Liderismul femeilor din R. Moldova în 15 caricaturi de Alex Dimitrov

În 2005, în R. Moldova, era aprobat un document important ce includea Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului până în 2015. Documentul conţine 8 obiective care, de pe poziţiile cetăţeanului de rând, sunt la fel de importante. Acestea sunt: eradicarea sărăciei şi a foamei; realizarea accesului universal la învăţământul gimnazial; asigurarea egalităţii genurilor şi acordarea de drepturi şi posibilităţi egale femeilor din R. Moldova; reducerea mortalităţii copiilor; îmbunătăţirea procesului de ocrotire a sănătăţii materne; combaterea HIV/SIDA, a tuberculozei şi a malariei; asigurarea durabilităţii mediului şi crearea unui parteneriat global pentru dezvoltare.

În următorii 3 ani, câţi au mai rămas până în 2015, R. Moldova va trebui să raporteze cum anume au fost realizate aceste obiective, cum s-a schimbat viaţa de zi cu zi a cetăţenilor în urma implementării strategiilor de asigurare a Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului.

Au plecat şi pleacă în continuare cele care sunt mai curajoase, mai îndrăzneţe

Până în 2015, bunăoară, urmează să fie finalizat şi procesul de extindere a participării femeilor în viaţa social-politică, atingându-se cota de 30% de participare a acestora în toate structurile decizionale de administrare a statului. Unde suntem astăzi, după 7 ani de la lansare şi cu doar 3 ani înainte de finalizarea implementării Obiectivelor Mileniului? Subiectul a fost abordat, pe 11 octombrie, în cadrul unui program Reporter de Gardă, la Moldova 1.

Opiniile sunt împărţite, dar prevalează cele potrivit cărora, în R. Moldova, mai sunt multe de realizat pentru asigurarea unui liderism autentic al femeilor.

Ecaterina Mardarovici, directoarea Clubului politic al femeilor 50/50, dezvăluie un motiv mai puţin abordat atunci când este discutat acest subiect. “Nu avem cum să nu fim afectaţi pe acest segment de plecările, de migraţia populaţiei, inclusiv a femeilor. Au plecat şi pleacă în continuare cele care sunt mai curajoase, mai îndrăzneţe, cele care caută soluţii pentru probleme, cele care nu se pot resemna cu anumite lucruri, care nu merg prea bine aici”, spune Mardarovici, precizând că, în aceste condiţii, e greu să apară foarte mulţi lideri, mai ales că “în afară de abilităţi, calităţi înnăscute de lider, trebuie să mai ai şi bani”.

Din punct de vedere al prevenirii corupţiei, e recomandat să ai cât mai multe femei la guvernare

“E destul de dificil ca o femeie să acceadă în politică. Ea trebuie să fie, deseori, cu un cap mai sus decât bărbaţii, ca să ajungă la acelaşi post”, spune Lilia Carasciuc, directoare executivă, Transparency International Moldova, precizând că, din punct de vedere al prevenirii corupţiei, e recomandat să ai cât mai multe femei la guvernare. Despre asta vorbesc şi experţii. Acolo unde cota femeilor în Parlament e mai mare, indicele perceperii corupţiei este mult mai bun. Studiile au demonstrat că femeile tolerează mai puţin corupţia. Carasciuc aminteşte că, în Mexic, s-a recomandat ca perechile de poliţişti care patrulează pe străzi să fie formate dintr-o femeie şi un bărbat. “Atunci când este un echilibru gender mai bun, şi femeile, şi bărbaţii nu recurg la acte de corupţie”, explică Carasciuc.

Femeile parlamentare, abordate de “Reporter de Gardă”, recunosc că au obţinut cu greu un loc în politică. Valentina Stratan, membră a Comisiei protecţie socială, sănătate şi familie, constată că avem un stereotip de gândire patriarhală… “Bărbaţii acceptă cu greu alături prezenţa femeilor, şi mă refer aici la domeniul politic, pentru că, în cel social, femeile, sunt prezente mai mult decât ar fi trebuit, probabil. În general, este greu să te afirmi. Eu cred că o femeie în politică trebuie să muncească nici nu ştiu de câte ori mai mult decât un bărbat, pentru a dovedi că este bună”, spune Valentina Stratan.

Pentru că nu i-a fost uşor, pentru că s-a ales cu numeroase cucuie în cap, în urma ascensiunii sale politice, vicepreşedinta Parlamentului, Liliana Palihovici, a decis să iniţieze în politică tinerele pasionate de acest domeniu. “Avem nevoie de mai multe femei în politică, ca aceasta să devină mai umană, mai sensibilă la problemele sociale ale diferitor grupuri de cetăţeni. De ce avem puţine femei? Pentru că partidele politice îi atrag pe liste pe acei oameni care pot aduce mai multe voturi… Pe de altă parte, şi mentalitatea femeilor e să stea mai departe de politică… Nu vor să rişte pentru că se gândesc că poporul are mai multă încredere în bărbaţi. Avem, însă, miniştri femei, parlamentare, profesioniste bune şi trebuie să perseverăm”, susţine Palihovici.

La ora actuală, prezenţa femeilor în politica din R. Moldova este pur accidentală

O declaraţie şoc a făcut Ana Guţu, membră a Comisiei parlamentare cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media. Ea susţine că, “la ora actuală, prezenţa femeilor în politica din R. Moldova este pur accidentală, chiar dacă există şi cercetări care demonstrează gradul de responsabilitate al femeilor în orice fel de activităţi profesionale”. Ana Guţu mai constată că, “odată prezente în politică, femeile sunt, de obicei, mai des atacate decât bărbaţii, iar când este vorba de o polemică între bărbaţi şi femei, nu există condescendenţă, nu există iertare, nu există vârstă, nu există uneori nici educaţie”. Parlamentara susţine că, din această cauză, femeile nu-şi prea doresc să fie prezente în spaţiul public… “Pentru a fi prezentă în politică în R. Moldova trebuie să ai mult curaj şi să fii mai indiferentă faţă de tot ce se face în jurul tău în materie de atacuri nefondate, învinuiri, certuri, etc.”, conchide Ana Guţu.

Experţi internaţionali susţin, însă, că obstacolele ar putea fi eliminate cu uşurinţă.

Claude CAHN, consilier pentru drepturile omului, ONU în Moldova, susţine că “nici nu există obstacole foarte serioase de participare a femeilor în politică, pentru că femeile din R. Moldova au studii foarte bune şi o participare activă pe piaţa muncii. Singura problemă este schimbarea voinţei politice, şi aici se poate face un progres foarte rapid cu doar câteva schimbări minore”.

Populaţia are nevoie de o participare mixtă, care ar reflecta realitatea din societate

Skye Christensen, expert international UN Women, susţine că ar trebui să ne gândim mai serios la oferta de femei candidate pe listele de partid. “Femeile sunt mai mult de jumătate din numărul general al populaţiei. Este necesar să aducem aceste femei în domeniul politic. La capitolul necesităţi, trebuie să lucrăm cu cererea populaţiei de a avea mai multe femei la guvernare. Populaţia are nevoie de o participare mixtă, care ar reflecta realitatea din societate. Ar trebui să lucrăm şi cu partidele politice, să insistăm asupra creării premiselor financiare sau de altă natură pentru a asigura participarea femeilor în viaţa politică”, spune Skye Christensen.

Legile asigură condiţii egale pentru toţi, dar, de obicei, nu ne garanteză şi rezultate egale. Deşi experţii spun că la capitolul promovării femeilor în funcţii decizionale ar fi înregistrate unele succese, în realitate, cifrele demonstrează că adevăratele succese se mai lasă aşteptate, femeile fiind reprezentate insuficient la toate nivelurile de luare a deciziilor.

Deocamdată, alături de experienţele înregistrate în R. Moldova la capitolul liderismului femeilor, acest subiect este unul de mare inspiraţie pentru pictorul caricaturist Alex Dimitrov, care, cu suportul UN WOMEN, a realizat 15 imagini caricaturale care reflectă adevărata stare de lucruri din R. Moldova. Experţii susţin că, din aceste caricaturi, au de învăţat toţi, în egală măsură: liderii formaţiunilor politice, alegătorii, premierii, miniştrii, parlamentarii sau jurnaliştii, deoarece lecţiile oferite de caricaturi sunt chiar mai eficiente decât cele însuşite din manuale. Alex Dimitrov spune că le-a realizat din dragoste, respect şi admiraţie pentru femei, deoarece acestea merită un loc nu doar în familie sau în casă, ci şi în administrarea statului.

Aneta GROSU

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *