Laptele se vinde pe trotuar

De ani de zile, negustorii care vând produse lactate în preajma Pieţei Agricole din or. Cahul se ceartă cu poliţiştii responsabili de ordinea publică. Primii nu pot să vândă laptele în piaţă pentru că, spun ei, speculanţii le-au ocupat locul şi dictează preţurile. Poliţia, însă, îi obligă să-şi comercializeze produsele doar în locuri special amenajate.

Pensionara Maria Casian, de 65 ani, din Zârneşti, spune că nu vinde în hala pentru lactate, deoarece, atunci când adiminstraţia a construit localul, a zidit un prag prea înalt. “Un bătrân care abia merge, nu poate urca scările. Pe mine mă dor picioarele, până urc cele câteva trepte, îmi scuip sufletul. Vedeţi, nici nu am de ce mă ţine. În plus, de dimineaţă, speculanţii reuşesc să cumpere la un preţ de nimic lapte şi brânză de la ţăranii veniţi la piaţă de prin satele din raion. Până la venirea noastră, aceştia deja îşi au locurile ocupate în hală şi nu ne permit să vindem”. Negustorii ne-au povestit despre o mini “mafie” a vânzătorilor de lactate din piaţă. Aceştia ne-au spus că, deoarece hala are o capacitate de câteva zeci de locuri, acestea sunt împărţite între vânzătorii care ştiu cum să se înţeleagă cu administraţia pieţei.

Maria Casian ne-a spus că vinde de ani de zile lapte în stradă, pentru că pensia de 500 lei îi ajunge doar pentru a procura hrană pentru animale şi păsări. “Dacă făceau o hală ca lumea, vindeam acolo, dar aşa sunt nevoită să stau cu mâna întinsă în stradă”, se plânge femeia, care, zeci de ani, a muncit în calitate de mulgătoare în colhoz.

Solicitat de Ziarul de Gardă, Vasile Moiseenco, poliţistul responsabil de ordinea publică din piaţă, a declarat că oamenii sunt obligaţi să vândă în Piaţă, pentru că în stradă nu sunt condiţii adecvate comercializării produselor lactate. “Afară e foarte cald, lactatele riscă să se altereze, cauzând cazuri de intoxicare a consumatorilor”.

Negustorul Nicolae Tihimenco, de 66 ani, din or. Cahul, ne-a spus că nu e supărat pe poliţiştii care zilnic îl alungă din stradă în piaţă. “Nu poartă ei nicio vină. Statul e cel care ar trebui să se gândească la cetăţenii săi, da nu să-i lase să moară de foame în drum. De 9 ani vând lapte în stradă. Oare merit astfel de viaţă la bătrâneţe?”- se întreabă pensionarul.

A variety of cheap nike air max trainers for sale with free shipping and best service.
 

EdG

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *