Judecătorul a decis: “Chiloţii inculpatului să fie nimiciţi”

437-vasile-veseJudecătoarea Irina Ţonov, de la Judecătoria Căuşeni, l-a condamnat pe un bărbat din satul Zaim la 3 ani şi 6 luni de închisoare pentru că ar fi încercat să fure 116 peşti vii şi 306 kg de peşte mort. Magistrata a mai decis ca: “plasa pentru prins peşte, blugii inculpatului, pantofii, chiloţii, ciorapii şi scurta de iarnă să fie nimicite”. După ce bărbatul a fost trimis după gratii, soţia lui, Elena Veste, de 25 de ani, a rămas de una singură să-i crească pe cei trei copii minori: Luca – 4 ani, Constantin – 2 ani şi Liviu – 7 luni. “Mi-au spus că dacă nu achit acum amenda de 10 mii de lei, la CSJ nici nu se vor uita la dosar. Am o văcuţă de la care ne hrănim şi acum trebuie să o vând, ca să plătesc o parte din amendă. Restul banilor trebuie să-i împrumut”, ne-a spus tânăra mămică, care face parte dintr-o familie modestă.

Potrivit sentinţei de condamnare, la data de 4 septembrie 2010, între orele 5—6 dimineaţa, Vasile Veste, un locuitor din Zaim, Căuşeni, împreună cu alte persoane, a încercat să sustragă peşte dintr-un iaz local arendat de Ion Şaban, pentru a-l vinde. Vasile Veste intrase în iaz pentru a scoate plasele de pescuit pe care le instalase anterior, fiind surprins chiar în acel moment de către arendaş. “Inculpatul Vasile Veste a săvârşit tentativa de sustragere a peştelui care aparţine lui Ion Şaban, şi anume 83 de peşti de specia Crap, 21 de specia “Tolstolob” şi 12 de specia Amur alb – peşte viu. De asemenea, 306 kg – peşte mort, cauzându-i părţii vătămate o daună materială considerabilă în sumă de 10 mii 775 lei”, se arată în sentinţa Judecătoriei Căuşeni din 18 martie 2013.

În şedinţa de judecată, Vasile Veste nu şi-a recunoscut vina. El a declarat că în noaptea de 3 spre 4 septembrie 2010 a fost la iaz împreună cu o fată, unde s-au odihnit. Totodată, inculpatul consideră că suma cerută de partea vătămată este exagerată. De cealaltă parte, arendaşul iazului, Ion Şaban, a declarat că în acea noapte, împreună cu lucrătorii săi, s-a deplasat spre iazul nr. 1 din Zaim, pe care îl arendează, pentru a scoate plasele cu peşte. Acolo i-a văzut pe doi bărbaţi care au pescuit ilegal. Unul era la mal, iar Vasile Veste era în apă. Când arendaşul s-a apropiat de inculpat, cel din urmă a luat-o la fugă.

Arendaşul i-a chemat în ajutor pe doi poliţişti amici

“Împreună cu poliţia, la iaz au venit nişte persoane de la Ministerul de Interne, care aveau cu ei un câine. Ei au găsit doi saci cu peşte, hainele şi încălţămintea inculpatului şi câteva plase pentru prins peşte”, a declarat Ion Şaban. Potrivit sentinţei de condamnare, în dimineaţa de 4 septembrie, Ion Şaban i-a chemat în ajutor pe amicii săi din poliţie, Mihail Andrieş, colaborator al Comisariatului de Poliţie Căuşeni, şi Victor Apostol, inspector chinolog. Se cere precizat că ambii poliţişti în acel moment nu erau în exerciţiul funcţiei.

Poliţistul Mihail Andrieş a participat în calitate de martor pe dosarul în care Vasile Veste a fost învinuit de tentativă de furt. În şedinţa de judecată, Andrieş i-a spus judecătoarei că a mers la iaz după ce arendaşul iazului l-a sunat şi i-a spus că are nevoie de ajutor. Când a ajuns la iaz, era rouă şi câinele nu a putut lua urmele hoţilor. Poliţiştii au căutat în jurul iazului, unde au găsit hainele, un telefon mobil, un sac cu peşte şi plasele pentru prins peşte.

Discuţiile din biroul şefului adjunct de la Poliţia Criminală

“Cât priveşte argumentul prin care apărarea pune la îndoială acţiunile părţii vătămate care la momentul depistării infractorilor în flagrant nu a apelat 902, dar a chemat careva poliţişti, care nu erau în exerciţiul funcţiei, de asemenea, nu este un dubiu în proba învinuirii care nu poate fi înlăturat din considerentele că reacţia fiecărei persoane la văzul hoţilor nu este dirijată de adunarea probelor pentru un eventual dosar penal, dar de prinderea cu orice preţ a hoţilor, de aceea, Ion Şaban a chemat poliţiştii pe care îi cunoştea şi care au venit împreună cu un câine pentru a lua urmele infractorilor”, se arată în motivarea sentinţei, semnată de judecătoarea Irina Ţonov.

În calitate de martor pe dosar a participat şi Nicolae Moroşian, şef adjunct al Secţiei Poliţiei Criminale a Comisariatului de Poliţie Căuşeni. Moroşian i-a spus judecătorului că la el în birou a fost adus Vasile Veste, bănuit de săvârşirea furtului de la iazul arendat de Ion Şaban. “Vasile Veste a povestit că a fugit prin livada de pruni şi nu doreşte să spună cu cine a fost la furat, fiindcă el nu-i vinde pe ceilalţi, că este de acord să restituie paguba şi să-l înţelegem, deoarece el nu are de lucru. Tot atunci Vasile Veste i-a propus lui Ion Şaban să-i facă un frigărui şi să se împace”, a povestit Moroşian, fiind audiat în calitate de martor. Totodată, şeful adjunct al Poliţiei Criminale a spus că pe acest dosar nu a întocmit vreun proces-verbal, deoarece părţile doreau să se împace.

Expertiză: Sudoarea “ar putea” proveni de la inculpat

În cadrul dosarului de tentativă de furt deschis pe numele lui Vasile Veste, poliţiştii şi procurorul au ridicat descifrările convorbirilor telefonice şi au efectuat şi o expertiză medico-legală pentru a depista cui îi aparţine sudoarea de pe ciorapii găsiţi la iaz. În urma investigaţiilor biologice, s-a constatat că “pe ciorapi şi spălăturile de tifon de pe pantofi, ridicaţi de la locul comiterii infracţiunii, a fost depistată sudoare care ar putea proveni de la inculpatul Vasile Veste”.

Procurorul Sergiu Nimirschi a solicitat în instanţă ca Vasile Veste să fie condamnat la 4 ani de închisoare într-un penitenciar de tip închis şi să-i achite lui Ion Şaban prejudiciul material în valoare de aproximativ 11 mii de lei şi venitul ratat de peste 60 mii de lei. Avocata din oficiu a inculpatului, Valentina Bolgari, ne-a spus că Vasile Veste a fost condamnat la 3 ani şi 6 luni de închisoare şi pentru faptul că a avut antecedente penale nestinse.

Judecătoarea Irina Ţonov l-a găsit vinovat pe Vasile Veste şi l-a condamnat la 3 ani şi 6 luni de închisoare. “Prejudiciul material real cauzat prin infracţiune se admite şi se încasează de la Vasile Veste în beneficiul lui Ion Şaban suma de 10 mii 775 lei. Corpurile delicte: plasa pentru prins peşte cu lungimea de 1200 m, blugii de culoare albastru, pantofii bărbăteşti de culoare cafeniu, puloverul de culoare verde, chiloţii, ciorapii şi scurta de iarnă, care se află la camera de păstrare a corpurilor delicte de la Comisariatul de Poliţie Căuşeni, după rămânerea definitivă a sentinţei de nimicit”, a decis judecătoarea Ţonov.

Trebuie să vândă vaca ca să plătească amenda

Familia inculpatului a atacat sentinţa Judecătoriei Căuşeni la Curtea de Apel Bender (CA Bender), care a menţinut decizia primei instanţe. Elena Veste, soţia inculpatului, ne-a spus că dosarul a fost trimis la CSJ pentru examinare.

“Am înregistrat o plângere la CA Bender şi le-am cerut să-i dea măcar arest la domiciliu. Eu, cu trei copii mici, stau acasă. Vine iarna şi nu ştiu ce o să facem. Cui să-i mai scriu? Eu înţeleg că poate el e vinovat. Mă aşteptam să-i dea o amendă şi să vină acasă să lucreze. Dar judecătorul i-a dat 3 ani şi 6 luni, plus că eu trebuie să achit amenda de 10 mii de lei. Mi-au spus că dacă nu achit acum amenda, la CSJ nici nu o să se uite la dosar. Copilul cel mic împlineşte 7 luni şi cu ce să-l întreţin? Am o văcuţă de la care ne hrănim şi acum trebuie să o vând, ca să plătesc o parte din amendă. Restul banilor trebuie să-i împrumut”, ne-a spus tânăra mămică, care face parte dintr-o familie modestă.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

13 comentarii

 1. maramus

  asa e legea penala la noi, corpurile delicte se nimicesc. De ce v-ati legat in denumirea articolului anume de chiloti? daca judecatoarea scria de ex. ca chilotii sa fie restituiti inculpatului sau vinduti si banii adresati partii vatamate nu era sa fie iar “sensatie” ieftina in paginile ziarului vostru? Sau iarasi e un articolas facut la comanda celor care sunt interesati de ponegrirea Judecatoriei Causeni si ati luat la intimplare un caz din 2010? Daca ai antecedente penale, poti sta la duba si pentru o gaina furata, nunumai de la un sac de peste.

 2. Mery,-adevrul pur si nimic mai mult!

  Pai pestele nu e aeroport ori banca!
  Pestele este o dovad solida PT al judeca pe Veste! Aeroportul este asa, un fleac!
  Dar cel mai mizerabila este ca in MD trebuie sa mori de foame, pt ca asa conduc slugile Moldovei: EI POT FURA MASCAT, NEPEDEPSITI!
  Tinerii cu copii in brate sunt condamnati la somaj ( nu se face nimic pt a ameliorarea situația Economica la nivel micro- macro ci maresc mereu taxele ),
  la sărăcie si mai ales – la FOAME!
  Haos si mizerie totala!

 3. ion1

  Lege nu e pentru ei!-Ion Druta cu Boris Druta(cu HAREMU) din Telenesti o transformat Judecatoria RM de STAT BOTANICA in -IonDrutaSLR..Am dovezi in skris- Atac Raider.
  Ion Druta, presedintele Judecatoriei Botanica, este cuscru cu Mihail Ciugureanu, arhicunoscutul ex-presedinte al Curtii de Apel Chisinau pe timpul guvernarii PCRM.

 4. kii

  la noi ca sa scapi basma curata SI SA NU TE ATINGA PROCURATURA, POLITIA, CORUPTIA SI JUDECATA TREBUIE SA FURI BANCI, HOTELURI,INTREPRINDERI DE STAT…in rest ai furat un ginsac , fa puscarie 3 ani!

 5. lilica

  IAZ ARENDAT!!!!!!!!!!
  astai cauza
  nu trebue sà fie iazuri arendate…iazurile sint de toti,dacà vrei sà pescusti iti cumperi licentà anualà(taxà statalà) si pescuesti…cum se face in tàri civilizate

  IAZ ARENDAT a provocat in VASILE sensul injiustitiei la nivelul CONSTIINTEI!!!

  statul judecà pe lumea flàmindà si nevoeasà cu 3 copii dupà legile proaste si timpite inventate de lumea cu minte bolnavà…imi pare ràu
  pàrerea mia

 6. lilica

  eu am spus mereu aceste vorbe,cer scuzà de la persoanele care nu corispund::::MOLDOVA ESTE TARA BANDITILOR,FURàTORILOR,deci dacà vrei sà fii negativ dute si tràeste in moldova…sà fii simplu acolo nu poti,deoarece infectia societàtii te ingroapà,de inneacà in felui,stilul LOR

  NU POTI NICI Sà FII CINSTIT,IN VACANTA DE 2 SàPTàMINI AM DAT MITà…eram nevoità…vineri…duminicà trebuea sà plecàm…semnale pe stràzi doar pentru a stringe bani…ASTAI TARA HITRILOR, NATIONALISTILOR,COMUNISTILOR,PARAZITILOR AROGANTI!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *