Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   Mama i-a părăsit, iar viaţa…

Mama i-a părăsit, iar viaţa tatălui e ameninţată de cancer

Moldova, atât de mică şi neputincioasă, a ajuns în situaţia în care îşi pune cetăţenii la grea încercare, provocându-i la lupta pentru supravieţuire. În această „competiţie” a fost înscrisă şi familia Grama, din satul Hârtopul Mic, Criuleni.

Vladimir Grama îşi creşte de unul singur cei doi copii: Ion de 10 ani şi Victoria de 8 ani. Pe lângă greutăţile cu care se confruntă, fiind nevoit să joace rolul de tată şi mamă în acelaşi timp, bărbatul luptă şi cu o boală grea – cancer tiroidian.

Părăsiţi de mamă

Mergând pe drumuri înguste, cu gropi, de zici că au fost bombardate zile la rând, şi prin praful care se ridică atunci când trece vreun automobil, ajungem, în sfârşit, în satul Hârtopul Mic, Criuleni, situat la o distanţă de doar 25 de kilometri de Chişinău. Hoinărind pe ulicioare cu case vechi sau în proces de construcţie, ne întâlnim cu Victoria, o fetiţă de opt ani, blondă, cu faţa uşor arsă de soare, care tocmai ieşise din magazinul din centrul satului, purtând sub braţ o pâine feliată şi mâncând cu poftă o îngheţată de fructe.

„Mă aşteaptă tata. Aţi venit la noi?”, ne întreabă Victoria, arătându-ne drumul spre casa cu poarta albastră, jerpelită. „Nu mai ţin minte cum arată mama, nu am văzut-o nici nu ştiu de când”, ne spune ea, în timp ce deschide poarta şi e întâmpinată de tatăl său. Vladimir, abătut, o completează: „Dar nici nu are cum să-şi mai aducă aminte de mama, pentru că era foarte mică atunci când soţia ne-a lăsat”. Tatăl fetiţei e un bărbat uscăţiv, cu privire caldă şi voce abia desluşită din cauza tubului din gât, care i-a fost fixat după o intervenţie chirurgicală cauzată de cancerul tiroidian de care suferă. Trecem prin curte, unde se plimbă gâşte şi găini şi un câine pitic care aleargă după ele. După care, bărbatul deschide uşa de fier, care a fost cândva de un maro-închis, iar acum este de un ruginiu şters, topit sub razele soarelui. „Băiatul a ieşit la plimbare, dar trebuie să vină acuşi”, ne spune Vladimir, aducând câteva scăunele, pe care le pune într-o cameră mică ce are rolul de hol şi bucătărie. Rafturile sunt pline cu borcane pe jumătate goale, lângă plită stă butelia de gaz, iar frigiderul, care nu mai funcţionează, e folosit în calitate de dulap, depozit pentru legume… „Avem apă în robinete, bine că nu trebuie să o cărăm, că ne-ar fi mai greu”, explică bărbatul, deschizând robinetul ca să vedem cât de puternic este jetul de apă. După care ne invită într-o excursie prin casă.

536-copil12„Mă rog să reuşesc să-i cresc…”

„Ion învaţă foarte bine. Este curios. Nu există niciun lucru pe care să nu încerce să-l desfacă şi să vadă cum este făcut. Am încredere în el şi în viitorul lui”, ne spune cu mândrie bărbatul. „Mai mult îmi fac griji pentru Vica, este fetiţă şi trebuie să înveţe bine, pentru că unei fete îi stă bine să fie deşteaptă şi harnică”, spune Vladimir uitându-se spre Victoria, care scoate curioasă din rucsacuri rechizitele şcolare pe care i le-am adus. „A început să înveţe mai bine de anul trecut. I-am spus că, dacă va învăţa bine, va avea un viitor frumos. Eu am s-o ajut cât am să pot, dar mai departe va trebui să se descurce de una singură”, adaugă bărbatul. „Singurul lucru de care mă rog este să reuşesc să-i cresc, ca să nu rămână fără sprijinul meu”, explică tatăl.

Lunar, bărbatul trebuie să cumpere medicamente foarte scumpe. „Am renunţat la câteva dintre ele, ca să ne descurcăm. Ne mai ajută oamenii, dar mai dau şi eu cu sapa, cultiv câte ceva şi ne ajunge”, zice el.

„Copiii au devenit adevăraţi specialişti, ajutându-mă să-mi fac procedurile de dezinfectare a locului operat”, zâmbeşte Vladimir. „Vreau să devin medic, să le salvez vieţile oamenilor şi să-i fac fericiţi”, spune fetiţa, frământându-şi cu timiditate mâinile pe care le ţine în poală.

Natalia Rotaru, asistenta socială din satul Hârtopul Mic, susţine că familia Grama primeşte un ajutor social lunar de 500 de lei. „Oamenii din sat încearcă să-i ajute cu ce pot. Şi primăria se implică. Persoanele care află de nevoile acestei familii nu rămân indiferente. Recent, Vladimir a primit un ajutor social pentru procurarea medicamentelor şi i-a fost achitată o săptămână în care i s-au făcut investigaţii medicale. Acum, bărbatul are mare nevoie de un blender, pentru că nu poate înghiţi mâncare tare. Încercăm să soluţionăm şi această problemă, dar ia ceva timp”, ne spune asistenta.

R. Moldova este cea mai săracă ţară din Europa. Totodată, potrivit analizei „Criza economică – impact şi măsuri de răspuns”, economia R. Moldova trece printr-o criză marcată de reducerea consumului populaţiei, încetinirea creşterii volumului producţiei industriale, scăderea volumului producţiei agricole şi reducerea semnificativă a comerţului extern. Toate acestea au loc pe fundalul deprecierii valutei naţionale, creşterii semnificative a preţurilor şi imposibilităţii angajatorilor de a majora salariile. Ceea ce va face ca nivelul de trai al populaţiei să continue să scadă.

P.S. Menţionăm că familia Grama este una dintre familiile care a primit de la ZdG şi Flo-Master două rucsacuri pline cu rechizite şcolare.