Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   La noi şi la ei:…

La noi şi la ei: ce mâncăm în post?

A sosit Postul Mare, iar odată cu el – mâncarea de sec. “A ţine post” a devenit o tradiţie pe cât de veche, pe atât de modernă în ultimii ani.

Tot mai mulţi moldoveni, mai ales tineri, orăşeni, familii întregi, încearcă să respecte postul.

Continuare din nr. trecut

Postul “know-how”

Cartofii, fiind poate cei mai accesibili şi mai frecvent utilizaţi în perioada de post, găsiţi reţete şi metode de preparare care vă vor oferi senzaţii noi, gustative şi vizuale. Pentru un piure bogat în proteine şi atractiv, adăugaţi un pumn de mazăre congelată şi lăsaţi-l în rola fierbinte, dar stinsă, timp de 7-10 min. Puteţi înlocui mazărea congelată cu cea conservată şi atunci evitaţi etapa cu rola. Altă opţiune e să adăugaţi cuburi de nap, bostan sau morcov atunci când pregătiţi piureul, pentru o culoare aprinsă, dar şi o sursă de vitamina A.

Făina şi produsele făinoase. Este imperativ să folosiţi făină integrală şi nu albă rafinată, mai ales în această perioadă, când vă lipsiţi de multe vitamine şi fibre vegetale. Cumpăraţi pâine din făină “de calitatea a II-a” sau, şi mai bine, de secară. În făina albă rafinată adăugaţi un pumn de tărâţe atunci când faceţi plăcinte, chifle sau blinele. Încercaţi alte feluri de făină, precum făina de ovăz, de orez, de hrişcă şi cea de porumb.

Fasolea. Căutaţi diferite soiuri de fasole la piaţă – roşii, negre, albe, tărcate, mici, măşcate, ca să puteţi diversifica bucatele. Dacă “vă supără” fasolea, înlocuiţi-o cu linte, care este mai puţin bogată în azot şi are nevoie de mai puţin timp la fierbere. Încercaţi tot felul de reţete cu fasole şi legume înăbuşite.

Bostanul – este o legumă excelentă în Post, bogată în proteine, vitamine şi fibre, mai ales soiurile mai noi de bostan, în formă de pară, de ceapă, de harbuz etc. Încercaţi o supă de bostan: 2 cepe albe mari şi un morcov, tăiate cuburi şi fierte rapid, după care supa se fărâmiţează până la o masă uniformă şi se adaugă sare, piper, pătrunjel şi, la dorinţă, bulion vegetal.

Margarina – este un produs dăunător, doar dacă nu este “biologic” certificată. Ea se prepară din uleiuri vegetale, printr-un proces de hidrogenare, care transformă uleiurile vegetale lichide în grăsimi solide hidrogenate. Aceste grăsimi, odată ajunse în circuitul sangvin, se vor “lipi” de artere şi le vor bloca cu timpul, tot aşa cum se blochează ţevile în sistemele noastre de scurgere. Evitaţi margarina şi produsele preparate cu margarină! Doar margarina organică se fabrică prin alte metode. Ea se găseşte în vânzare prin supermarketuri, dar e destul de scumpă. Nu admiteţi tartinele cu margarină la ceaiul de dimineaţă, mai ales pentru copii. Înlocuiţi margarina cu unt de alune sau de nuci, dacă puteţi, sau pur şi simplu – cu miere.

“Carnea artificială” sau produsele din soia sunt tot mai mult şi mai mult puse la dispoziţia cumpărătorului din Moldova, mai ales în Post. Soia, de fapt, este unul dintre acele super-produse care conţin proteină pură, iar metodele moderne de prelucrare a ei vă oferă tot felul de bunătăţi cărora le duceţi dorul în Post – cârnăciori, lapte, iaurt, caşcaval, tocătură etc. Deşi nu sunt pe gustul tuturor, aceste produse pot înlocui majoritatea proteinelor. Luaţi, însă, aminte că ele sunt prelucrate, conţin multă sare şi zahăr, posibil –  şi grăsimi hidrogenate, despre care am scris mai sus. Singurul produs pur de soia este “tofu”, sau caşcavalul alb de soia. El e şi cel mai folositor. Pentru o aromă îmbietoare şi atractivă, marinaţi cuburi de tofu în puţin ulei şi sos de soia, apoi căliţi-le timp de 1 minut. Puteţi adăuga usturoi sau rădăcină de pătrunjel dată prin răzătoare. Adăugaţi-le în legumele călite sau în pastele făinoase.

Ce-am mâncat noi aseară?

Noi nu consumăm carne de peste 10 ani, dar totuşi această perioadă a anului mă obligă să gândesc mai “creativ” cum şi ce să servesc la cină, pentru toată familia. Cartofii, tăiaţi în creste mari, i-am copt la rolă în puţin ulei de rapiţă, cu o boabă de sare şi una de piper negru timp de 20 min., după care am adăugat 2 cepe tăiate în 4, un căţel întreg de usturoi, necurăţat, şi nişte cârnăciori vegetarieni. Încă 20 min. şi totul a fost pus pe un platou mare, pentru toată familia. Între timp o varză mare şi verde (cam vârtoasă, caci e sfârşit de iarnă) am tăiat-o în felii mari şi am ţinut-o la aburi 1 min., după care am trecut-o în tigaia călită, cu seminţe rumenite de pin. O lingură de sos de soia i-a dat aroma şi gustul necesare pentru a o servi cu cartofii şi cârnăciorii copţi şi cu gogonele conservate încă din vară. Poftă bună!

martie 2011,
Marea Britanie