Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   „Lupta” pentru o cană cu…

„Lupta” pentru o cană cu apă

„Calitatea proastă a apei a fost motivul pentru care am decis să facem un flashmob și să atragem atenția autorităților la problema persistentă cu care ne confruntam zi de zi”, ne spune Galina Maslincova, şefă a Direcţiei raionale a economiei din Taraclia.

Astfel, la 21 mai 2015, peste 150 de tineri care îşi fac studiile în liceele şi gimnaziile din oraşul Taraclia s-au adunat și au făcut un flashmob prin care au vrut să transmită un mesaj clar: nu le este asigurat dreptul vital – accesul la apă potabilă de calitate. Prin astfel de acțiuni, ei au solicitat guvernanţilor şi organelor competente abilitate reabilitarea râurilor şi promovarea valorilor şi standardelor europene de mediu. „Anume după această acțiune, Ambasada Bulgariei a aflat despre problema noastră și în scurt timp ne-au contactat și am devenit parte a acestui proiect de construire a centralelor de curățare a apei, în urma căruia, 30000 de persoane din raionul Taraclia vor beneficia de acces la surse sigure de apă potabilă”, explică femeia.

„Din 1000 l de apă doar 200 l pot fi folosiţi”

Apa nu e doar o nevoie universal umană, ci și un drept vital. În 2009, Parlamentul European a declarat apa drept „proprietate comună a omenirii” și a cerut statelor membre UE să garanteze că până în 2015 toate popoarele sărace vor avea acces la apă de calitate.

„În orașul Taraclia au fost construite două centrale de curățare a apei. De cea de a doua centrală vor beneficia circa 20 la sută din locuitorii orașului. Până acum, din 1000 de litri de apă doar 200 de litri puteau fi consumaţi”, explică Serghei Filip, primarul orașului Taraclia.

Cu asistența financiară a Ambasadei Bulgariei, în cadrul unui proiect realizat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), au fost inaugurate stațiile publice de distribuire a apei potabile în localitățile Valea Perjei, Albota de Sus, Cairaclia, Ciumai, Cealîc, Taraclia și Tvardița din raionul Taraclia. „S-a investit în localitățile care duceau o lipsă acută de apă potabilă. Asigurarea populației cu surse sigure de apă este o prioritate stringentă pentru raionul Taraclia, deoarece sistemele de aprovizionare cu apă din raion sunt deteriorate, iar cele peste 400 de fântâni publice de care dispunem sunt cu apă de proastă calitate. Este cert faptul că n-am fi reușit să realizăm aceste lucrări cu forțele proprii”, ne-a spus Chiril Tatarlî, președintele raionului Taraclia.

Un număr alarmant de maladii gastrointestinale

Calitatea proastă a apei a cauzat, în ultimii ani, un număr mare de îmbolnăviri. „Anual se înregistrează un număr alarmant de maladii gastrointestinale. Acestea sunt cauzate, în mare parte, de calitatea necorespunzătoare a apei”, susține Elena Caramalac, medic-șef al Centrului de Sănătate Publică din Taraclia.

„Dacă am reușit să aducem apă potabilă acolo unde era cea mai mare nevoie de ea și astfel să contribuim la prevenirea cazurilor de îmbolnăvire a oamenilor din regiune, înseamnă că acest proiect și-a atins scopul și este unul de succes. Sperăm ca împreună cu PNUD să realizăm și alte proiecte care vor contribui la dezvoltarea durabilă a R. Moldova”, a spus Petar Vâlov, Ambasadorul Republicii Bulgaria în țara noastră.

„Alimentarea cu apă și sanitația reprezintă premise importante pentru o dezvoltare durabilă și prosperă. Cu toate acestea, aproximativ 40% din populația R. Moldova nu are acces la surse sigure de apă potabilă și la sanitație. Acest lucru este îngrijorător și cere eforturi imediate și coordonate pentru a soluționa problema în cauză și a asigura accesul tuturor, atât sub aspect fizic cât și economic, la apă curată și la sanitație. Acest proiect vine cu o contribuție importantă în acest sens”, a menționat Dafina Gercheva, Coordonatoare Rezidentă ONU și Reprezentantă Rezidentă PNUD în R. Moldova.

Taraclia este un raion din sudul Moldovei, cu o populație de aproximativ 44.000 de persoane, dintre care două treimi sunt etnici bulgari.