Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   Justiţia pentru copii — încă…

Justiţia pentru copii — încă o şansă pentru copiii certaţi cu legea

În oraşul Ungheni, a avut loc o şedinţă de informare privind situaţia copiilor de 14-16 ani, aflaţi în atenţia justiţiei. La eveniment a participat Alexandra Yuster, reprezentant UNICEF în Moldova, Mihai Moldovanu, viceprim-ministrul R. Moldova, speciallişti în protecţia copiilor din localitate, reprezentanţi ai biroului de probaţiune din Ungheni.

Au fost abordate subiecte legate de situaţia copiilor încadraţi în programul de probaţiune, în  special au fost identificate soluţii pentru reintegrarea acestora în societate. Un subiect actual abordat a fost şi cel despre şcolarizarea copiilor din raion, dar şi abandonul şcolar.

Copiii din şcolile raionale sunt monitorizaţi de Centrele de minori şi moravuri, dar şi de asistenţii sociali care sunt obligaţi să întreprindă vizite frecvente la instituţile de învăţământ, pentru e evalua situaţia elevilor, analizând şi cazurile de delicvenţă din şcoli.

„Majoritatea cazurilor de delicvenţă a minorilor se produc în urma nesupravegherii acestora de către părinţi. Cei care comit infracţiuni sunt, de obicei, minorii care au părinţii plecaţi peste hotare, sau ai căror părinţi muncesc până târziu. Deşi se organizează activităţi extraşcolare pentru copiii care fac parte din aceste grupuri de risc, fondurile provenite din partea statului sunt insuficiente”, a declarat Tatiana Lazăr, şefa Direcţiei tineret şi sport din raionul Ungheni.

O altă problemă a justiţiei juvenile din raionul Ungheni este lipsa psihologilor. „În cadrul  şcolilor nu activează specialişti în psihologie bine pregătiţi. De multe ori, locul acestora este ocupat de profesori nespecealizaţi, care îşi îndeplinesc misiunea în mod formal”, afirmă Galina Gheorghiţă, şefă-adjunct a Direcţiei educaţie din raionul Ungheni.

În anul curent, biroul de probaţiune din Ungheni are în vizor un singur minor, acuzat de furt. Perioada în care acesta se va afla sub supraveghere e de 3 ani.

Tatăl minorului ne-a spus că mama acestuia e în Italia şi el a rămas surprins când a aflat ce faptă a comis fiul său. El a recunoscut că, cel puţin, e împăcat că fiul său, totuşi, nu a ajuns după gratii.

Reprezentantul UNICEF în Moldova, Alexandra Yuster, a declarat că în ultimii ani R. Moldova a înregistrat progrese vizibile în domeniul justiţiei pentru copii. Printre acestea se numără procedurile alternative detenţiei, cum ar fi probaţiunea şi munca în folosul comunităţii. În acelaşi timp, reprezentantul UNICEF a relevat insuficienţa numărului şi a calităţi serviciilor adresate  copiilor aflaţi în conflict cu legea şi lipsa unor mecanisme de reintegrare a copiilor care au deja probleme cu justiţia.

La Ungheni, şi biserica se implică în susţinerea tinerilor, oferindu-le şansa să muncescă în folosul bisericii. Maica Egumenă Elisaveta, stareţa Mănăstirii Sfântul Gheorghe din Ungheni, a spus că, de obicei, adolescenţi cu probleme, contactând cu biserica, ajung să regrete că au comis vreo infracţiune. Aproape de credinţă, ei îşi revizuiesc comportamentul, devenind mai corecţi şi mai responsabili.

Vicepremierul Mihai Moldovanu a relevat că, în acest an, se înregistrază mai puţine crime decât în anii trecuţi şi că această reducere se datorează acţiunilor înterprinse  de asistenţilii sociali din raion, responsabili pe educaţie. Vicepremierul a vorbit în acest context şi despre activitatea Poliţiei, a Procuraturi şi a Serviciului de Probaţiune.

Potzrivit statisticilor ONU, la nivel de republică, în anul 2010, au fost înregistrate 100 000 de infracţiuni comise de copii. 410 copii au fost condamnaţi, iar 71 se află în detenţie.

Veronica VLADEI