Liniile fierbinţi care te pot ajuta

“Bună ziua. Aţi sunat la LINIA FIERBINTE. Apelul dumneavoastră este confidenţial”, cu acest generic s-a desfăşurat o nouă ediţie a Clubului de presă al societăţii civile, în cadrul căreia a fost abordată activitatea şi rezultatele înregistrate de liniile fierbinţi din cadrul Centrului “La Strada”, Coaliţiei Nediscriminare, Centrului pentru protecţia Consumatorilor din Moldova, Transparency Moldova, dar şi din cadrul unor instituţii de stat.

Orice persoană, indiferent de vârstă, ocupaţie, loc de trai, care a auzit sau s-a confruntat cu un caz de corupţie, încălcare a drepturilor consumatorilor, discriminare, trafic de persoane, migraţie, violenţă în familie, este încurajată să sune, gratuit, la una dintre liniile fierbinţi şi să beneficieze de consultanţa unui specialist. Discuţia cu persoana de la celălalt capăt al firului de telefon este secretă, iar numele este înregistrat doar cu acceptul persoanei.

Cele mai grave cazuri ajung în judecată

La linia fierbinte nediscriminare, lansată acum 5 luni, sunt înregistrate circa 100 de apeluri pe lună. Cel mai frecvent sunt comunicate cazuri de lezare a drepturilor omului. Mai bine de jumătate dintre apeluri se referă la nereguli în cadrul angajării în câmpul muncii, admiteri la studii sau accesării unor servicii. Cele mai grave cazuri legate de discriminare ajung în instanţa de judecată. În prezent, 2 dintre dosare au ajuns în judecată, fiind vorba de discriminare în bază de gen, a anunţat Mariana Gălescu, ofiţer de presă al Coaliţiei Nediscriminare.

Nicolae Misail, ofiţer de presă la Centrul Internaţional “La Strada”, a declarat că cel mai frecvent la linia fierbinte pentru combaterea traficului de finţe umane au sunat oameni care reclamau persoanele dispărute, iar în ultima perioadă sunt tot mai multe apeluri ce ţin de exploatarea sexuală a copiilor, de navigarea sigură în internet şi de violenţa în familie. Un sfert dintre apeluri solicită consiliere în legătură cu plecarea la muncă peste hotare.

“Mai multă seriozitate din partea instituţiilor abilitate”

“La linia fierbinte pentru protecţia consumatorilor sunt înregistrate anual 1000-1200 de apeluri. În consecinţă, a sporit seriozitatea instituţiilor abilitate să restabilească drepturile lezate ale consumatorilor”, a spus Denis Staruş, preşedintele Centrului pentru Protecţia Consumatorilor. El a mai menţionat că, de obicei, consumatorii reclamă marfa şi serviciile necalitative. În perioada rece a anului, sunt frecvente plângerile legate de majorarea tarifelor la servicii comunale şi litigiile între consumator şi furnizor. Concomitent, Centrul reprezintă în instanţe de judecată interesele consumatorilor.

Constantin Lazăr, de la Transparency International, a declarat că linia fierbinte “Tu poţi opri corupţia” este solicitată de minim 700 de cetăţeni anual. ONG-ul colaborează cu CCCEC şi împreună încearcă să soluţioneze cazurile.

“Cunoaşte ONG-ul care te reprezintă” este mesajul campaniei de sporire a vizibilităţii ONG-urilor din R.Moldova, lansată în februarie 2011 de către FHI 360, în cadrul programului Consolidarea Societăţii Civile în Moldova, finanţat de către Agenţia SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID). Prin acest mesaj, FHI 360 îndeamnă cetăţenii, autorităţile publice, mediul de afaceri, jurnaliştii, să cunoască ONG-urile din vecinătatea lor, să fie atenţi la activităţile desfăşurate de acestea şi la beneficile pe care munca ONG-urilor le aduc cetăţenilor.

Please follow and like us:

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

26 comentarii

 1. Iapara Gheorghe

  Buna ziua!Ma numesc Iapara Gheorghe a.n.06.05.1986 s.Verejeni r.Telenesti.Scriu acest mesaj in legatura cu faptul ca sotia Parascovia a.n.16.11.1989,a nascut “Tripleti”Iapara Sorina,Felicia si Bogdan nascuti pe data de 9 septembrie 2013.Pe linga “Tripleti”mai avem o fata de 3 ani a.n.25.03.2011,in total suntem 6 persoane care speram in sprijinul si ajutorul dumneavoastra,a oamenilor de buna credinta,avind in vedere ca situatia in familia noastra e dificila.Traim impreuna cu parintii si fratele mezinul,care are virsta de 22 ani si la rindul lui se va insura si va crea o familie.Practic suntem trei familii intr-o casa si locuim in doua odai care se incalzesc cu soba de lemne.Pe viitor copiii cresc si asa e strimt in camera in care locuimtoti 6. Sarcina a decurs normal. Ne asteptam la un baiat.La UZI in r.Telenesti s-a aratat “Gemeni”.A nascut la Orhei cu indreptarea de la Telenesti,doctoriinu se asteptau la “Tripleti”precum si noi.A nascut normal pe cale naturala.Am inteles ca a fost si televiziune,dar nu li s-a permis sa bublice noutatea. Pina acum mi-am intretinut familia,plecam la Rusia,dar de cind am aflat de “Gemeni” am ramas acasa sa-mi ajut familia.Banii imi ajungeau de trai dar nui si de pus deoparte pentru a ne construi o casa.Acum nu pot pleca la lucru crestem copiii.Noi nimic nu avem,totul ce este in gospodaria parintilor e al lor,di cauza asta am fost respinsi de 2 ori de la ajutor asistenta sociala. Ajutor banesc am primitde la r.Telenestipe data de 11.11.2013.ajutor material unic din fondul de rezerva a cons.raional in suma de 6.000 lei. Ministerul Muncii,Protectiei Socialesi Familiei pe data de 20.11.2013 ajutor banesc in suma de 8.000 lei. primaria 07.03 2014 4.500 lei banii se termina am toate cecurile. Avind in vedere ca numai pentru “Tripleti”lunar se cheltuie peste 3000 lei (mincare artificiala Nestogen)(pampers)sotia nu alapteaza,in afara de asta alimentatia pentru noi 3 pers.o haina o mai cirpim noi dar lumina,gazul (imbuteliat),apa,lemnele.etc. Se ajunge la o suma foarte mare de bani lunar cu toate ca economisim. Inca de acum incolo se incep cheltuielile mari iar totul e scump. Visul nostru de a munci pentru a avea o casa s-a surpat pe un timp indelungat. Acum pe primul loc ne sunt copiii ,darul de la Dumnezeu “Tripletii”si sora lor “Patricia”. Ne confruntam cu anumite greutati pe care le poate cunoaste cei care au trecut prin asta adica familii cu Gemeni Tripleti…adica nu dormim noptile ,mincam pe rind s.a.m.d Cu scopul imbunatatirii situatiei in familia noastra cu sprijinul si ajutorul dumneavoastrasi a tuturor celor care se v-or implica in aceasta situatie ,AVEM NEVOIE DE ORICE AJUTOR (si speram ca POATE visul nostru v-a deveni realitate ,cel de a avea un cuibusor al nostru ,unde v-om putea incapea cu toata Familia eu, sotia si 1+3 COPIII nostri) VA V-OM FI RECUNOSCATORI!!! CU STIMA SI RESPECT Familia Iapara.

 2. Ala

  Buna ziua!M-am adresat pe data de 14.08.2014 la ora 18.00 la spitalul din or.Donduseni(in blocul de primire) cu fetita de un anisor,avea o intoxicatie grava si o temperatura 39.6 Acolo nici nu au vrut sa cheme vri-un medic sa vada fetita,au spus ca suntem din alt raion si copilul rezista pina la Ocnita si n-au dreptul sa ne primeasca.
  Eram in apropierea Donduseniului deaceea am hotarit sa ne ducem acolo…

 3. Olga

  Salutari de la nordul tarii (Briceni)… am onoarea de a va scrie fiindca nu gasesc dreptate nicaieri si toata speranta e in d-stra. Problema mea consta in faptul ca am absolvit Colegiul Pedagogic (specialitatea invatamint primar), Facultatea de Filologie (profesor de lb. si lit. romana, filolog, etc)acum ami fac studiile de master, si chiar si am o experienta ca metodist la institutiile prescolare insa dupa ce am fost stat in concediu de maternitate si ingrijire a copilului nu ma pot reangaja nicaieri la serviciu . Nu inteleg care sunt criteriile de angajare fiindca scriind mai multe cereri la Directia Raionala de Invatamint totusi locurile sunt ocupate de persoane cu studii medii ( gimnaziu,-9 clase) sau fara studii de specialitate , mai sunt cazuri cind persoane de virsta pensionara au cite 2-3 disciplini de predare si nicidecum nu vor sa cedeze locul tinerilor specialisti . Unde ma pot adresa pentru a face dreptate , fiindca in asa situatii sunt mii de specialisti. Va multumesc din suflet

 4. Sergiu Mihailov

  Ma aflu in Kaliningrad federeatia ruseasca a fost reid cu amonu contra banditizmului meai luat pasapoartele la cine sa ne adresam in sectoru cela am fost ne trimit la FMS acola spun ca nus pasapoartele

 5. Sergiu Mihailov

  De pe data de 07.11.2014 meau fost luate pasapoartele si pina in ziua de azi 16.11.2014 nu avem pasapoartele la mina

 6. Mihai

  Am gasit intr-o sticla de coniac “Calarasi”divin ceva inauntru asemenia unui soarece dezolvat ! Sticla este sigilata cum sa procedez?
  Am cumparato de la Balti in preuna cu mai multe sticle si nnam observat aceasta?
  Unde ma pot adresa?

 7. anonim

  buna … as vrea sa va aduc la cunostinta si daca puteti sa verificati va rog un caz de tortura din r-nul. Glodeni.Unde comisarul de Glodeni impreuna cu alti colaboratori de politie si cunoscuti deai sai (prieteni de pahar) au torturat 2 tineri din acelasi raion.Aceasta intimplinduse in luna septembrie chiar in spatiul public, tinerii au fost agresati in prezenta mai multor persoane, insa au fost indimidati de acestea sa nu depuna marturie … vas ruga sa faceti lumina in acest caz

 8. Mariana

  Buna seara ma numesc Mariana nascuta la 18/01/1974 m’am adresat la linia ferbinte cu un mesag poi a fost la Chishinau si mama de persoana avem o problema ca nu reusim sa o rezolvam cu primarul satului Gura Camencii dom.Beiu Mihail a fost falsificate actele de pe imobil de pe numele mamei Vieru Larisa pe fostul meu sot Eromenco Sergiu si am cerut explicatie si i- am prezentat decizia curtei de apel chishinau dar dumnealui nici nu ia in consideratie ,atunci la ce se mai fac judecati la ce ne mai trebue avocati,ce rost are sa apelam la curtea de apel cind domnul primar hotaraste el in persoana cui si ce trebue sai dee va rog frumos sa luati masiri si sa interveniti e imposibil ca nu exsista legi la care domnul primar ar putea sa se supuna si sa nu mai poarte pe drumuri o sarmana vaduva si sa-si bata joc de ai va rog frumos

 9. tika

  Mariana dài foc la casa primarului…nu avea fricà…timpurile permit…vezi cum toti banditii is la conducere si numai NATISTII au drept la cuvint,deci e dizatru in toate directiile…nu te rusina…singe pentru singe,casà pentru casà 🙂 🙂 🙂

 10. Angela

  Vă rog ajutaţimi fata să găsească serviciu,sănt locuri în Edineţ la toate băncile dar spun că nu sunt,a depus avize peste tot dar nici un răspuns,acum un an

 11. Angela

  Vă rog ajutaţimi fata să găsească serviciu,sănt locuri în Edineţ la toate băncile dar spun că nu sunt,a depus avize peste tot dar nici un răspuns,acum un an

 12. Cristina

  Buna am o problema cu acte de la un apartament si o aură care mi se cuvine la cine sa apelez ca aici la noi in oras se face totul pin cunoscuți mici pragul nu te lasa sa treci ….ajutatima va rog frumos unde pot apela?

 13. митина наталья

  мне очень нужна ваша помощь я мать одиночка и собственая мать не ставить на прописку и я не могу ребенка устроить в школу я прошу мне помочь я работаю не официально я растила сама ребенка живу снимаю комнату мне тяжело все содержать и помощь на ребенка получила только до 1.5 мес

 14. Buna ziua as vrea sa va intreb une sa ne adresam pentru drepturile kopiilor nostri vreau mai inti sa va spun sityatiea am un baetel de 3 anisori lokuim in satyl drujneni raionul falesti gradinita nu avem in sat si suntem nevoiti sai dam in satyl de alatyrea pruteni.transport nu avem pliaka ku scoleri si vin tot ku ei kopii de la gradinita vin akasa la ora 3 ultima masa el nu o maninka si nici nu dorm la amiaza numai adorm si trebuie sai treziasca ca vine aytobuzul sai aduka akasa eu sa ma aranjezi la un lok de munka nu pot ca nam pe nimeni cine sami ia copilul la ora 3 acuma imi pun si ntrebarea pe ce sa traesc si kum sa ne deskurcam.daca nu avem niciun venit de ninkaeri.dar comunalele trebuie in fiecare luna platite vreu sa va intreb une sa ma adresezi ca sa facem rost de transport pentru kopii nostri. Sai aduka akasa si kare usi sa le deskidem suntem uitati in partile estia

 15. Marina

  Buna ziua!Am o problema.Am decis sa ne adresam catre asistentul social pentru a ne oferi ajutor ,deoarece eu mama cu copil minor(tatal nui)shi mama mea care are 63 de ani…pe pensia ei de 585 de lei e imposibil de a ne intretinem…am facut componentsa familiei in care fratele meu avind domicilui la Briceni de 11 ani. ..insa el figureaza ca e aici domiciliat in s.Cania R-ul Cantemir…asistenta sociala nu face nimic…nici interesul nu si-l da pentru a ne indruma cumva..ce e de facut…cui sa ne adresam??

 16. Anonymus

  Buna ziua, spumeti va rog in cazul unei posibele inselaciuni a unei firme de prestare a servicielor in cimpul muncii peste hotare, unde ma pot adresa ????

 17. Irina

  Ma numesk Irina..am vazut la voi in comentarii ca skrie persoane de orasul Glodeni…vreau sa va aduc la cunostinta..ca acola e porcarie si talharie adevarata in politie..in judecatorii…politia sint niste betivi si care vorbeak foarte urit cu oamenii din jur.care fac ce vreau si ameninta pe vine vrea daca ai neamuri prin politie atunci esti curat unde e dreptatea spuneti va rog..iar in judecatorie lucreaza niste judecatori care fac nedreptate care fac coruptie..toti sin inplikati acola sa vedeti ce case si masini de lux au judecatorii…va rog faceti odata dreptate acola

 18. Doamne ziarul de garda…oare cind veti face o publikatue buna despre or.Glodeni…oare undei dreprate akola…politisti is niste betivi si niste idioti care skurg bani din lume..iar judecata e plina de neamuri si tot e cu coruptie..oare kind va fi dreptate acola..kita lume merge pe la curtea de apel din chisinau prin procuraturi..ca nu vezi dreptare acola ..da numai zmulgere de bani…un dosar penal sal inkizi in judecatorie cuosta 4000 lei…plin imternetu de video..plin internetu de plingerere..iar lumea cea mai mare inkide ochii la tot…faceti dreptate va rog.

 19. Anonim

  Buna am o problemă nu stiu ce s-a mai fac soțul a avut un conflict în trafic nu e vinovat al doilea șofer la lovit a aruncat cu pietre soțul s-a se apere ea dat o palma și ea crăpat buza persoana data a fost s-a scoată traume el cere din soț 20000 lei drept compensație acum vrea 7000 ea spus că dacă el nu îl telefona a vrut să facă așa că soțul să fie închis a recunoscut ca el e vinovat da tine pe a lui ca nu e de vină ca să fie drept pînă la urmă procurorul la fel ea dat de înțeles soțului ca să-i de e și lui bani dacă vrea ca să fie bine. Amendă care urma să fie pusă a fost cîte 13 000 lei de fiecare eu însă nu sunt de acord. Persoana care a luat loc în accident a adus material video care a fost înregistrat de cameră de la masina acolo se vede doar ca masina lui se apropie de masina soțului mai mult nimic mea dat de înțeles că video a fost târât ca să nu se vadă ca el chiar e vinovat de ce oamenii vor bani ușori nu mai stiu ce să fac

 20. Buna am o intrebare de ce in alte institute se dau cadouri de anul nou la toti totuna dar la gradinita din satul Badiceni aduce zafhozul bani de la sindicate pentru cadou si ne imparte dupa salariu,ce are cadoul cu salariu,ce daca salariu e mic nu ni se permite si noua un cadou mai bun,adica care primeste mai multi bani si cadou maninca mai buu dar care primeste putin si cadou tot mai putin,

 21. ma numesk mihai pi data de 30 enuare am sud cer ajutor art187 aln 2 4 persuane au fakut un jaf in suma de 82.000.si in mod deskis ei au zis ka eu asta am facut dar sunt marturi ka eu in sara ceia nu eram akolu dar dormiam la 2 persuani iar politia nu a procedat dupa leji nam avut nici cronfuntare cu viktima nici pin ziua de az nu lam vast ajutatima ris kani grei am 18 ani

 22. victor rusu

  buna ma numesc victor am23 de anisi lucrez la o baza de materiale de constructiiline 36 la calea basarabiei 10\1 ca lucrator hamal si lucrez din 9 octombrie 2018 acolo numi se achita salariu si patronul ma loveste si mi spune diferite vorbe nici actele nu mi li sa

 23. aaleona

  buna ziua ma numesc aleona de curind mama a decedat cu ea traea un frate cu dezabilitati de gradul2 domna chistol cu postolachi georgi am fost la un notar la drochiea au facut mostenirea pe ascuns pe fratele cu dezabilitati nici nau pomenit cind am fost la notar am intrebat de ce faratele cu dezabilitati niu in mostenire d/na notar mea raspuns ca nu e la curent ca de la primarie eu dat numai ca e mostenitor domnu postolache ..de ce secretara de la satul peliniea r.drochiea doar e la curent d.m primar tot e la curent cum puteau proceda asa acum el e pe drumuri si fara de pensie si ajutoare pentru ca d.m viorica asistenta sociala ea spus ca sa se duca sasi faca coliba in hirtop ca mai mult el nu mai primeste ajutor de loc cum sa procedez va rog ajutatima

 24. Elena

  Buna ziua. Ma numesc Elena si am si eu o intrebare. M-am adresat la Gaz natural Fenosa pentru racordarea la energia electrica la casa noua particulara. Am asteptat 2 luni, dar in contract scrie timp de 10 zile lucratoare trebuie sa ne conecteze. Am efectuat mai multe sunete ca sa vad ce se intimpla de ce intirzie atit racordarea. Si pentru ca am intrebat de ce trebuie sa asteptam atit de mult mi-au spus ca in general se refuza sa ne conecteze. Cum este posibil asa ceva si cum trebuie sa procedez in asa caz? Multumesc mult!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *