Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   La Zaim, Malahov este mai…

La Zaim, Malahov este mai influent decât ministrul Sănătăţii

260-zaimDecesul de la sfârşitul anului a unei tinere mame din satul Zaim nu a schimbat decât viaţa unei frumoase familii şi datele statistice în legătură cu gripa pandemică. Părerile consătenilor ei, în legătură cu gripa de tip nou, au rămas aceleaşi ca şi până la tragicul eveniment. Locuitorii vorbesc sceptic despre gripă şi refuză să se vaccineze.

Zaimul este situat la 85 km de Chişinău şi la doar 7 km de Căuşeni. Localitatea are acces la calea ferată, iar mulţi săteni lucrează la Căuşeni, deoarece încolo se circulă uşor. De informaţie nu duc lipsă, susţin sătenii, deşi primesc doar câteva ziare, dintre care doar unele informative, iar majoritatea puţinelor posturi de televiziune recepţionate sunt ruseşti. Ei recunosc că, atunci când ajunge vreun număr al ziarului local, este mare bucurie şi îl citeşte întreaga familie şi toată mahalaua. Zaimenii nu duc lipsă nici de „farfurii” pe acoperişuri, cum numesc ei antenele parabolice, dar nici de internet, de unde se pun la curent cu cele mai importante evenimente din Moldova şi din lume, inclusiv despre evoluţia gripei pandemice.

„A trecut valul” discuţiilor pandemice

„Anul trecut, lumea era foarte speriată, nu cunoşteau prea multe despre gripa aceasta, nu ştiau ce să facă, cum să se păzească. Doar despre asta vorbeau. Acum, parcă nu-i chiar aşa, a trecut valul”, spune Lidia Brăgaru, farmacista din localitate.Uneori, ea este singurul consultant al sătenilor bolnavi. Deşi în Zaim funcţionează Oficiul Medicilor de Familie, nu toţi se adresează medicului în caz de răceală sau de boli minore, ci vin direct la farmacie.

În doar câteva minute, în farmacie s-au adunat mai multe femei în vârstă: una a cumpărat nişte preparate pentru tensiune, alta – pentru inflamaţii, avea rană la un deget, au mai cumpărat ceva pentru temperatură, la discreţia farmacistei, o soluţie de picurat în nas, cărbune şi ceva pentru dureri de cap, dar „nu scump”. Bătrâna care avea rană la deget urma să plătească mai puţin de trei lei pentru 10 pastile. În zadar Lidia i-a explicat că nu poate vinde doar 5, bătrânica o tot ruga, disperată, spunându-i că este scump şi că nu are „capişi”. Farmacista a cedat. De fapt, preţul minim este una dintre principalele solicitări ale cumpăratorilor către farmacistă, ne-a explicat ea. „Nu întotdeauna vine aşa multă lume. Uneori poate să treacă jumătate de oră şi să nu intre nimeni, măcar să întrebe cum mă cheamă. După ce vânzări sunt, farmacia putea fi închisă de mult, dar lucrăm mai mult pentru cei bătrâni, care nu pot merge la oraş pentru orice pastilă”, mi-a explicat Lidia Brăgaru.

Au văzut ministrul, dar cred televizorul

Nina Bumbu este supărată pe toţi acei care vorbesc că gripa porcească este periculoasă. „Cred că suntem proşti şi vor să se îmbogăţească pe spatele nostru. Nu cred nimic din ceea ce spun şefii ăştia mari. Am auzit eu la radio cum îndeamnă oamenii să-şi pună injecţii, da’ eu nici nu-i ascult, că ei multe pot să grăiască”, zice Nina. Pentru toate, femeia are argumente şi nicidecum nu acceptă altă poziţie. La cei 62 de ani ai săi, socoate ea, nu se lasă dusă de nas prea uşor.

„L-am văzut pe ministru cum şi-a pus vaccinul. Şi pe şeful nostru de la raion l-au arătat, dar tot nu m-au convins. Ministrul întâi să-şi pună lui pe limbă vaccinul şi pe urmă să îndemne oamenii. De unde să ştiu eu ce şi-a pus el în braţ, putea foarte bine să fie apă, eu doar n-am văzut”, spune femeia înainte de a explica că tot secretul este să nu răceşti, că de acolo încep toate. Femeia a avut şi o sugestie pentru ministrul Sănătăţii: „Dacă este adevărat că leacurile acestea sunt atât de bune, de ce nu duc o politică comună cu ceea ce se transmite la televizor şi la radio? Ei spun că sunt bune, iar la televizor că nu. Noi pe cine să credem?”

Moş Gheorghe stătea cu vecinul la poartă. Ambii s-au arătat miraţi de întrebarea mea. „Multe prostii se mai inventează, aşa-i şi cu boala asta. Iaca nimeni nu spune câţi oameni mor de gripa asta simplă. Da’ de la băutură? Chiar nu mai cred pe nimeni şi nici n-am de gând să merg la medic”, a recunoscut moşul. Sătenii vorbesc sceptic şi despre decesul din satul lor provocat de gripa de tip nou. „După ce s-a pierdut omul, numai Dumnezeu ştie ce-a fost. Dacă ar fi greşit medicii, credeţi că ar recunoaşte? Iaca ce nu înţeleg este cum se explică că restul familiei nu s-a îmbolnăvit. Cred că au spus şi ei aşa ca să aibă ce raporta”, este convins bătrânul.

Medicii nu pot concura cu Malahov

Pe un perete din holul Oficiului Medicilor de Familie din Zaim este lipită o coală de hârtie cu un cap mare, de porc, desenat pe ea. Cu ochii roşii, porcul din imagine simbolizează pentru cei din Zaim gripa pandemică. Eugenia Marianciuc, asistenta medicală coordonatoare din sat, nu are o explicaţie pentru atitudinea negativă a sătenilor vis-a-vis de vaccinul antigripal: „Noi vorbim cu ei individual. Le explicăm cât de periculos este acest virus şi că ar fi bine să se vaccineze, dar nu poţi obliga omul”. „Este foarte ciudat că oamenii se tem de boală, dar se tem şi de vaccin. Chiar azi dimineaţă a fost o persoană la noi care se temea să nu aibă „zaraza ceea de gripă”, cum a spus ea, dar nici n-a vrut să audă de vaccin”, povesteşte asistenta.

În Zaim au fost înregistrate 18 cazuri de înbolnăvire cu gripă pandemică, nu toate confirmate în laborator, şi un deces. Iniţial, oficiului medical din localitate i-au fost distribuite 50 de vaccinuri, dar nici jumătate nu au fost administrate. Dintre cei peste 4 mii de locuitori din sat, au fost vaccinaţi doar cinci profesori de la liceu, un angajat de la grădiniţă, o parte dintre lucrătorii medicali şi doi tineri care s-au adresat din proprie iniţiativă. Asistenta medicală consideră că informaţia oferită de către medici în favoarea vaccinului nu poate concura cu emisiunea lui Malahov, la care se discută despre riscurile vaccinării şi despre faptul că acest virus a fost creat cu scopul de a face bani.

Tatiana EŢCO