Judecătorii care au înregistrat o activitate nesatisfăcătoare riscă sa fie sancţionaţi

La 20 septembrie 2013, preşedinţii judecătoriilor şi ai Curţilor de Apel din Moldova s-au reunit într-o şedinţă prezidată de preşedintele Curţii Supreme de Justiţie, Mihai Poalelungi, şi de Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Nichifor Corochii. Scopul întrunirii a fost evaluarea activităţii per ansamblu a judecătoriilor, precum şi a fiecărui judecător în parte.

Pentru a aprecia evoluţia calităţii actului de justiţie şi corectitudinii exercitării atribuţiilor de magistrat, în cadrul şedinţei au fost prezentate rapoarte privind activitatea fiecărui judecător pentru primele 6 luni ale anului trecut şi, respectiv, pentru primele 6 luni ale anului curent, după următoarele criterii: numărul dosarelor în procedură; termenul de examinare a cauzelor; numărul actelor judecătoreşti contestate şi anulate; termenele de întocmire a actelor judecătoreşti; numărul hotărârilor judecătoreşti publicate, precum şi informaţia privind respectarea prevederilor legale ce ţine de înregistrarea audio a şedinţelor de judecată.

Preşedintele CSJ, Mihai Poalelungi, a precizat că necesitatea unor astfel de întruniri vine în urma modificării legislaţiei, care solicită un nivel mai înalt de responsabilitate a magistraţilor la înfăptuirea actului de justiţie şi reduce din volumul muncii de rutină al judecătorilor, prin asigurarea acestora cu asistenţi judiciari.

Totodată, Poalelungi a subliniat faptul că activitatea judecătorului nu derivă doar din prevederile legale, ci şi morale, astfel încât magistratul trebuie să dea dovadă de responsabilitate, pentru ca lucrurile din justiţie să se schimbe şi să restabilească încrederea cetăţenilor în justiţie.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *