Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   "Lecturi urbane" la Chişinău

„Lecturi urbane” la Chişinău

277-citit-publicVinerea trecută, zeci de tineri cu cărţile în mâini au invadat Aleea Clasicilor din Grădina Publică „Ştefan cel Mare” din Chişinău. În cadrul proiectului literar „Lecturi urbane”, unul absolut inedit pentru chişinăuieni, cei pasionaţi de citit au fost chemaţi la o anumită oră să-şi lectureze cărţile în parc.

„După Bucureşti, Târgu-Mureş, Braşov, Cluj a sosit şi rândul Chişinăului să-şi dovedească pasiunea pentru lectură şi carte. Aşadar, vă aşteptăm la Chişinău, pe Aleea Clasicilor, pe toţi iubitorii de carte, să îmblânzim spaţiul public prin lectură şi să dăruim cărţi”, a fost mesajul care anunţa întâlnirea şi care a fost transmis exclusiv prin internet.

Idee importată de peste Prut

„Mi-a plăcut această idee şi am crezut că putem să o promovăm şi aici. Cu câteva e-mail-uri, am ajuns să ne adunăm. Noi ne propunem să promovăm lectura anume în spaţiul public pentru că în ultimul timp s-a observat un fel de timiditate în legătură cu orice fel de manifestare a lecturii în public, care ar duce la promovarea acestei practici şi, respectiv, la creşterea inteligenţei”, spune Olga Răilean, tânăra care a venit cu ideea „importării” în R. Moldova a proiectului iniţiat în România. Ea are şi experienţa pozitivă a iniţierii şi desfăşurării unui alt proiect ce promovează lecturile, şi anume a schimbului de cărţi, şi este convinsă că şi „Lecturile urbane” vor avea succes.

Lucru firesc, lecturile în public

Alexandru Lupu este student în anul I la Universitatea de Stat. A aflat despre această acţiune de la facultate. A fost intrigat şi i s-a părut interesant să-şi ia cartea şi să meargă în parc s-o lectureze. Aşezat pe marginea havuzului, alături de ceilalţi vreo 30 de tineri, Alexandru citeşte „Ce spui după bună ziua”, o carte despre psihologie. Întrebat care este răspunsul la acest intrigant titlu, studentul zâmbeşte şi spune că, de fapt, cele relatate în carte „nu prea au treabă cu titlul”, care este un fel de undiţă.

Alexandru recunoaşte că a descoperit pasiunea pentru lecturi abia în adolescenţă, odată cu citirea „La ţigănci”, „O carte mică, dar în care erau atât de frumos redate lucrurile”. De atunci, în timpul liber preferă să citească. Dedică acestei plăceri destul de mult timp. Dacă nu are teme, uneori întreg week-end-ul citeşte. Dacă a început o carte, ajunge până la ultima pagină, chiar dacă e plictisitoare. Acesta este un principiu de-al său. Nu are un domeniu preferat. Selectează cărţile după ceea ce-i pare interesant, în baza recenziilor sau a recomandărilor. A reacţionat la această iniţiativă pentru că i se pare un lucru firesc să citeşti în public. Va veni şi la următoarele întâlniri, spune tânărul.

„Promovăm lectura pentru că promovăm educaţia”

Vasile Ernu, unul dintre organizatorii „Lecturilor urbane” la Chişinău, speră că acest proiect va continua în următoarele luni şi va prinde rădăcini şi de această parte a Prutului.

„Avem de ales în viaţă între puţine lucruri: vrem să strângem căpşune sau să fim deştepţi, nu că cei care fac acest lucru nu sunt deştepţi. În secolul 21, avem enorm de mult nevoie de educaţie. Baza acesteia este cartea. Nu avem acces la carte – nu avem acces la educaţie. Cartea este cel mai bun şi cel mai ieftin instrument pentru educaţie. Promovăm lectura pentru că promovăm educaţia”, susţine Ernu.

„Lecturi urbane” în transportul public

Şi Olga este convinsă că „Lecturile urbane” vor continua, pentru că este un concept interesant şi nou pentru Chişinău. Intenţionează să adune cititorii la lecturi în public o dată pe lună. Întâlnirile se vor desfăşura în zilele nelucrătoare. Următoarea, probabil, va avea loc în transportul public, „probabil în troleibuz”, spune organizatoarea. În viitorul apropiat, Olga îşi doreşte ca „Lecturile urbane” să se extindă şi în afara capitalei.

Acţiunea „Lecturi urbane” s-a desfăşurat în cadrul Festivalului „Zilele Literaturii Române la Chişinău”, care a avut loc între 19 şi 21 mai în capitala R. Moldova. Acesta este un proiect de implicare socială ce are drept obiectiv principal încurajarea lecturii în spaţiile publice şi crearea unui nou model de a contribui la binele comunităţii.

T.E.