţ, moarte, dar şi veniturile bisericilor. Am început acest serial având o discuţie cu un preot creştin-ortodox – parohul Bisericii „Sfântul Dumitru” din Chişinău, Pavel Borşevschi – , după care am discutat cu vicarul parohial de la Parohia Romano-Catolică „Providenţa Divină” din Chişinău, Petru Ciobanu, cu principalul rabin al Chişinăului şi Moldovei, Reb Iosef Abelskii, cu pastorul baptist Vasile Filat, apoi – cu preşedintele Ligii Islamice din Moldova, Sergiu Sochircă, cu conducătorul Bisericii lui Isus Hristos a Sfinţilor din Zilele din urmă, Sergiu Covali, şi cu pastorul adventist Andrei Moldovanu. În acest număr prezentăm consideraţiile la aceleaşi subiecte ale reprezentantului cultului religios „Martorii lui Iehova”, Victor Dornicenco.

Despre divorţ. „Da, în cultul nostru se acceptă divorţul. Pentru aceasta există doar un singur motiv, menţionat la Matei 19 – acolo este indicat că cine divorţează de soţia lui din alte motive decât fornicaţia, adică relaţiile sexuale în afara căsniciei, acela comite de fapt un adulter. Deci, dacă celălalt partener, care este nevinovat, doreşte în acest caz să divorţeze, are tot dreptul şi sigur că nu va fi nicio obiecţie”.

Despre avort. „În privinţa avortului, Biblia spune foarte clar că Dumnezeu preţuieşte viaţa oricărei fiinţe, fie că este vorba de un embrion sau de o fiinţă născută, vie. Încă la Psalmul 139 cu 16, a fost indicat că „ochii tăi m-au văzut când eram doar un embrion”, cuvintele lui David. Deci, el a considerat că anume aceste cuvinte spun foarte clar că pentru Dumnezeu chiar şi viaţa acestui embrion este sacră. Şi asta este poziţia biblică, deci noi nu adoptăm, practic, în cazul acestor chestiuni poziţiile noastre. Acceptăm ca adevăr în ultimă instanţă ceea ce spune Biblia”.

Sediul din Chişinău al cultului Martorii lui Iehova

Despre moarte. „Noi considerăm că moartea, în primul rând, este sfârşitul vieţii omului. Aşteptăm învierea celor morţi, dar, totodată, nu credem că după moarte o fiinţă continuă să trăiască. Ea se află, de fapt, în starea pe care putem să o descriem ca un somn adânc. Şi chiar în Biblie, la Ecleziast, se spune că cei vii sunt conştienţi că vor muri, dar cei morţi nu sunt conştienţi de nimic. Deci, de fapt, persoana încetează să existe, deşi aşteaptă învierea morţilor, după care va fi precum în Paradis aici, pe Pământ. Noi nu credem în sufletul nemuritor, cum cred alte religii”, precizează Dornicenco.

Despre căsătoriile LGBT. „Biblia spune foarte clar că căsătoria este unirea a două persoane – una de sex masculin şi alta, de sex feminin. În Geneză se spune că atunci când a fost creată prima fiinţă umană, mai întâi Adam şi apoi Eva, Dumnezeu a spus: „Va lăsa bărbatul pe tatăl său şi pe mama sa şi se va lipi de soţia sa, şi vor deveni o singură carne”. Apoi, Isus a menţionat că aceasta este, de fapt, o unire a două persoane de sex bărbătesc şi de sex femeiesc. Prin urmare, noi considerăm că căsătoria este posibilă doar între două persoane, una de sex masculin şi alta de sex feminin”.

Despre venituri. „Noi nu avem taxe, nu avem cotizaţii de membru, lucrarea noastră este finanţată în exclusivitate din donaţii benevole pe care le fac membrii organizaţiei sau cultului nostru, sau acele persoane care vin la întrunirile noastre. În fiecare lăcaş de cult sunt amplasate cutii de donaţie, iar cine doreşte poate să facă acea donaţie pe care o consideră necesară. Noi, în primul rând, punem accent pe instruirea spirituală a membrilor cultului nostru. Deci, nu dorim ca ei să vină din cauza anumitor cadouri sau a altor beneficii. Dar, totodată, nu îi vom lăsa, de exemplu, în cazul unor dezastre naturale să rămână fără casă, fără ajutor. Cu siguranţă, în astfel de cazuri, oferim şi ajutor financiar, dacă este nevoie. De asemenea, îl putem ajuta pe cineva care se află sub pragul sărăciei, dar o vom face la nivelul comunităţilor locale. Noi avem donaţii şi din partea celor care se află peste hotare, şi din partea altor organizaţii religioase care fac donaţii în susţinerea cultului nostru”, conchide Dornicenco.

***

Din numărul total al populaţiei care şi-a declarat religia la ultimul recensământ (2 611,8 mii de persoane), 96,8% s-au declarat ortodocşi. Din rândul persoanelor de altă religie fac parte baptiştii (creştinii evanghelici baptişti), care reprezintă 1,0%, Martorii lui Iehova, cu o pondere de 0,7%, penticostalii, într-o proporţie de 0,4%, adventiştii de ziua a şaptea, cu o pondere de 0,3%, şi catolicii – de 0,1%. Ponderea persoanelor care s-au declarat atei şi fără religie (agnostici) a fost de 0,2%. 193 mii de persoane nu şi-au declarat religia, reprezentând 6,9% din populaţia R. Moldova, potrivit Biroului Naţional de Statistică.

Libertatea practicării religiei în R. Moldova este garantată şi protejată de Constituţie. Articolul 31 din Constituţie stabileşte că libertatea conştiinţei este garantată. Ea trebuie să se manifeste în spirit de toleranţă şi de respect reciproc. Cultele religioase sunt libere şi se organizează în temeiul statutelor proprii, în condiţiile legii. În relaţiile dintre cultele religioase sunt interzise orice manifestări de învrăjbire. Cultele religioase sunt autonome, separate de stat şi se bucură de sprijinul acestuia, inclusiv prin înlesnirea asistenţei religioase în armată, în spitale, în penitenciare, în aziluri şi în orfelinate.