Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   Jurământul lui Hippocrate, într-un stat…

Jurământul lui Hippocrate, într-un stat sărac

Sistemul medical din R. Moldova ar putea primi de curând peste 800 de specialişti tineri: medici şi farmacişti. După şase ani de studii, la 17 iunie curent, tinerii au jurat în faţa profesorilor, părinţilor şi prietenilor că îşi vor dedica viaţa profesiei şi vor trata pacienţii, indiferent de etnie, rasă, religie, partid sau stare socială. Apoi au vorbit despre spitalele în care vor să lucreze: să fie bine dotate, moderne şi să aibă salarii suficiente. Până atunci, ei ar trebui să facă rezidenţiatul, care costă.

Îmbrăcaţi în robe, mulţi dintre ei cu cearcăne sub ochi şi vizibil obosiţi după un ultim an de studii, la ceremonia de absolvire tinerii au zâmbit mai tot timpul şi s-au înghesuit să fotografieze momentul în care au jurat să fie medici. În acest an, 839 de studenţi au absolvit Universitatea de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”. Dintre aceştia, circa 200 sunt veniţi din alte state, şi anume din România, Israel, Iordania, Portugalia, SUA, Grecia, Norvegia.

524-medici-absolvent3iPasiunea pentru profesie, dincolo de lipsuri

Deşi viitorii medici au subliniat faptul că viaţa umană e mai presus de orice şi aceasta nu poate fi cumpărată, totuşi, ei susţin că un factor foarte important este cel financiar şi condiţiile de muncă, care influenţează direct sau indirect calitatea serviciilor prestate de medici. Una dintre absolvente, Daniela Vateriniuc, susţine că nici nu a observat cum au trecut şase ani. „Şase ani au zburat pe neobservate. Parcă ieri eram în anul I, iar azi am absolvit facultatea şi urmează să mă gândesc dacă îmi voi continua studiile sau nu. Nu ştiu dacă vor fi, în acest an, locuri la buget pentru rezidenţiat, iar contractul e atât de scump că nu am cum să-l plătesc”, ne spune tânăra.

În acelaşi timp, Anastasia Popov, o altă absolventă, susţine că ştie că are să se confrunte cu multe probleme şi lipsuri, însă acestea nu o sperie. „Aceşti ani au fost un stres continuu pentru noi. Eu ştiu ce ne aşteaptă, dar nu mi-e frică. Sunt de părere că generaţia noastră va reuşi să schimbe lucrurile în sistemul nostru medical. Încă din universitate suntem învăţaţi să dăm din coate ca să reuşim, asta o să facem şi de acum încolo”, a afirmat Anastasia, care ne spune că a ales să fie medic fără să se gândească la aspectul financiar. Îşi doreşte însă condiţii mai bune de muncă, în special utilaj modern. „Mi-aş dori să lucrez într-un centru performant, unde nu va trebui să-mi fac griji că aparatele nu funcţiionează bine şi că în orice clipă ar putea apărea vreo problemă de ordin tehnic”, a adăugat Anastasia.

524-medici-absolventi2Jurământul lui Hippocrate, respectat departe de Moldova

Deşi zâmbitori, cu ochii plini de speranţă, pe feţele unora dintre absolvenţi este întipărită frica pentru ziua de mâine, care poate lua orice întorsătură. Cei mai mulţi dintre ei nu vor să muncească la sate, singura soluţie fiind, în opinia lor, oraşul sau emigrarea din Moldova.

Studenţii străini se arată şi mai pragmatici şi realişti. Potrivit acestora, banii şi infrastructura spitalului contează foarte mult. „Nu poţi să lucrezi bine atunci când te gândeşti că familia ta are lipsuri. De aici şi porneşte corupţia”, este de părere Tamer Anati, venit din Palestina. Tânărul spune că a ales să studieze medicina în R. Moldova pentru a nu pierde un an. „În străinătate studenţii din alte ţări trebuie să înveţe un an limba engleză, după care încep studiile medicale, în Moldova însă aceştia studiază din prima medicina”, ne explică băiatul. Totodată, Tamer susţine că studenţii străini sunt atraşi de preţul contractelor de la Universitatea de Medicină din R. Moldova, care e mai mic decât cel din alte ţări. „Astfel, părinţii pot să-şi permită să ne achite contractul de studii şi traiul, deşi trebuie să facă faţă multor greutăţi, dar ce nu faci pentru copii?”, se întreabă tânărul absolvent, zâmbindu-le părinţilor, care au venit la Chişinău să fie alături de el la ceremonia de absolvire. Tamir nu regretă că a ales să-şi facă studiile la USMF, însă e decis să plece în altă ţară pentru a-şi urma studiile de rezindenţiat, motivând că e nemulţumit de ceea ce oferă sistemul medical din Moldova. „Voi face rezidenţiatul la mine acasă sau într-o ţară din UE. În Moldova nu vreau să rămân, pentru că aici rezidenţii primesc un salariu foarte mic, iar mie, ca student străin, mi-ar fi foarte greu, trăind la gazdă şi departe de cei dragi. Nici salariul de medic nu mi-ar ajunge. Nu vreau să mai depind financiar de părinţi, suficient a fost că am depins de ei până în prezent”, a explicat tânărul medic. „Vreau să lucrez într-un spital unde să am tot necesarul la dispoziţie, în special utilaj modern. În multe cazuri, de acesta depinde viaţa oamenilor, iar eu nu aş vrea să fiu limitat în acţiuni şi să nu ştiu ce să mă fac nu din cauza lipsei cunoştinţelor, ci din cauza lipsei tehnicii performante”, a adăugat Tamer.

Succesul atins prin greutăţi

Sala Palatului Naţional „Nicolae Sulac”, unde a avut loc ceremonia de depunere a jurământul lui Hippocrate, a fost neîncăpătoare. Asta pentru că mai toţi absolvenţii de la medicină au venit însoţiţi de părinţi şi persoane apropiate.

Părinţii păreau mult mai emoţionaţi şi tăcuţi, făcând mereu fotografii pentru a capta momente din sărbătoarea absolvirii, poate unul dintre cele mai importante momente din viaţa copiilor lor.

Şi Nadejda Mihalache a venit să-şi felicite fiica cu ocazia absolvirii universităţii. Cu batista în mână şi cu ochii în lacrimi, femeia ne-a spus că este foarte mândră că fiica sa a reuşit să termine medicina. „E greu să ai un copil la medicină, pentru că trebuie să înveţe nopţi la rând, fără pic de odihnă. Dar prin greutăţi ajungi la succes şi realizări frumoase în viaţă”, zâmbeşte femeia, care a lucrat 33 de ani în calitate de asistentă medicală.

Uda Rasha, absolventă a Universităţii de Medicină, originară din Israel, spune că a fost nevoie să treacă peste multe obstacole, ca să ajungă să înveţe în R. Moldova. „Nu mi-a fost uşor să trec peste anumite stereotipuri din ţara de unde vin. Mi-a fost greu, dar alegerea pe care am făcut-o a fost una bine gândită. Mă bucur că am avut curajul, abilitatea şi suportul părinţilor de a profita de acest drept. În viaţă trebuie să aspiri la standarde înalte şi să ai încrederea că vei reuşi. E o mare realizare faptul că eu, o femeie, am reuşit să fac studii superioare. Mă bucur că am avut această posibilitate şi-i mulţumesc ţării-gazdă că nu mi-a închis uşile, deşi eram o străină. Să fii medic nu e doar un titlu, ci ceea ce păstrezi în inimă”, a spus tânăra.

Spitale fără medici

„Pe lângă virtuţi precum devotamentul, dăruirea de sine, compasiunea, optimismul şi generozitatea, ce caracterizează şi înnobilează breasla noastră, se înscrie obligaţia de a respecta Jurământul medicului şi a farmacistului, inclusiv în cele mai nefavorabile, uneori chiar disperate situaţii. Prin acest legământ, ne asumăm datoria de a sta de veghe la căpătâiul pacienţilor, indiferent de naţionalitate, confesiune, origine etnică, apartenenţă politică sau statut social”, a subliniat academicianul Ion Ababii, rectorul USMF.

Oxana Domenti, preşedinta Comisiei parlamentare pentru protecţie socială, sănătate şi familie, susţine că R. Moldova se confruntă cu un deficit sporit de medici, în special în mediul rural. „În acest sens, a fost aprobat proiectul legislativ ce vizează rezidenţii, care pe lângă burse vor primi şi un salariu”, a subliniat Oxana Domenti.

Potrivit Ministerului Educaţiei, numărul exact de locuri pentru studiile de rezidenţiat la medicină nu a fost încă stabilit. Însă reprezentanţii ministerului au dat asigurări că acestea vor fi, evitând să spună dacă vor fi şi locuri la buget. Menţionăm că costul studiilor de rezidenţiat pentru un an depăşeşte suma de 20 de mii de lei.

Ultimele date ale Ministerului Sănătăţii arată că spitalele din R. Moldova sunt asigurate cu medici în proporţie de 88 la sută, cu două procente mai puţin decât în 2013. În 2014, de exemplu, numărul medicilor angajaţi în instituţiile medicale din ţară s-a redus cu aproape 170 de specialişti, faţă de anul precedent – 2013. În prezent, în sistemul spitalicesc din Moldova muncesc 10395 de medici.