Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   La Ghidighici: Licitaţie falsă

La Ghidighici: Licitaţie falsă

265-ghidighiciSemne de suspiciune planează în jurul unei licitaţii organizate de Primăria Ghidighici. Deşi în Monitorul Oficial este anunţată pe sâmbătă, 27 februarie, o licitaţie „cu strigare” pentru obţinerea unor terenuri, cu 4 zile înainte de licitaţie, nu era înregistrat nici un „doritor” de a participa. La numerele indicate în Monitorul Oficial nu ţi se oferă nici o informaţie vizavi de eveniment, iar persoana care răspunde te redirecţionează la o convorbire cu primarul, Ion Begleţ. Din spusele mai multor persoane care au încercat că se înregistreze pentru a participa la licitaţie, Primăria le interzice acest lucru, spunându-li-se că pământurile sunt deja împărţite.

În Monitorul Oficial din 9 februarie 2010, este publicat un anunţ al Primăriei Ghidighici cu privire la o licitaţie „cu strigare” pentru obţinerea a 10 terenuri. În anunţ nu sunt specificate date importante, cum ar fi taxa de participare şi contul care trebuie achitat înainte de desfăşurarea licitaţiei. Pentru a afla detalii, telefonez la cele trei numere de telefon indicate la sfârşitul anunţului. Surpriză însă: la niciunul dintre ele nu poţi afla detalii referitoare la licitaţie, pentru că persoanele care răspund nu sunt informate. „Vorbiţi cu primarul. Dacă acesta nu este, reveniţi”, ţi se spune la celălalt capăt al firului.

Licitaţie de formă?

Oleg Bolotnicov, unul dintre contestatarii activităţilor actualului primar, a încercat şi el să participe la licitaţie. S-a ciocnit însă de refuzul primăriei. Refuzul nu a fost unul direct, ca în cazul altor persoane, ci „diplomatic”. „Mi-au spus să sun mâine, iar când am sunat, m-au amânat din nou”, spune Bolotnicov. Acesta susţine că ştie motivul pentru care nu i se permite accesul la licitaţie. „Terenurile scoase de vânzare au deja proprietari. Ei s-au înţeles cu primarul şi nu au nevoie de concurenţă”, este sigur Bolotnicov.

În cazul altora, răspunsul funcţionarilor a fost unul direct: „Nu vă înscriem la licitaţie pentru că terenurile sunt deja date”. Bolotnicov e de părere că licitaţia anunţată în Monitorul Oficial este una formală, pentru a demonstra ulterior că totul s-a desfăşurat conform legii. Acesta afirmă că primarul Begleţ a primit deja un milion de lei pentru unul dintre terenurile scoase la licitaţie.

„Vorbiţi cu dl primar”

Din cele 10 terenuri, unul provoacă cel mai mare interes. Este vorba de un teren de 2,1857 ha, pe care viitorul proprietar va trebui, oficial, să amenajeze 6 terenuri pentru tenis de câmp. Preţul iniţial este de 120 mii de lei. Pentru a ne convinge de faptul că mai multor persoane li se interzice dreptul de a participa la licitaţie, am telefonat la numerele indicate în anunţ.

„Vorbiţi cu dl primar. Dacă acesta nu este, mai reveniţi, eu telefonul mobil nu pot să vi-l dau”, ne-a spus secretara. Am telefonat la un alt număr, unde ne-a răspuns un bărbat. L-am anunţat că ne interesează terenul de 2,1857 hectare. Am fost întrebaţi care ne este scopul, şi în ce calitate dorim să participăm la licitaţie? După ce am răspuns interogatoriului, am fost îndemnaţi să telefonăm a doua zi, pentru a discuta cu primarul, care la acel moment era plecat la o şedinţă de judecată.

L-am contactat pe Ion Begleţ la telefonul mobil. „La care teren vreţi să participaţi la licitaţie?”, ne-a întrebat primarul. După ce i-am spus la care teren aspirăm, Begleţ a încercat să ne convingă că nu merită efortul. „Pe acel teren trebuie de construit 6 terenuri de tenis de câmp. Aveţi business-planul?” ne-a mai întrebat primarul. La final, ne-a invitat să-i telefonăm a doua zi, „după-masă”.

Primarul ne-a tot amânat

A doua zi am telefonat din nou la primărie. Ni s-a făcut legătura cu un oarecare Sergiu, responsabil de licitaţie, şi care a zis că este inginer cadastral. La fel, ne-am prezentat drept o persoană care ar dori să participe la licitaţie. Acesta ne-a comunicat că taxa de participare este de 1100 de lei, iar pe conturile primăriei, pe care le putem lua de la contabilitate, trebuie să punem 10% din sumă, adică 12 mii de lei. „Eu azi am fost anunţat că trebuie să mă ocup. De azi începem. Am vorbit cu preşedintele şi ne-a spus că nu este nimeni înregistrat pentru licitaţie. Eu nu ştiu cum lucrează comisia responsabilă de organizarea licitaţiei. Până azi aveam alte obligaţii”, a recunoscut funcţionarul.

Ulterior ne-am deplasat la primăria Ghidighici. Am aflat că la ora 14.00, „după-masă”, primarul avea să fie ocupat, deoarece la această oră are loc şedinţa consiliului. Cu mai bine de jumătate de oră înainte de începerea şedinţei, ne-am apropiat de cabinetul lui Ion Begleţ, cu scopul de a ne înregistra la licitaţia de sâmbătă. În cabinetul edilului mai era şi viceprimarul Alexandru Begleţ, dar şi unul dintre consilieri. Am cerut de la primar (singurul cu care puteam vorbi la acest subiect – n.r.) conturile unde să achităm taxa pentru participare, dar şi alte detalii. Destul de calm, acesta ne-a cerut să ne prezentăm a doua zi, pentru că acum se pregăteşte de consiliu. Am insistat să ni se dea măcar conturile ca să achităm taxa de participare, dar pe măsură ce insistenţa noastră devenea mai mare, şi primarul devenea mai nervos. În discuţie s-au implicat viceprimarul şi consilierul, care ne-au spus că sunt ocupaţi şi că ar trebui să-l ascultăm pe primar, şi să plecăm. „Noi suntem ocupaţi, cine v-a pus să veniţi acuma? De ce nu aţi venit mai devreme?” ne-a reproşat Begleţ. Precizăm că, în discuţia anterioară cu primarul de Ghidighici, acesta ne-a cerut să-i telefonăm marţi, „după-masă”.

Organizatorii licitaţiei resping acuzaţiile

De remarcat că în regulamentul cu privire la organizarea licitaţiilor este indicat că trebuie să se formeze o comisie de licitaţie, care să înregistreze candidaţii. Deci nu primarul este responsabil de mersul şi desfăşurarea unei licitaţii. Cu greu, am aflat că preşedintele acestei comisii este consilierul Vladimir Bucşanu. Acesta spune că sunt „numaidecât înscrise persoane la licitaţie. Şi marţi la consiliu s-au mai dat nişte cereri. Cei care spun că nu au acces la licitaţie sunt nişte oameni care se plâng prin toate instanţele şi fac vânt. Cine vrea să cumpere se interesează, vine, vede, merge pe teren… Nu se poate să nu ţi se permită accesul la o licitaţie publică”, ne-a mai spus Vladimir Bucşanu.

Primarul Ion Begleţ a cerut să-i dăm numele persoanelor care spun că nu le este permis accesul la licitaţie. Acesta ne-a declarat că Oleg Bolotnicov nu s-a prezentat la Primărie cu careva cereri. După ce am refuzat să-i dăm numele altor persoane care nu au acces la licitaţia de sâmbătă, primarul a închis telefonul.

Ion Begleţ este primarul despre care presa a scris în mai multe rânduri că ar profita de funcţia pe care o deţine în interes personal. În funcţia de viceprimar este angajat fiul său, Alexandru Begleţ, care are puţin peste 20 de ani. Cu câteva luni în urmă un grup de cetăţeni din Ghidighici i-a cerut demisia. Aceştia colectau semnături pentru demararea unui referendum local la care să se poată vota demiterea primarului.

Victor MOŞNEAG