Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   Libertatea de exprimare sub papucul…

Libertatea de exprimare sub papucul poliţiei

Săptămâna trecută, doi minori au fost reţinuţi de poliţie pentru că au dorit să-şi exprime liber opinia cu privire la situaţia presei din R. Moldova. Potrivit spuselor minorilor, timp de aproape şase ore, poliţiştii i-au interogat, i-au lovit şi i-au intimidat, iar a doua zi părinţii lor au fost trimişi în judecată, invocându-se că nu au grijă de ei.

Mihai P., de 17 ani, şi Radu G., de 15 (numele au fost schimbate – n.r.), studiază la un liceu din Chişinău. Acum sunt în vacanţă, dar se gândesc că şi pe parcursul acesteia pot face lucruri utile. În dimineaţa zilei de 15 iunie, Mihai şi Radu au mers în faţa postului public de televiziune „Moldova 1” pentru a protesta împotriva cenzurii din presă împreună cu Alexandru Melnic, care avea autorizaţie din partea Primăriei. „Noi am mers să-l susţinem pe Alexandru, pentru că prea multe minciuni se spun la televiziunea naţională, noi dorim ca cetăţenii R. Moldova să cunoască adevărul. Iar despre protest am aflat din Internet”, spune Mihai.

Reţinuţi de poliţie la ordinul lui Gumeniţă

Iniţial, poliţia le-a interzis să se apropie de clădirea Teleradio. „Eram la douăzeci de metri de televiziune, iar poliţiştii ne-au spus că trebuie să stăm la cincizeci de metri”, afirmă cei doi. După ce băieţii s-au conformat ordinului poliţiei, în mai puţin de jumătate de oră, două persoane în civil le-au cerut să se identifice. „N-am avut acte cu noi, dar am încercat să le explicăm că vrem să ne exprimăm părerea, că nu facem gălăgie, că acesta este dreptul nostru, iar poliţiştii ne-au spus: las’ că decidem noi la poliţie asta”, povestesc Radu şi Mihai.

Deşi persoanele care i-au reţinut pe cei doi adolescenţi nu s-au legitimat, Mihai şi Radu l-au recunoscut pe Iacob Gumeniţă, şeful poliţiei municipale, care a dat ordinul ca aceştia să fie conduşi la secţia de poliţie. „Numai pe dl Gumeniţă l-am recunoscut. El era la Telecentru şi a spus să ne ducă la sectorul de poliţie”. În timpul deplasării spre secţia de poliţie, celor doi adolescenţi le-au fost confiscate telefoanele şi nu li s-a permis să comunice între ei. „Ne-au luat telefoanele şi tot drumul spuneau că, dacă o să vorbim, o să ia măsuri împotriva noastră”, susţin cei doi minori. La secţia de poliţie, Mihai şi Radu au fost plasaţi în birouri diferite, unde au fost ţinuţi până la ora 18.00, când au fost luaţi acasă de părinţi. Băieţii povestesc că, în timpul reţinerii, s-au speriat de poliţişti şi că le-a fost frică pentru siguranţa lor. Timp de aproape şase ore, ei au fost interogaţi şi intimidaţi. „Ne-au interogat de vreo şase sau şapte ori. Vorbeau urât cu noi şi aplicau forţa dacă nu ştiam să răspundem la întrebări. Ne-au lovit cu pumnii în spate”, zice Mihai. „Ne-au întrebat cine ne-a plătit şi cine ne-a adus la Teleradio. Noi încercam să le explicăm că am venit de bună voie, dar ei nu ne credeau”, spun băieţii. „Pe mine m-au întrebat unde lucrează părinţii şi m-au ameninţat că mama va fi concediată”, spune Radu. „Ne-au silit să ne deschidem adresele electronice, ne-au cerut parola, au citit mesajele noastre”, mai spune el. Pe lângă acestea, Mihai susţine că poliţia l-a informat despre unele imagini realizate la 7 aprilie, unde apare şi el. „Eu am participat paşnic la protestele din 7 aprilie, dar ei spuneau că am stricat, că am fost printre organizatori. Nici măcar nu înţelegeam despre ce vorbesc ei”, mărturiseşte Mihai.

Părinţii în faţa judecăţii

Deşi cei doi minori au fost aduşi la poliţie în jurul orei 11.00, părinţii lor au fost anunţaţi abia după masă, pe la 16.00. A doua zi, aceştia au fost chemaţi în faţa judecăţii ca să fie traşi la răspundere pentru neglijarea obligaţiilor de întreţinere, educaţie şi instruire a minorilor. Responsabili din cadrul Comisariatului de Poliţie al sectorului Centru au refuzat să ne spună ce s-a întâmplat, dar din procesul-verbal întocmit de poliţie şi anexat la dosarul transmis Judecătoriei sectorului Centru reiese că Radu şi Mihai au fost duşi la poliţie pentru că se aflau pe teritoriul adiacent TRM, unde se desfăşura o manifestaţie, iar cei doi, fiind minori, nu au dreptul să participe la mitinguri şi manifestaţii de protest. Avocatul Alexandru Postică, din cadrul organizaţiei Promo Lex, este de părere că, în cazul acestor minori, au fost încălcate un şir de drepturi, iar părinţii ar trebui să depună o plângere împotriva organului de poliţie. „Minorii pot participa fără probleme la întrunirile publice. Acesta este un drept fundamental, consacrat prin Constituţia şi legislaţia R. Moldova. În acest caz, drepturile minorilor au fost încălcate. În plus, ei au fost reţinuţi mai mult de trei ore, ceea ce este inadmisibil”, susţine Postică.

În cadrul şedinţei de judecată, instanţa a încetat procesul, pentru că organul de poliţie nu a adus probe convingătoare ce ar confirma că părinţii minorilor nu şi-au îndeplinit obligaţiile.

În vizorul avocatului parlamentar

Cazul celor doi a ajuns în vizorul avocatului parlamentar Oleg Efrim, responsabil pentru cauze ce vizează libertatea de întrunire. „Acum, noi investigăm acţiunile poliţiei. Dacă vom constata că au existat anumite abateri, vom solicita autorităţilor competente să investigheze acest caz şi să tragă persoanele vinovate la răspundere”, a declarat Oleg Efrim.

Părinţii minorilor au depus plângere împotriva organului de poliţie, dar din cauza birocraţiei şi a intimidărilor nu sunt siguri că vor continua acţiunea.

Daniela GUŢU