La saună, la Biserica “Adormirii Maicii Domnului” de la Orheiul Vechi?

288-orheiulvechiSitul istorico-natural de la Orheiul Vechi este mărgăritarul cultural al R. Moldova, despre importanţa căruia s-a scris şi discutat în ultimii ani destul de mult. Discuţiile au avut loc mai mult în contextul pregătirii dosarului de înscriere a acestuia în Lista mondială a monumentelor UNESCO, lucru care, din păcate, nu s-a întâmplat.

Motive sunt multe, dar unul dintre principalele a fost atitudinea iresponsabilă a guvernării comuniste, care nu a ştiut sau nu a dorit să folosească “favorul” oferit de UNESCO după vizita preşedintelui acestei instituţii internaţionale la Chişinău. Astfel, problema înscrierii Orheiului Vechi în lista siturilor mondiale rămâne una deschisă.

Orheiul Vechi se confruntă însă cu un şir de probleme ce ţin de administrarea, amenajarea şi valorificarea acestui important sit turistic şi cultural. Printre aceste probleme se numără şi relaţia instituţiilor statului cu Mitropolia Moldovei care, în 1997, abuziv a preluat controlul asupra Bisericii “Adormirea Maicii Domnului” şi asupra Mănăstirii rupestre “În Peşteră”. Tentativele feţelor bisericeşti de a justifica “dreptul istoric” asupra acestor monumente s-au soldat cu succes, chiar dacă instituţiile judecătoreşti au acordat acest drept Ministerului Culturii. Mitropolia Moldovei nu a dorit să se conformeze acestei decizii. Mai mult ca atât, a intervenit în structura şi planimetria bisericii şi mănăstirii prin construcţii contemporane – trepte de beton, amplasarea uşilor, geamurilor şi podelei în mănăstire prin deteriorarea spaţiilor istorice. Un exemplu în acest sens sunt lucrările de construcţie în cadrul Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” (Foto 1) care, prin elementele arhitecturale şi culorile contemporane, au transformat acest lăcaş de cult într-un “Disneyland moldovensc”. Personalul mănăstirii a construit fără autorizare un zid în jurul bisericii, care mai degrabă arată ca o fortificare a unei cetăţi medievale decât ca un gard obişnuit al unei biserici. Aici apare simpla întrebare: de ce a trebuit un asemenea zid în jurul unui lăcaş de cult, care prin destinaţia lui trebuie să fie deschis pentru vizitatori? Cu atât mai mult cu cât tradiţia bisericilor fortificate nu este caracteristică pentru regiunile istorice ale Moldovei. Şi amenajarea intrării în ograda bisericii a fost realizată contrar normelor de ocrotire a patrimoniului cultural. Elementele de arhitectură şi amenajare a landşaftului se suprapun peste urmele palisadei cetăţii getice, care este una dintre cele mai reprezentative cetăţi antice din spaţiul est-carpatic din sec. IV—III a.Chr.

288-orheiulvechi2Uitându-mă la aceste ziduri masive, m-am întrebat – este biserica şi personalul acesteia expus vreunui pericol sau are ceva de ascuns preotul în ograda bisericii? După o vizită recentă la Butuceni am găsit răspunsul la această întrebare. În spatele bisericii, călugării au amenajat o construcţie cu WC (Foto 2), indiscutabil, lucru necesar. Dar, ca să vezi “minune”, în cadrul acestei construcţii ei au mai amenajat şi o SAUNĂ?!, care în timpul vizitei era în plină pregătire pentru a fi folosită. În ograda bisericii fiind şi o maşină luxoasă, probabil a vreunui “sărman preot” din cadrul Mitropoliei. Nu pun la îndoială necesitatea unei băi în cadrul mănăstirilor, pentru asigurarea condiţiilor de igienă, dar chiar aici ?!, pe vârful stâncii de la Orheiul Vechi, cred că e un lucru ieşit din comun!

În urma acestor intervenţii, feţele bisericeşti au încălcat un şir de norme legale privind protecţia patrimoniului istoric al R. Moldova. Cea mai gravă fiind ştirbirea originalităţii monumentului istoric şi utilizarea lui în alte scopuri decât cele culturale.

Ar fi logică o întrebare adresată ministrului actual al Culturii: va fi oare tras cineva la răspundere pentru astfel de fapte? Sau poate feţele bisericeşti sunt scutite de răspunderea în faţa legii?

Sergiu Musteaţă


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

13 comentarii

 1. mara

  de cànd bisericile sunt si monumente in moldova,si cànd au fost? biserica e un oficiu,un birou al popii:aici mànàncà,se spalà,face copii,bate bilele càt a invàrtit de la oi si in care bancà sà-i depunà etc.Biseraca e proprietatea lui,de aia face ziua ce viseazà noaptea cu màna nu stiu pe unde.bisericà de epocà cu termopane,cu saunà,sau biserici in curte cu cràsme,cu chioscuri fel de fel,cu agentii funebre,cu afaceri de toate gusturile,inventate de preoti.un profit enorm pentru preoti,asta-i bisearica azi ca local.un cuib misterios de a cloci venituri in punga unor pungasi cu reasà de preot.si asta sub ochii tuturor,ar vinde-o si pe mà-sa,numai banul sà iasà.àstea-s fetele bisericesti,fete tupeiste de sarlatani.au fàcut din biserici firme,agentii,biznes,dezmàt.si pe cine il intereseazà? asta e:sensul de a nu ràspunde de nimic,aroganta de a fi mai presus ca legea pentru cà au bani,iar cu banul pot cumpàra de la un politist analfabet pàna la demnitari de rang,si ei analfabeti.adicà coruptia si iresponsabilitatea in tara asta de panaramà sunt in capul mesei.cine ocupà un post in tara asta ca sà-si facà meseria? toti cu gàndul la ban si la neamuri.avem si un minister de culturà? nu-l aud,care i-o fi activitatea,obiectul muncii care-ti este,ministerule de inculturà? sau vei interveni cànd burduhosii de popi vor transforma bisericile in bordeluri,cà n-a mai ràmas mult.sau totul se face cu acordul ministerului de inculturà? mai mult ca sigur…

 2. dorelina

  Mda… lasă de dorit ceea ce am citit in acest articol… şi cel mai dureros in acestă situaţie este indiferenţa poporului şi a statului faţă de aceast, ma scuzaţi de expresie, “dibilizm total”… unde s-a mai văzut asa prostie… in incinta unul lăcaş sfînt, o saună… în zilele noastre, şi aşa prea puţini mai sunt cei din rindurile credincioşilor… dar dupa ce mai apare aşa ceva, lumea in genere va inceta să mai creadă in divinitate… Mda… acu in incinta bisericii mai lipseşte doar un discobar… o terasă… la ce bun sa te mai porţi de ici colo… cind poţi să faci totul intr-o singură ogradă… te distrezi la discobar… te relaxezi la saună… şi în după care, în după amiaza urmatoare, după ce-ţi revii după toate, faci şi rugaciunea, ca după relaxare… după curaţarea trupului… să te simţi curat şi cu sufletul… SAUNA IN INCINTA BISERICII E CEVA ORIBIL!!!

 3. maria parasca

  dorelina,ai dreptate.mai lipseste si diskobarul p/u konfortul total al preotilor nostri….sau poate e o necesiate religioasa???noi de unde sa stim cerintele domnului nostru fata de preotii de astazi…sper ka nu se scalda in agheazma si fumeaza kolian din busuiok…

 4. Lucia

  Pacat ca barbatii nostri savanti n-au avut argumentele necesare pentru a opri barbaria in Orheiul Vechi. La noi ca la neoameni – zic ca vor sa faca mai bine, dar se primeste – ca de obicei!

 5. ale

  citiva ani in urma, in cadrul unei activitati stiintifice cu caracter istoric, facusem o afirmatie la adresa preotimii. Era un gen de acuzatie a activitatii lor pe parcursul istoriei Moldovei Medievale. Doar obiectivitatea istorica, e frumos si corect sa prinda si sa reflecte ansamblu de actiune, nu doar “comoditatea”, anume accentuasem momentele negative ale implicarii in viata extra bisericeascai, i’as spune “scaparea de sub controlul puterii laice”. Poate neglijenta, poate interese. La scurtele mentiuni documentare care atesta incalcari mai mult sau mai putin grave din partea acestora. primisem si raspunsuti,reprosuri, pe masura de puternice. A acuza institutia care cuprinde mai mult decit majoritatea in stat, e destul de sensibil… Acum, cind lumea i’si reconstruiesc monumentele, cind se costruiesc muzeie in “aier liber”,cind se depun eforturi de conservare si de pastrare, in unele cazuri acestea devenind, paralel cu locuri istorice, si aducatoare de venituri(puncte importante turistice)la noi se distrug. e dureros ca chiar din partea reprezentantilor institutiei ce i’si acorda un mare punctaj in pastrarea valorolor culturale. I’mi pare rau de astea toate…i’mi pare curajos pasul care e facut de a scrie adevarul, chiar fata in fata cu Biserica…

 6. Sonn

  Mda…totusi R. Moldova ramaine in continuare sa fie acceptata ca “Tara Minunilor”, unde tot ce e imposibil si interzis de facut are fateta inversa.
  Nu am fost de multi ani la Orheiul Vechi, dar privind pozele am ramas profund ingorzita de felul cum arata Biserica realizata în “intr-un stil lipsit de gust si exagerat”, in care orginalitatea ei de odinioara nici nu a ai ramas.
  Din pacate avem ceea ce avem si daca nu vor fi persoane ca DVS care vor incerca sa prezinte populatiei despre situatia de fapt a monumentelor istorice in scurt timp ne vom trezi cu transformarea monumentelor istorice cum ati mentionat si DVS in articol in” ” Disneyland-uri moldovensti”.
  PS. Ministerul Culturii trebuie sa ia o pozitie in acest sens…”

 7. cred

  numai satanistii pot face astfel de lucruri.ei se lupta cu gomicii,dar ei sunt aceia,ei au luat cheele de la Înpărăție ca să nu avem parte de mîntuire.Ei sunt ANATEMA!

 8. painga

  IN 2008 ERA MULT MAI ATRACTIV SATUL BUTUCENI, DECIT IN PREZENT. ACUM ESTE DOAR BUSSINESS IN TOT
  SATUL SI IMPREJURIMILE EI. NICI NU VORBESC DE BAILE TURCESTI IN CARE AU RAMAS CITEVA PIETRE. PACAT CA SE TRANSFORMA INTR-UN SAT CONTEMPORAN…

 9. painga

  IN 2008 ERA MULT MAI ATRACTIV SATUL BUTUCENI, DECIT IN PREZENT. ACUM ESTE DOAR BUSSINESS IN TOT
  SATUL SI IMPREJURIMILE EI. NICI NU VORBESC DE BAILE TURCESTI IN CARE AU RAMAS CITEVA PIETRE. PACAT CA SE TRANSFORMA INTR-UN SAT CONTEMPORAN…

 10. painga

  IN 2008 ERA MULT MAI ATRACTIV SATUL BUTUCENI, DECIT IN PREZENT. ACUM ESTE DOAR BUSSINESS IN TOT
  SATUL SI IMPREJURIMILE EI. NICI NU VORBESC DE BAILE TURCESTI IN CARE AU RAMAS CITEVA PIETRE. PACAT CA SE TRANSFORMA INTR-UN SAT CONTEMPORAN…

 11. painga

  IN 2008 ERA MULT MAI ATRACTIV SATUL BUTUCENI, DECIT IN PREZENT. ACUM ESTE DOAR BUSSINESS IN TOT
  SATUL SI IMPREJURIMILE EI. NICI NU VORBESC DE BAILE TURCESTI IN CARE AU RAMAS CITEVA PIETRE. PACAT CA SE TRANSFORMA INTR-UN SAT CONTEMPORAN…

 12. painga

  IN 2008 ERA MULT MAI ATRACTIV SATUL BUTUCENI, DECIT IN PREZENT. ACUM ESTE DOAR BUSSINESS IN TOT
  SATUL SI IMPREJURIMILE EI. NICI NU VORBESC DE BAILE TURCESTI IN CARE AU RAMAS CITEVA PIETRE. PACAT CA SE TRANSFORMA INTR-UN SAT CONTEMPORAN…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *