Jurnalul unei mame care şi-a pierdut fiul în războiul de la Nistru

Fiul meu era judecător. Nu mai ştiu dacă, în 1992, era în vigoare legea asta care le dă protecţie judecătorilor, neobligându-i să lupte la război. Pe el nu l-a putut opri nimeni, pentru că tare voia ca R. Moldova să fie integră, liberă, independentă. S-a dus, iar eu nu l-am putut opri, deşi în mine striga cineva: nu-l lăsa să plece. Dar cum să nu-l las? Eu singură i-am fost învăţătoare în clasele primare şi tot timpul îi spuneam, dar şi altor copii, că noi avem două mame: una-i patria şi una-i mama, şi aşa cum o iubeşti pe mama ta, aşa trebuie să-ţi iubeşti şi patria. Şi eu nu puteam ca atunci când ţara noastră era la greu să-i zic: nu te duce, Anatol. Mi-a fost ruşine să-i zic, căci el m-ar fi dispreţuit.

A plecat la război

Anatol a plecat la război în ziua de 28 mai 1992. Exact în ziua în care se pregătea să plece, eu venisem la ei să văd ce mai fac. Ţin minte că am ieşit amândoi din casă şi am mers de la uşa lor vreo 200 de metri. Foarte tare voiam să-i spun: nu te duce. Mă frigea la inimă, dar mă ţinea o frână. Dacă a decis el, înseamnă că aşa trebuie, deşi el ştia că putea să se întâmple să nu mai vină.

Boris Druţă era colegul lui şi cu două zile mai devreme ştiu că i-a zis: nu ştiu dacă ar fi bine să pleci, că războiul e război şi nu cruţă pe nimeni. Anatolie a răspuns: da ce să-i facem, dacă nu mă duc eu, nu te duci tu, nu se duce altul, cine ne va apăra ţara de mişei, că moscalii iarăşi vor să ne înnece în sânge? Anatol spunea mereu că istoria noastră este plină de sacrificii şi că toate faptele vitejeşti vor fi puse pe cântarul istoriei şi atunci se va vedea cine a apărat ţara la greu, fără a ezita, şi cine a condus ţara în acele momente grele. Astea toate sunt cuvintele lui, pentru că sunt acolo dovezi scrise de colegii lui de lucru.

Cine a fost Anatol Popovici

A fost un patriot desăvârşit. El a citit foarte mult în copilărie. În clasa a 8-a nu mai avea ce citi. Terminase de citit din biblioteca şcolară, din aia sătească şi după aia lua cărţi de la un profesor de limba franceză, care avea nişte cunoştinţe în Anglia, în America, care îi aduceau cărţi cu grafie latină. Anatol atunci le citea şi cu mare secret le întorcea înapoi, ca să nu ştie nimeni, că erau timpuri în care te temeai să zici ceva. Şi acum cam tot aşa este, că dacă zici, cred că suntem luaţi la creion. A fost un elev bun şi student eminent la drept, soţ exemplar, un tată iubitor, avea doi băieţei când a plecat la război. Pe 16 martie 1992, împlinise 30 de ani.

Unul dintre pliantele realizate în memoria lui Anatol Popovici

Nu ştiam nimic de el

Trecuse două săptămâni de când a plecat la război şi eu nu ştiam nimic despre el. Prin Chişinău, lumea ştia deja că Anatol a murit, dar nu ştiu de ce nu mă anunţa nimeni. Am aflat de la nişte cunoscuţi, am leşinat, m-am făcut bine şi am sunat la judecătoria unde lucra. Zic: da unde-i Anatol?

Atunci am înţeles că nu vor să vorbească cu mine, ştiţi când omul vrea să mintă ceva, să ascundă. Spuneţi-mi vă rog, unde-i Anatol? Şi unul dintre ei, aşa mai repezit, mi-a zis: da ce, încă nu l-aţi adus? Gândiţi-vă ce reacţie am avut. M-am liniştit şi m-am dus la Ministerul Apărării. Acolo mă gândesc că voi afla ce s-a întâmplat. Tudor Dabija era viceministru, dar ei fuseseră colegi. L-am întrebat pe el, iar el controla nişte panouri. A chemat un căpitan să întrebe dacă ştie ceva despre Anatol, că iaca nici Crucea Roşie nu ştie nimic, nu-i înregistrat nicăieri. Plângeam. Căpitanul a început să tremure şi zice: „Ego ubili, on paghib (n.r. L-au ucis, a murit). Nu ştiam ce să cred, pe ăsta care îmi spune că e mort, sau pe ăsta, care zice că nu ştie. Pe urmă am fost la televiziune, am dat poza şi datele la „Mesager”, că poate voi afla ceva. A mai trecut o săptămână.

Nici nu aveau unde să fugă

Mai târziu, am aflat că a căzut pe front pe 20 iunie, la Bender, acolo veneau tancurile dinspre Tiraspol şi mai erau 26 de băieţi cu dânsul. Cred că niciunul dintre ei nu a mai rămas viu, pentru că, de când a murit Anatol, de multe ori mi s-a oferit cuvântul la Memorial la 2 martie. De fiecare dată făceam un aviz: Vă rog, cine a fost cu Anatol în ultimele clipe, vă rog, să-mi povestească, deoarece pentru mine orice cuvânt e important. Măcar să ştiu dacă a spus ceva, ce a fost. Nu s-a arătat nimeni, niciodată.

La jumătate de an după război, cineva a sunat-o pe soţia lui Anatol să-i zică cum a fost lupta: „Acolo, la Bender, e loc drept, nu-i ca la noi, dealuri şi văi. Băieţii voiau să oprească tancurile, dar asupra lor împuşcau de pe clădiri, din cetate şi armata a 14-a – din spate. Aşa ei nu aveau unde să fugă. Unii, totuşi, căutau să se retragă, să se ascundă. Anatol a fost rănit la o mână şi avea încărcătorul de grenade, că două tancuri le aprinsese şi a început să strige la ceilalţi care fugeau: încotro, laşilor, voi nu aveţi mame, voi nu aveţi copii? Mâine tancurile ruseşti vor fi la Chişinău”.

Nionela Popovici, care a lucrat toată viața învățătoare, este mama judecătorului Anatol Popovici, decedat în războiul din 1992

I s-a luat din buzunar legitimaţia de judecător

La scurt timp, Anatol a fost lovit în cap. Nu ştiu de ce nu l-a luat salvarea, cum făceau cu alţii, nici nu l-au dus la groapa comună, cum îi strângeau pe toţi. L-au lăsat aşa şi patru zile a stat pe faţa pământului, într-un lac de sânge. După ce s-a mai potolit războiul, omorându-i pe toţi, localnicii mai treceau să vadă dacă mai e cineva viu. Pe unii îi duceau la groapă, pe alţii la frigidere, alţii erau aruncaţi în Nistru, dar pe Anatol l-au lăsat, pentru că a venit un ziar de la Tiraspol, unde era scris despre Anatol: că iată Moldova a ajuns să-şi trimită la lupte şi judecătorii. Mai spuneau că cine a păşit pragul republicii transnistrene, vor păţi ca Popovici.

I-au luat din buzunar şi legitimaţia de judecător, pe care o primise cu patru zile înainte de a pleca la război. Anatol le spunea camarazilor săi: am primit în sfârşit un document care-i scris în limba sfântă a ţării şi am s-o port cu cel mai mare drag în dreptul inimii. Dar nu a durat mult această fericire…

L-au lăsat pe pământ

Vă spuneam că a fost lăsat pe pământ la 32 grade căldură, a început putrefacţia, se adunau muştele şi se ducea o femeie cu nişte copii şi nişte crenguţe şi alunga muştele şi ruga pe ăştia să facă ceva, să-l înmormânteze, dar ei nu permiteau, zicând: asta-i o personalitate însemnată a Moldovei şi aşa trebuie să zacă. În ultima zi, i-au dat voie să scrie o explicaţie, după care, l-au tras de picioare în groapa ceea, au dar pământ peste el, de vreo jumătate de metru.

După asta, de la Tiraspol, au sunat-o pe soţia lui Anatol. I-au spus că putem merge încolo singuri, dacă vrem să luăm corpul, dar să nu afle nimeni. Dar cum să mergi acolo, dacă era strict atunci?

I-am spus atunci că nu e bine să meargă singură, pentru că riscă să moară şi ea, lăsând doi copii orfani.

L-am adus după cinci săptămâni

Ziarul cela de Tiraspol a ajuns la mine şi eu nu mai puteam, plângeam pe toate drumurile. Nu-mi mai trebuia nimic pe lume, dacă îmi pierdusem fiul. Am fost iar la Ministerul Apărării şi după multe rugăminţi, să meargă să îl aducem totuna acasă şi să-l înmormântăm aici, în sfârşit, s-au găsit oameni care au mers, s-au dus cumnaţii, colegii de lucru, un medic. Când au ajuns acolo, au chemat-o şi pe femeia care l-a acoperit cu ţărână. Imediat, cazacii au venit beţi, vrând să-i împuşte. Unul dintre cumnaţii mei luase coniac şi salam şi le-a zis că-i de sufletul lui Anatol, rugându-i să nu le facă nimic, că vor să facă o fotografie pentru mama. Nu am mai văzut nimic în poza ceea…

Până la urmă au vorbit, s-au înţeles, l-au scos şi l-au pus în pachete. Când s-au pornit, le-am dat haine să-l îmbrace frumos. Nu l-au mai îmbracat. Au pus deasupra şi au închis sicriul. Ni l-a adus. A stat două ceasuri în casă şi, pe 25 iulie, l-am înmormântat la cimitirul central.

Oare pe cine am înmormântat?

Ori de câte ori merg la el, că mă duc deseori, prima întrebare care mi-o pun încă de la poartă: Oare pe cine am înmormântat eu aici? Este oare el feciorul meu, sau nu?
După asta l-au decorat post-mortem cu ordinul „Ştefan cel Mare”, dar nu am nicio bucurie din asta. Stă acolo, dar fiul nu-i, tatăl la copii nu-i, au crescut copiii fără tată şi eu ştiu cum e asta, căci soţul meu a murit când Anatol avea 14 ani. Ştiu cât e de greu să creşti copii fără tată. Nu ştiu cine şi cum face, ca să se repete aceeaşi soartă.

Dacă aş mai putea să vorbesc cu el măcar o dată, i-aş spune că a greşit ducându-se la război, deşi a mers să-şi apere patria. Moartea lor a fost zădarnică. Ei s-au jertfit, dar de aici nici o schimbare în ţară. Pe 16 martie, Anatol Popovici ar fi împlinit 56 de ani.

Nota redacţiei:

Pe 2 martie, se împlinesc 26 de ani de la declanşarea războiului de la Nistru, pentru apărarea independenţei şi integrităţii teritoriale a R. Moldova. Conflictul armat a durat câteva luni, dar s-a soldat cu decesul a 279 de persoane din partea dreaptă a Nistrului şi între 264 şi 1093 de persoane din regiunea transnistreană.

Pentru reglementarea conflictului transnistrean, în 2005, a fost creat formatul de negocieri „5+2” care include părţile: R. Moldova şi administraţia de la Tiraspol, mediatorii: Rusia, Ucraina şi OSCE şi observatori: SUA şi UE. Activitatea acestui format a fost sistată în 2006, fiind reluată oficial în 2011.

Deşi au trecut 26 de ani de la acest război, unităţile militare şi muniţiile ruseşti continuă să se afle şi azi pe teritoriul din stânga Nistrului. În 2010, ziua de 2 martie a fost decretată de Chişinău drept Zi a Memoriei.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

 1. Judele de Apoi / Bălți

  Martie-iulie 1992 –
  Războiul de la Nistru cu ocupanții ruși și ucraineni.
  O listă incompletă de numedin cele câteva sute ale eroilor est-moldoveni martiri,
  căzuţi pe câmpul de luptă pentru «INDEPENDENȚA» iluzorie a R. Moldova şi contra ocupaţiei ruseşti.
  Veşnica lor pomenire !
  ———————————————————
  1. Agatiev Valentin Simion, serg. maj.
  2. Acriș Vasile Vasile, sergent
  3. Andreev Sergiu Victor, plutonier
  4. Antoci Iurie Vitalie, soldat
  5. Balaban Anatol Maxim, loc. inf. or. Căușeni
  6. Barabaș Nicolae Grigore, soldat
  7. Batrâncea Mihai Mihai, soldat
  8. Babinschi Alexandru Ion, sergent
  9. Bânzaru Ion Toader, sergent
  10. Bâtlan Ion Ion, soldat
  11. Bălțatu Mihai Ion, soldat
  12. Bălănuță Alexe Nicolae, soldat
  13. Belâi Mihai Vasile, soldat
  14. Beregoi Vasile Dumitru, plutonier /Chișinău,1965-17 iulie 1992,Tighina/
  15. Beșleaga Vasile, soldat
  16. Bordian Valeriu, soldat, Căușeni
  17. Borogea Petru, soldat
  18. Bodiu Iurie, locotenent major, s.Flămânzeni/Coșcodeni/Sângerei, rudă cu vesititul luptător anti-ocupație Gavrilă Bodiu din grupul de partizani anti-comuniști Filimon Bodiu din zona Băltilor din anii 1950.

  19. Boț Mihai, plutonier
  20. Boiarnițchi Vladimir, maior
  21. Borzeac Ion, soldat
  22. Botea Nicolae, soldat
  23. Bratușceac Gheorghe, plutonier
  24. Braga Ghenadie, soldat
  25. Brânza Veaceslav, soldat
  26. Brădescu Tudor, caporal
  27. Briceag Valeriu, polițist
  28. Buga Tudor, plutonier, Căușeni
  29. Buftic Iurie, caporal
  30. Budurin Anatol, soldat
  31. Bujac Valeriu, soldat
  32. Bunescu Petru, sergent
  33. Burcă Vladimir, soldat
  34. Burcovschi Oleg Valeriu, soldat
  35. Buruiană Pavel, soldat
  36. Butnaru Vladimir, caporal
  37. Buzu Gheorghe, sergent
  38. Calmaţui Anatol, locotenent maj. – Glodeni
  39. Caloş Dumitru, sergent

  40. Cara Dumitru, soldat
  41. Cara Ion, soldat
  42. Caracaci Valeriu, soldat
  43. Caragacian Boris, soldat
  44. Carp Igor, plutonier
  45. Carpov Vitalie, sergent
  46. Caşu Gheorghe, poliţist
  47. Cătană Grigore, sergent, Căușeni
  48. Cătruc Ilie, soldat, Căușeni
  49. Căruntu Grigore, soldat
  50. Ciobanu Alexei, locotenent, or.Căuşeni
  51. Ceban Constantin, soldat
  52. Ceban Sergiu, soldat
  53. Ceban Valeriu, soldat
  54. Ceban Viorel, soldat
  55. Ceban Vitale, soldat
  56. Cebanu Vasile, sergent
  57. Cebotari Iurie, soldat
  58. Cebotari Valeriu, soldat
  59. Cebotari Vasile, subloc.

  60. Cecati Ion, sergent
  61. Cerempei Octavian, caporal
  62. Cercas Vasile, soldat, or. Căușeni
  63. Cernei Vasile, soldat, Căușeni
  64. Cernei Dumitru, soldat
  65. Cimbir Dumitru, caporal
  66. Cimpoies Vladimir, caporal
  67. Ciobanu Ion A. soldat, Căușeni
  68. Ciobanu Ion V. soldat, Căușeni
  69. Ciorba Igor, sergent
  70. Codiţa Robertino, caporal
  71. Codreanu Iurie, sergent
  72. Codreanu Petru, soldat
  73. Cojocaru Ion, soldat
  74. Colnic Ştefan, soldat
  75. Curagău Valeriu Gheorghe, soldat, s.Zubrești / Strășeni
  76. Cordineanu Valeriu, poliţist
  77. Coşciuc Boris, sergent
  78. Coţofană Victor, subloc. Drochia /mort-20 iunie1992/
  79. Cotuc Gheorghe, plutonier

  80. Craciun Ştefan, plutonier
  81. Cristiuc Ghenadie
  82. Cucuietu Oleg, soldat
  83. Culaţchi Sergiu, sergent
  84. Darie Andrei, sergent
  85. Dârda Victorian Ion, poliţist, Floresti
  86. Diaconaş Vasile, sergent
  87. Digori Ion, caporal
  88. Doga Petru, soldat
  89. Donică Alexandru, sergent, s.Buşăuca / Rezina
  90. Donica Grigorie, sergent
  91. Danuţa Maria, angajat
  92. Doroşencu Sergiu, sergent
  93. Dorul Anatol, soldat
  94. Dovgani Boris, soldat, s. Pârâta / Dubasari
  95. Dumbravă Valeriu, sergent, din r. Nisporeni
  96. Enachi Vladimir, serg. maj.
  97. Eni Mihai, serg. maj.
  98. Fetenea Ion, soldat
  99. Fodor Sergiu, plutonier
  100. Fulga Ion, serg. maj. / impuscat in cap /
  101. Găină Gheorghe, caporal
  102. Gamangi Valentin, soldat
  103. Gargalâc Sergiu, serg. maj.
  104. Gavrilan Ion, soldat
  105. Gavrilovici Ghenadie, soldat
  106. Gazea Alexei Nicolae, soldat
  107. Gazea Petru Mihai, soldat
  108. Gâncota Valeriu, soldat
  109. Glodarencu Vasile, soldat
  110. Glinjeanu Mihai, soldat
  111. Gociu Vasile, soldat
  112. Godiac Ştefan, poliţist
  113. Godoroja Grigore, soldat
  114. Godoroja Ion, soldat
  115. Gojan Vasile, soldat
  116. Gongan Vasile, căpitan
  117. Grama Gheorghe, soldat
  118. Grecu Ionică, soldat-adolescent, s.Corjova
  119. Grijev Mihai, sergent
  120. Gruşevschi Grigore, serg. maj.

  121. Gurduială Mihai, sergent
  122. Harcencu Alexandru, soldat
  123. Iablocichin Ghenadie, sergent
  124. Iavorschi Vasile, soldat
  125. Iliev Sergiu, soldat
  126. Ioncu Vasile, soldat
  127. Isaicu Sergiu, soldat
  128. Iuraşcu Ion, loc. maj.
  129. Izbaş Andrei, plutonier
  130. Juravschi Semion, caporal
  131. Lavrenţov Victor, plutonier, ars în mașina blindată – BTR
  132. Lecicman Grigore, soldat
  133. Leon Iurie, serg. maj.
  134. Leu Igor, soldat
  135. Lisnic Vitalie, soldat
  136. Lisnic Ion, poliţist
  137. Levandovschi Iurie, soldat
  138. Lucianov Alexandru, plutonier maj.
  139. Lungu Anton, sergent
  140. Lupaşcu Filip, sergent
  141. Lupaşcu Alexandru, plutonier,s.Voloviţa/Soroca
  142. Lupu Anatol, sergent
  143. Macheev Alexandru, soldat
  144. Mafteluţa Tudor, soldat
  145. Macariuc Valeriu, căpitan
  146. Marâi Anatol, soldat
  147. Marcov Petru, soldat
  148. Marjanean Valeriu, soldat
  149. Martâniuc Anatol, soldat
  150. Mânăscurtă Igor, soldat
  151. Mereacre Ştefan, soldat
  152. Mereniuc Valentin, sergent
  153. Mereuţă Pantelei, soldat
  154. Migaevschi Petru, soldat
  155. Mihailov Boris, soldat
  156. Mihailov Nicolae, soldat
  157. Mihailachi Ilie, soldat
  158. Mocanu Ion, soldat
  159. Morga Alexei, soldat
  160. Moraru Grigore, soldat

  161. Moraru Mihai, loc. col.
  162. Moruz Vasile, soldat
  163. Muntean Nicolae, caporal
  166. Munteanu Constantin, soldat
  167. Munteanu Nichifor, soldat
  168. Murzin Boris, sergent
  169. Musteaţă Veniamin, sergent
  170. Nazarencu Valeriu, loc. maj.
  171. Nacu Eugen, sergent
  172. Neagu Petru, soldat
  173. Negară Igor, soldat, s.Piscăreşti / Rezina
  174. Nestor Tudor, soldat
  175. Nicolaev Ion, soldat
  176. Nicolaev Mihai
  177. Noroşan Iurie, sergent
  178. Nour Mihai, sergent
  179. Oglindă Mihai, soldat
  180. Olaru Mihai, soldat
  181. Osipov Anatol, soldat
  182. Osipov Ion, soldat
  183. Ostaf Sergiu, serg. maj.
  184. Orbu Eugen, serg. inf.
  185. Panţa Ion, caporal
  186. Pavaluc Vitalie, serg. maj.
  187. Pavlencu Anatol, soldat
  188. Pavlov Sergiu, soldat
  189. Para Ion, soldat
  190. Perju Iurie, maior
  191. Platon Nicolae, soldat
  192. Platonov Alexandru, soldat
  193. Popa Ion, loc. maj. din r. Nisporeni
  194. Popescu Anton, soldat
  195. Popescu Maria Dumitru, soldat
  196. Popovici Anatol, loc. maj.
  197. Popuşoi Valeriu, sergent major s. Boghenii-Vechi, jud. Ungheni
  198. Projica Vasile, poliţist
  199. Pruteanu Constantin, sergent
  200. Purice Vasile, caporal

  201. Purice Vitalie, soldat
  202. Puşcarencu Simeon, soldat
  203. Racoviţă Gheorghe, sergent
  204. Racu Alexei, soldat
  205. Railean Alexei, soldat
  206. Rău Vitalie, sergent
  207. Repida Pavel, soldat
  208. Reutchi Vladimir, sergent
  209. Rogozinschi Alexandru, sergent
  210. Roman Cezar, caporal / inecat in Nistru, veteran al razboiului din Afganistan /
  211. Roman Dumitru, caporal
  212. Roşca Anatol, soldat
  213. Roşca Dumitru, sergent major
  214. Roşcovan Grigore, sergent
  215. Rudi Petru, plut. maj.
  216. Rusu Sergiu, sergent
  217. Rusu Valentin, soldat
  218. Savoi Ion, sergent
  219. Sârbu Vladimir, soldat
  210. Sârghii Mihai, soldat
  211. Sârtmaci Gheorghe, sergent
  212. Sinigur Pantelimon, soldat
  213. Siniţin Veaceslav, soldat
  214. Slonov Petru, sergent
  215. Slobozencu Valentin, sergent
  216. Soltuz Andrei, soldat
  217. Sotnicencu Nicolae, plutonier
  218. Stepanov Valentin, soldat
  219. Starşii Mihai, soldat
  220. Stavilă Ion, soldat
  221. Stratan Feodosie, caporal
  222. Sprâncean Mihai, soldat
  223. Suvac Vasile, soldat
  224. Şargu Gheorghe, soldat
  225. Şevcencu Vasile, caporal
  226. Şevciuc Valeriu, caporal
  227. Stefârţă Valentin, soldat
  228. Tabac Mihai, soldat
  229. Targan Ion, soldat
  230. Tataru Anatol, caporal
  231. Ticot Alexandru, sergent
  232. Tamaşciuc Ion, soldat
  233. Tuchilă Anatol, loc. maj.
  234. Ţurcanu Nicolae, locotenent
  235. Ungurean Simeon, soldat
  236. Ungureanu Oleg Nicolae, caporal
  237. Ungureanu Eugen Ion, subloc.
  238. Urâtu Ion Vlad, soldat
  239. Ursu Victor, loc. maj.
  240. Ursul Victor, soldat

  241. Ursul Grigore, soldat
  242. Usinevici Grigore, soldat
  243. Vareaghin Boris Chiril, soldat
  244. Vartic Ion Vlad, soldat
  245. Vârlan Mihai Trofim, soldat
  246. Vârlan Alexandru, sergent
  247. Vâlcu Gheorghe, plutonier
  248. Vârtosu Grigore Petru, soldat
  250. Vâzâi Veaceslav Grigore, serg. inf.
  251. Voina Ion Nicolae, soldat
  252. Vozian Trifan Procope, soldat
  253. Vrabie Nicolae Mihai, poliţist
  254. Zaharov Vasile Filip, soldat
  255. Zaiaţ Nicolae Ion, soldat
  256. Zarniţchi Vladimir , plutonier
  257. Zgârcea Vasile Nicolae, căpitan – Glodeni
  258. Zop Petru Gherasim, subloc.
  259. Zudin Sergiu Alexe, sublocotent
  –––––––––––––––––—————————————————
  260. Agapi Ion Alexe, soldat
  261. Frunză Ion, soldat / Cavaler al ordinului “Ştefan cel Mare» (post mortem)
  s. Donici, județul Orhei
  262. Şeremet Ovidiu, loc. major
  263. Moraru Nicolae, locotenent / ars de viu /
  264. Budurin Anatolie, din s. Trifeşti / Rezina
  265. Zaiaţ Ion, din s. Solonceni / Rezina
  266. Bădan Iacob Grigore s. Horodişte / Rezina
  267. Bulicanu Valeriu, s. Bolduresti, r. Nisporeni
  268. Țărnă Tudor, din raionul Nisporeni
  269. Burcă Parascovia, Căușeni
  270. Burlacu Nicu, Căușeni
  271. Cazacu Valentin, Căușeni
  272. Ciobanu Alexei, Căușeni
  273. Adjen Veaceslav
  274. Arnăut Mihai Constantin
  275. Ungureanu Ștefan
  ——————————————————————————
  AMINTIRE VESNICA MUCENICILOR NOSTRI
  SI SA NE RUGAM PIOS
  PENTRU SUFLETELE LOR DE DINCOLO !

 2. Lilian 007

  Care Judele de Apoi / Bălți? Măi ivane (cel groaznic) nu ne fă de râs Bălțul nostru intelectual! Așa prostălani ca tine la Bălți pur și sinplu nu-s! Nici chiar printre țiganii ceia de la Podul Chișinăului! Ia-ți pastilele și revino-ți! Dacă vroiai să postezi ceva folosește numele propriu da nu amesteca în chestiile tale Bălțul nostru!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *