Mamele în lupta pentru copii

Drepturile femeilor în R. Moldova sunt încălcate zilnic. Acestea sunt maltratate de propriii soţi, sunt alungate din casele lor şi le sunt luaţi cu forţa copiii. Încălcarea drepturilor femeilor continuă şi în instanţa de judecată, unde legea pare a fi scrisă pentru oricine, dar nu şi pentru ele.

Pe 28 mai 2013, Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CtEDO) a condamnat R. Moldova în cauza Eremia şi alţii v. Moldova, în legătură cu violarea art. 3 (interzicerea torturii şi a tratamentelor inumane), art. 8 (viaţa privată şi de familie), art. 14 (interzicerea discriminării) ale Convenţiei Europene pentru Drepturile Omului (CEDO). Acesta este însă unul dintre multele cazuri când femeile sunt discriminate şi supuse unui tratament inuman. Nu fiecare dintre aceste cazuri, însă, ajunge la CtEDO.

Nu m-a lăsat în pace până am leşinat

Pe adresa ZdG a venit o scrisoare de la Ala Pârgari, în care femeia se plânge că fostul soţ ar fi alungat-o de acasă şi i-ar fi luat copilul în vârstă de şase ani. Când am contactat-o, Ala se afla la spital împreună cu băiatul său, care suferise recent o intervenţie chirurgicală. Ala spune că în familie au existat mereu certuri, dar problemele au început atunci când soţul a plecat la muncă la Moscova. Timp de trei luni n-a primit nicio veste de la el. “Era supărat că n-am mers şi eu cu el. Spunea să las copilul la mama şi să plecăm împreună, dar băiatul trebuia operat de hernie. N-am vrut să-l las. După vreo trei luni, mi-a spus că-i trebuie divorţ, că are altă femeie şi că nu mai are nevoie de mine”, relatează Ala.

Acum, cei doi nu pot împărţi nici casa, nici copilul. Ala locuieşte în casa mamei sale, deoarece fostul soţ nu-i permite să intre în locuinţă, deşi, potrivit legii, ea are aceleaşi drepturi ca şi el. Mai mult, femeia spune că este ameninţată cu moartea, dacă se apropie de casă. Cei doi au divorţat în noiembrie 2010, însă femeia a fost alungată din casă cu mult înainte de divorţ. Ala spune că a fost scoasă cu forţa din casă, fiind bătută cu bestialitate. “De când m-a bătut, împreună cu părinţii lui, nu am mai fost acasă. Mai întâi mi-a spus că dacă scriu casa după tatăl lui, o să-mi permită să rămân. Eu n-am vrut. E casa noastră. De ce s-o scriu pe tatăl lui? I-am spus că pot s-o scriu pe mămica mea. Când a auzit, s-a înfuriat şi a început să mă bată cu mâinile, cu picioarele. M-a lăsat în pace doar când am leşinat”, declară femeia.

Când şi-a revenit, Ala spune că bărbatul a dezbrăcat-o din hai-nele însângerate şi le-a dat foc în mijlocul ogrăzii, apoi a încuiat-o în casă. “Atunci am stricat sticla de la geam, am sărit pe fereastră şi am ieşit aşa, bătută şi însângerată, nu aveam nici telefon la mine, să cer cuiva ajutor, şi era oră târzie. Vecinii, chiar de aud strigăte, se tem să se implice. Am ieşit la drum şi am rugat un şofer să mă ducă până la Făleşti”, îşi aminteşte Ala. Când a văzut cum arăta, bărbatul a dus-o gratis. La Făleşti, s-a dus direct la poliţie. În consecinţă, soţul ei a achitat câteva amenzi, după care a fost eliberat.

Părinţii se ceartă, copilul suferă

Deşi după divorţ, potrivit deciziei judecătoreşti, copilul a rămas cu mama, aceasta a decis să nu împiedice colaborarea dintre tată şi fiu, ca să participe în egală măsură la educarea lui. “Îl duceam ori de câte ori îmi cerea, dar el cu părinţii săi îmi învăţau băiatul să spună că nu vrea să se întoarcă la mine”, afirmă Ala Pârgari. Cu toate că, la telefon, băiatul îi spunea ceea ce era învăţat, când îşi vedea mama, mereu îi alerga în cale. “Mă îmbrăţişează strâns-strâns şi, de fiecare dată, spune că se simte mai bine la mine”, relatează Ala.

Deşi femeia îi permite fostului soţ să-şi vadă fiul oricând va dori, problemele apar atunci când vine să-l ia acasă. Acesta nu vrea să-l restituie mamei. În astfel de momente femeia îşi aminteşte de insistenţele bărbatului să lase copilul la mama ei exact atunci când trebuia operat, dar şi faptul că nu a ţinut cont de recentele plângeri ale băiatului că are dureri, care l-au adus iarăşi la spital. “Am să-l iau cu sila. Eu am să-l cresc. Aşa îmi spunea. În acest răstimp, băiatul şedea cu durere şi el nu făcea nimic”, explică femeia. Cât timp s-a aflat băiatul în spital, potrivit Alei, tatăl n-a venit să-l vadă şi nici nu a sunat să afle cum e starea fiului său.

Mai mult, Ala Pârgari spune că, din iulie 2012, fostul soţ nu a achitat nici pensia alimentară pentru întreţinerea copilului. “Copilul creşte. Are nevoie de hăinuţe, de mâncare. În plus, e cam bolnăvior şi trebuie să respecte dieta”, subliniază mama băiatului. În timp ce femeia speră să găsească o soluţie ca să-şi poată creşte fiul, dar şi să-şi găsească un acoperiş deasupra capului, iar fostul ei soţ continuă s-o ameninţe, cel care suferă cel mai mult este copilul, care nu pricepe de ce părinţii lui nu se pot înţelege.

Copilul are 1 an şi 4 lui, iar mama nici nu ştie cum arată

Avocaţii susţin că sunt frecvente cazurile când taţii, fiind mai influenţi sub aspect financiar, încearcă să obţină drepturi exclusive asupra copiilor, să le excludă pe mame din procesul de educaţie sau chiar să le alungă din casele construite în doi. Avocata Violeta Gaşiţoi afirmă că, în practica sa, a cunoscut mai multe cazuri de acest gen. Unul dintre cele mai răsunătoare, totuşi, ar fi cel care a ajuns şi la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CtEDO). După divorţ, tatăl a luat copilul, care avea doar cinci luni. De atunci, mama nu şi-a mai văzut fiul. Au trecut deja 11 luni, dar femeia nu are acces la copilul său.

“Acum băiatul are 1 an şi 4 luni, iar mama nici nu ştie cum arată copilul său. Direcţia pentru Protecţia Copilului spune că nu poate face nimic. Poliţia chiar nu face nimic, pentru că persoana este una influentă, procuratura – la fel”, spune Violeta Gaşiţoi, avocata femeii. Deşi, la 19 ianuarie 2013, Curtea de Apel Chişinău a decis ca băiatul să fie transferat imediat Iuliei Tocarenco, mama sa, hotărârea nu a fost executată nici până în prezent. Motivul invocat e că nu poate fi găsit tatăl copilului, care ar fi dat în căutare.

Pe de altă parte, însă, avocata susţine că poliţia nici nu-l caută, ceea ce sugerează că ar exista interese ascunse. Violeta Gaşiţoi învinuieşte autorităţile de tergiversarea soluţionării acestor cazuri. “Aceste litigii sunt complicate, pentru că autorităţile nu acţionează prompt. Nu acţionează în interesul copilului, ci se tratează, într-o oarecare măsură, în funcţie de influenţa unuia sau altuia dintre părinţi. La noi, oricum, statul este unul corupt, şi chiar foarte corupt”, afirmă avocata.

Nici nu ştim exact dacă băiatul mai este în ţară

În cazul menţionat mai sus, Violeta Gaşiţoi a constatat, în timpul procesului, că tatăl copilului este o persoană influentă. “S-a demonstrat deja că soţul a plătit poliţiştilor, procurorilor, pentru ca să i se arunce tinerei stupefiante şi să fie, ulterior, reţinută. Noi am demonstrat înscenarea. Scopul era ca mama copilului să fie reţinută şi să nu se prezinte la timp la şedinţa de judecată”, explică avocata. Dacă n-ar fi fost demonstrată înscenarea, ar fi fost deschis dosar penal pentru stupefiantele găsite şi atunci, deja în mod “legal”, s-ar fi decis că copilul nu poate rămâne cu mama sa.

Recent, a avut loc un alt incident. Soţul şi socrul au urmărit femeia, creându-i câteva situaţii de accident rutier. Iulia Tocarenco a reuşit să se prezinte la Comisariatul de Poliţie, unde a depus o plângere, menţionând numerele maşinii, pe care a reuşit să le memoreze. Astfel, s-a constatat că este maşina procurată recent de către fosta sa soacră. Acest lucru s-a întâmplat iarăşi în ajun de judecată, pentru ca să poată împiedica prezentarea în instanţă.

Deşi Curtea de Apel a emis decizia că băiatul trebuie să fie cu mama lui, acest lucru deocamdată nu este posibil, pentru că tatăl copilului nu se prezintă în instanţa de judecată şi nu este cunoscută locaţia acestuia, dar nici a copilului. În prezent, el este dat în căutare, iar copilul se presupune că ar fi cu el. “Din păcate, nici nu suntem la curent dacă băiatul mai este în ţară sau nu şi nimeni nu ne răspunde la această întrebare. Pe de o parte, este tatăl, o persoană influentă, cu bani. Pe de altă parte, este mama, o persoană simplă, care n-are posibilitate să “cumpere” procurorii, judecătorii sau chiar instituţiile statului”, subliniază Violeta Gaşiţoi.

Cazul a ajuns la CtEDO

Acest caz, spre deosebire de cel al Alei Pârgari, a ajuns la CtEDO. “E primul caz în R. Moldova în care CtEDO, la 14 februarie 2013, în termen de o lună, a comunicat Guvernului cererea şi i-a acordat doar 30 de zile ca să-şi expună observaţiile. Am finalizat toate comunicările şi aşteptăm decizia CtEDO. Aici va fi cu siguranţă o condamnare pe plan procedural”, afirmă avocata. Guvernul, la rândul său, nu a putut explica deciziile luate de instituţiile statului în acest caz.

Sancţiunile aplicate tatălui sunt nesemnificative. E vorba despre amenzi contravenţionale în sumă de 100—200 de lei, în baza art. 64, Cod Contravenţional, pentru că i-a interzis mamei să-şi vadă copilul. “În fiecare lună, el avea câte două-trei contravenţii, dar încălcarea nu era stopată. Ca atare, o sancţiune trebuie să prevadă şi stoparea unei ilegalităţi. În cazul respectiv, nu există nicio stopare”, declară avocata Gaşiţoi. Chiar dacă există o decizie a Curţii de Apel şi, conform Codului Penal, poate fi pornită urmărirea penală, Comisariatul de Poliţie a refuzat să o iniţieze. Avocatul a contestat această decizie şi este în aşteptarea unei hotărâri judecătoreşti.

Violeta Gaşiţoi susţine că litigiile de acest gen ar putea fi soluţionate imediat, dacă s-ar acţiona prompt şi dacă nu ar exista corupţie. Cazul dat părea unul simplu, mai ales că băiatul avea o vârstă fragedă şi era sugar, având nevoie să fie alături de mama sa. “Dar, atunci când mama s-a adresat la poliţie şi a anunţat că socrii i-au luat copilul, poliţia nu a întreprins nimic, pentru ca, ulterior, acest caz să dureze luni în şir”, menţionează avocata, sperând că acesta va fi soluţionat cât mai curând.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

  1. observator

    Nu numai drepturile femeilor sunt incalcate ci si drepturile barbatilor la educatia copiilor sunt incalcate de catre fostele sotii.In 99% de cazuri indiferent de probe prezentate se da cistig de cauza sotiilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *