Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   La Târgul ONG-urilor

La Târgul ONG-urilor

ONG-urile şi instituţiile publice din R. Moldova au organizat un târg pentru a le oferi cetăţenilor posibilitatea să cunoască activitatea lor. În cadrul evenimentului, reprezentanţii sectorului asociativ au semnalat că marea problemă a acestor organizaţii este finanţarea insuficientă şi atitudinea autorităţilor.

Ideea unui târg aparţine Oxanei Galuşca, manager de proiect Parc Communications, şi Roxanei Teodorcic, expertă comunicare în cadrul programului FHI 360. Pe 23 septembrie, 37 de ONG-uri şi instituţii publice au participat la un Târg, prezentând activităţile şi serviciile pe care le prestează.

Împreună cu reprezentanţii ONG-urilor au venit şi beneficiarii acestora. Nepoata Mariei s-a născut cu dizabilităţi fizice şi mintale. Maria recunoaşte că-i este foarte greu, dar acum sunt ajutaţi de Centrul Comunitar pentru Copii şi Tineri cu dizabilităţi fizice. Ea spune că nepoţica ei se simte mult mai bine şi aşteaptă cu nerăbdare zilele când merg la Centru: „Aici are fel de fel de ocupaţii: brodează, ornamentează cu mărgele, face origami. Uneori merg în excursii. Mă bucur să văd că, în sfârşit, zâmbeşte”.

Olga Viziru, 60 de ani, şi Vasile Calancea, 82 de ani, spun că le este foarte greu singuri, fără vreun ajutor sau vreo mângâiere din partea cuiva. Olga spune că datorită Asociaţiei pentru Educaţie “Neoumanist“, a avut posibilitatea să mai vadă şi alte localităţi: “Am fost la mănăstirea Hâncu, la mănăstirea Căpriana şi la muzeu. Am fost să ne odihnim la Vadul lui Vodă. Când mi-a povestit o cunoscută despre această asociaţie, îmi era parcă oarecum să mă adresez la ei, dar acum mă bucur că am făcut acest pas. Acasă eram permanent tristă, nu aveam cu cine mă lua, deoarece copiii au deja familiile lor şi n-au timp de mine. De când sunt la centru, am cu cine discuta,  am ocupaţie. Ni se dau teme pentru acasă, aşa că n-am timp de plictiseală”.

Vasile spune că un prieten i-a povestit despre această asociaţie, unde l-au tratat şi l-au îngrijit. Simţul umorului este calitatea ce-l însoţeşte pe Vasile: “Acum am şi diplomă de artist. Am jucat rolul lui Ivan Turbincă. Citesc şi poeziile lui Eminescu. Vin la mine şi olandezele (voluntari din Olanda – n.r.) să mănânce cireşe. În sfârşit, sunt  şi eu mulţumit de viaţa asta din Basarabia”.

Morana Smodlaka Krajnović, directoarea programului Consolidarea societăţii Civile în Moldova, susţine că, în urma unor studii, s-a constatat că societatea are prea puţină încredere în ONG-uri. “Am înţeles că e vorba nu de încredere puţină, ci mai curând de lipsa de informaţie despre ONG-uri, iar acest târg le dă posibilitate ONG-urilor să-şi prezinte activitatea, iar cetăţenilor le oferă posibilitatea să ia cunoştinţă de activitatea asociativă”.

Natalia Boicenco, Centrul Comunitar pentru Copii şi Tineri cu dizabilităţi fizice din Chişinău:

„Beneficiem de sprijinul primăriei, chiar suntem finanţaţi din bugetul municipal, dar statul este incapabil să acopere toate nevoile centrului. Ceea ce nu poate acoperi statul, fie că e vorba de anumite servicii, de anumite materiale, de echipament specializat sau materiale promoţionale, încercăm să obţinem în urma colaborării cu ONG-urile, prin scrierea de proiecte, prin colectare de fonduri. Problemele financiare sunt primordiale în capacitatea noastră de a ne continua existenţa”.

Ecaterina Bulicanu, Asociaţia pentru Educaţie „Neoumanist“, or. Străşeni:

„Prestăm servicii socio-medicale persoanelor în etate, în special, celor care sunt într-o situaţie mai grea. Pentru activitate avem nevoie, în primul rând, de susţinere financiară. La fel de important este şi faptul ca societatea să-şi asume responsabilitatea faţă de persoanele în etate şi fiecare familie să-şi îngrijească bătrânul pe care îl are, deoarece, la timpul său, el şi-a crescut atât copilul, cât şi nepotul. Avem multe de învăţat de la ei. Primăria locală ne acordă o susţinere nu prea mare, pentru activitatea centrului de zi. Proiectele noastre sunt finanţate în special din fonduri externe”.

Oxana Siminciuc, Centrul de Susţinere a Businessului pentru Nevăzători:

„Actualmente, în R. Moldova, sunt înregistrate peste 9500 de persoane cu probleme de văz. Doar 3% dintre acestea sunt angajate în câmpul muncii. Celelalte 97% sunt şomere. Încercăm să ajutăm această categorie de persoane să se integreze social şi profesional, pentru a fi vizibili în societate. Proiectul nostru ar putea fi de o durată mai lungă, dacă am beneficia de suport financiar corespunzător. Scriem mini-proiecte care ne menţin activitatea. Deşi existăm doar din 2010, am înregistrat rezultate care ne bucură: 10 persoane angajate şi 3 afaceri deschise”.

Diana Pojoga, Asociaţia Obştească „Filocalia”:

„Pentru o existenţă continuă avem nevoie ca întreaga comunitate să realizeze că e nevoie ca noi să existăm şi să operăm, pentru ca, ulterior, organizaţiile guvernamentale să intervină şi să se implice în atragerea fondurilor. Doar prin implicarea comunităţii, crearea parteneriatelor cu autorităţile locale şi agenţii economici se va asigura susţinerea şi durabilitatea proiectelor şi, respectiv, durabilitatea existenţei noastre”.

Elena Chitic, Fundaţia “Ceri”:

„Pentru a activa în continuare, am avea nevoie ca autorităţile să fie mai receptive atunci când apelăm la ele, să se implice mai mult, mai ales în sponsorizări, începând cu proiecte mai mici şi continuând cu cele mari. Copiii social-vulnerabili au nevoie ca comunitatea să-i accepte şi să-i ajute să se integreze. În caz contrar, ei nu vor reuşi. E foarte important ca oamenii să înţeleagă importanţa lucrului nostru şi a acestor copii în societate”.

Ludmila Popovici, Centrul de Reabilitare a Victimelor Torturii “Memoria”:

„Din păcate, Centrul “Memoria” este, de fapt, ignorat de autorităţi în comparaţie cu centrele similare din Europa, care deţin sedii oferite de stat. În alte ţări, centrele primesc anual suport de la autorităţile publice locale. Noi supravieţuim  doar datorită granturilor şi suntem nevoiţi să muncim foarte mult ca să supravieţuim, dar şi să ajutăm aceste persoane, ceea ce înseamnă bani pentru medicamente, consultaţii medicale, investigaţii diagnostice etc”.

Târgul ONG-urilor a fost posibil graţie suportului Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Inernaţională (USAID), în cadrul Programului  FHI 360 Consolidarea societăţii Civile în Moldova (MCSSP).

Olga Bulat