Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   La Liceul "Onisifor Ghibu": Toamna…

La Liceul „Onisifor Ghibu”: Toamna prin geamuri

La Liceul „Onisifor Ghibu” din Chişinău, de mai bine de o lună, copiii aud la ore atât vocea profesorilor, cât şi zgomotul strident al aparatelor de lucru. Asta pentru că, în plină toamnă, sunt schimbate geamurile instituţiei.La 23 august 2011, Direcţia Educaţie, Tineret şi Sport din sect. Buiucani anunţa despre organizarea unei licitaţii pentru schimbarea geamurilor Liceului „Onisifor Ghibu”. La concurs au participat şase agenţi economici, iar licitaţia a fost câştigată de firma Gricon-Simpex SRL. Directorul acestei firme, Gheorghe Vremeş, spune că el a fost anunţat că a câştigat licitaţia la începutul lunii septembrie. „Ne-am apucat de lucru pe data de 10 septembrie şi lucrul este aproape gata”.

Economie pe seama geamurilor

Directoarea liceului, Maria Garştea, este însă indignată, deoarece, deşi i s-a spus că geamurile vor fi schimbate integral, iată că vor ierna cu geamuri vechi, prin care intră frigul.

Iniţiativa de a schimba geamurile a fost a liceenilor, care au câştigat un proiect. „Municipalitatea trebuia să contribuie cu bani, aşa că s-a decis să se ofere jumătate de milion din partea primăriei”. Directoarea spune că, pe lângă faptul că s-au apucat de lucru târziu, din cei 500000 de lei pe care trebuia să-i dea primăria s-au alocat doar 343 000 de lei.

Din nota informativă semnată de Direcţia Educaţie, Tineret şi Sport din sectorul Buiucani reiese că directoarea a fost anunţată că, în urma licitaţiei publice la volumul propus în caietul de sarcini, s-a făcut economie de 154,7 mii de lei. Aceşti bani au fost distribuiţi pentru reparaţia acoperişurilor Liceului Teoretic „Vasile Vasilache” (91 000 de lei) şi a grădiniţei nr. 164 (63 700 de lei).

Directoarea Maria Garştea aminteşte că liceul are 231 de geamuri. „Cu ajutorul părinţilor am reuşit să schimbăm 35 de geamuri, din banii alocaţi de primărie s-au schimbat 70. Nimeni nu ştie dacă vor fi sau când vor fi schimbate celelalte”. Directoarea spune că a propus ca lucrările să fie demarate în lunile iulie şi august, dar nu atunci când începe anul şcolar. „Cel mai bine e să se lucreze vara, dar la noi e diferit: vara căruţă şi iarna sanie”.

Alexandru Ipatii, inginer la Direcţia Educaţie, Tineret şi Sport din sectorul Buiucani, spune că aceste lucrări nu au putut fi efectuate mai devreme deoarece nu erau alocate resursele financiare necesare. „Când sunt banii, atunci se şi desfăşoară licitaţia. Dar nu vă faceţi probleme, fiindcă azi-mâine lucrul se termină”.

Ignorăm zgomotul, de dragul geamurilor

Tatiana Ciugulea, mămica unui băieţel din clasa a treia, spune că, atunci când vine să-şi ia copilul, îi vede pe muncitori lucrând. Elena Bunici, elevă în clasa a 8-a B, spune că s-au obişnuit cu zgomotul  perforatoarelor: „La început era incomod, dar acum nu ne deranjează”.

Dacă pentru copii aceste sunete au devenit familiare, schimbarea geamurilor în timpul procesului de învăţământ a creat probleme atât profesorilor, cât şi agentului economic.

Directoarea afirmă că deseori sunt nevoiţi să transfere copiii dintr-o clasă în alta ca să poată fi efectuate lucrările. „Cel mai greu ne vine în cabinetul de informatică, unde elevii sunt împărţiţi pe grupe şi necesită mai mult spaţiu”.

Gheorghe Vremeş spune că, din cauza licitaţiei întârziate, ei nu se încadrează în timpul cuvenit: „Trebuia să finalizăm lucrul în 30 de zile, dar nu putem munci când sunt lecţii, aşa că venim şi duminica, pentru a compensa timpul pierdut”.

Vizita la acest liceu a fost întreprinsă în cadrul Campaniei „Cere socoteală pentru banii publici!”. Grupul de monitorizare va activa până la începutul anului 2012, când va fi adoptat bugetul Chişinăului.

Lilia ZAHARIA-CRAVCENCO