La “judecata” lui Eminescu

Marţi, 15 ianuarie, de ziua naşterii marelui poet Mihai Eminescu, în R. Moldova a fost sărbătorită pentru prima dată Ziua Naţională a Culturii.

În acea zi, începând cu ora 9.00, au avut loc depuneri de flori la bustul lui Mihai Eminescu de pe Aleea Clasicilor din Grădina Publică “Ştefan cel Mare”. Prin faţa lui Eminescu s-au perindat cu buchete şi jerbe de flori scriitori, politicieni, diplomaţi, admiratori ai operei sale literare.

Ulterior, la Biblioteca Naţională pentru Copii “Ion Creangă” a fost lansat Anul Spiridon Vangheli. În continuarea zilei, la 12.00, a fost inaugurat Muzeul Naţional de Literatură “Mihail Kogălniceanu”, în incinta Uniunii Scriitorilor. Tot în premieră, pe 15 ianuarie a avut loc şi inaugurarea săptămânii filmului artistic moldovenesc, cu prezentarea filmului artistic “Luceafărul”.

Decizia de a marca pe 15 ianuarie Ziua Naţională a Culturii a fost votată de Parlament în aprilie 2012. Această zi a fost aleasă în mod special pentru că e data în care s-a născut Mihai Eminescu.

[nggallery id=141]


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

3 comentarii

  1. Actorul Vasile Butnaru

    Eminescu si azi mai umbla prin Chisinau cu Capul spart…/Si tot intreaba de trecatori:/Unde-i Moldova Lui Stefan cel Mare si Sfant?/Si toti trecatorii raspund intru-n glas:/NE ZNAIU! NE ZNAIU! NE ZNAIU!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *